Op Zoek in Zwaansbroek

10 augustus 2015 – Zwaansbroek, Haarlemmermeerpolder

Wie mijn blogjes een beetje volgt, weet dat een kiekje van een bedauwde libel of vlinder nog op mijn verlanglijstje staat. Het zou mooi zijn als ik dat dit jaar nog kon afvinken, maar als dat niet lukt: brand is erger!

De aanpak om daags voor verwachte nevel of mistbank de overnachtingsplek van deze insecten te lokaliseren, is tot nu toe nog niet erg succesvol gebleken. Libellen en vlinders zie je overdag in ruime hoeveelheden vliegen, maar zolang de zon niet schijnt, weet kennelijk alleen een echte lepidopteroloog waar ze zich ophouden. En dat ben ik niet. Alleen de Icarusblauwtjes hebben blijkbaar geen bedgeheimen, want op veel foto’s wordt dit mooie, kleine vlindertje prachtig in beeld gebracht, bedauwd en wel. Ze schijnen zich aan het begin van de avond te verzamelen om in groepjes op en aan grashalmen te gaan hangen om aldaar te overnachten.

Nu ik dat weet is het alleen nog maar een kwestie van zoeken naar een plek waar ze zich overdag laten zien en dus stap ik vandaag op de fiets om in het natuur-in-ontwikkeling-gebied Zwaansbroek op onderzoek uit te gaan. Ik meen me namelijk te herinneren dat ik ze daar twee jaar geleden redelijk veel heb gezien. Ik ga op zoek naar plekjes met veel (rol)klaver, want daar schijnen ze gek op te zijn.

Het is vrij warm en redelijk zonnig, ideaal vlinderweer dus. En inderdaad zie ik al gauw de eerste vlinders fladderen: een Distelvlinder. Wel niet wat ik zoek, maar toch één van de mooiere vlinders van Nederland en hij doet zijn naam eer aan.

=== Tip: De foto’s even aanklikken: in groter formaat zien ze er een stuk beter uit! ===

Distelvlinder
Distelvlinder

Wel een beetje schrikkerig type, maar voorzichtig bewegend kan ik toch langzaam dichterbij komen. Een beetje ruim opgezet plaatje zoals hierboven vind ik op zich niet lelijk, maar een close-up maken van een vlinder is meer een uitdaging.

Maar klaver zie ik hier niet en dus ook geen Icarusblauwtjes. Ik besluit langzaam richting het zuiden te fietsen. Via Miepsan’s Blog ben ik namelijk op het spoor gezet van een veldje waar veel blauwtjes zouden zitten. Na 10 km fietsen – een peuleschil – vind ik het veldje vol rolklaver en inderdaad: het ziet er werkelijk blauw van de blauwtjes. Ik weet gewoon niet waar ik kijken moet! Helaas zijn ze hyperactief en wakkert de wind steeds meer aan, zodat het me niet lukt hier veel mooie plaatjes te schieten…

Icarusblauwtje
Icarusblauwtje

Maar het is goed deze plek te kennen. Ik kan altijd later nog eens terugkeren als de omstandigheden beter zijn. Een prachtig blauw mannetje:

Icarusblauwtje
Icarusblauwtje

Na een uurtje proberen, besluit ik toch maar weer terug te fietsen naar huis, weer via Zwaansbroek. Misschien is er op een plekje in de luwte nog iets leuks op macrofotografiegebied te vinden.

Het is pas begin augustus, maar de kruisspinnen worden toch alweer aardig groot. En als je in de groei bent moet je goed eten! Een Groene Vleesvlieg gaat er dan altijd wel in:

Kruisspin met prooi
Kruisspin met prooi

Als je maar goed zoekt, vind je meestal wel wat, het hoeft niet altijd een insect te zijn, natuurlijk. Perzikkruid mag ook:

Perzikkruid
Perzikkruid

Ah, daar zijn de Soldaatjes weer: altijd druk in de weer, voornamelijk met paren. Maar daarvoor moet je wel in topconditie zijn natuurlijk, dus wat buikspieroefeningen tussendoor kunnen dan geen kwaad!

Buikspieroefeningen
Buikspieroefeningen

En dan zie ik ineens een heel wonderlijk insect. Het lijkt in eerste instantie een wesp, zeker als je die taille ziet, maar blijkt – na wat zoek- en vraagwerk – een Gewoon Knuppeltje te zijn, een algemeen voorkomend lid van de Blaaskopvliegen-familie:

Gewoon Knuppeltje
Gewoon Knuppeltje

Ik ben kennelijk niet de enige die het een wonderlijke verschijning vind, ook de Soldaatjes hebben grote belangstelling…

En ik heb nog steeds belangstelling voor de soldaatjes. Hier hangt er eentje vertwijfeld kijkend aan een grashalm. Haar maatje is er zojuist vandoor gegaan en verdwijnt in de verte. Wat nu?

Soldaatje
Soldaatje (Rode Weekschildkever)

Zal ik er achteraan? Of toch maar niet? Uiteindelijk is ze toch gegaan, maar dat moment heb ik helaas net gemist…

En nu komt het: op weg naar huis zie ik dan toch op twee plekken wat bescheiden rolklaverveldjes. En dat niet alleen: er fladderen ook wat blauwtjes rond. Wel niet zoveel als op het andere veldje, maar toch genoeg… en lekker dicht bij huis. Hier moest ik vanavond tegen zonsondergang nog maar eens terug.

Zo gezegd, zo gedaan. Maar hoe ik ook zoek: op de klaverveldjes zie ik ze niet. Wat is dat nu? Dat hadden we niet afgesproken? Langzaam vergroot ik mijn zoekgebied in een steeds groter wordende cirkel rondom één van de veldjes en net als ik de hoop al bijna heb opgegeven zie ik er eentje hangen!

Icarusblauwtje
Icarusblauwtje 1

Zoals het hoort, op zijn kop aan een grasspriet. En hij (denk ik) is niet alleen: daar hangt er nog ééntje…

Icarusblauwtje 2
Icarusblauwtje 2

… en  nog eentje! Weliswaar op een distel, maar dat is ook goed. Totaal zie ik er vier en ze zijn – reeds in slaapstand? – goed benaderbaar en dus makkelijk te kieken.

Icarusblauwtje 3
Icarusblauwtje 3

Deze zijn alvast binnen. Nu gauw naar huis, vroeg naar bed en hopen op ochtenddauw. Hoe een en ander afloopt is te zien in deel 2, binnenkort in dit theater! Voor nu bedankt voor het lezen en kijken.

6 reacties op ‘Op Zoek in Zwaansbroek

 1. Hoi Dick,
  De aanhouder wint: jij hebt je icarusblauwtjes uiteindelijk toch in beeld gekregen. Opnieuw blijkt dat ze fotogeniek zijn. De soldaatjes mogen er ook zijn: knappe beelden en een toepasselijke tekst. Tenslotte is ook de distelvlinder niet te versmaden. Je ziet ze niet zo vaak, maar deze heb je mooi vastgelegd.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 2. Hai Dick,

  Complimenten toch weer hoe je dit soort dieren en planten vast weet te leggen. Met knappe achtergronden wat inhoudt dat je gewoon goed weet waar je mee bezig bent. De eerste foto van het blauwtje en de foto van de kruisspin zijn voor mij het mooist en dan vergeet ik nog bijna het vertwijfelend kijkend soldaatje. Ook erg mooi geplaat. Je andere blauwtjes zijn ook mooi, maar dat soort foto’s zie ik wel vaker. Nee, die eerste van het blauwtje is mooier. Niet alleen vanwege de veel mooiere stukjes oranje op de vleugels, maar vooral vanwege de mooie scherptediepte waardoor de stengel zo lekker vervaagd. Die had je eigenlijk moeten hebben met de achtergrond van je laatste foto. Mooie serie Dick en ik ben benieuwd of je geslaagd bent in je zoektocht.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

 3. Hoi Dick,
  weer een mooi insektenblogje met een paar mooie foto’s van distelvlinder en icarusblauwtje. Die laatste heb ik dit jaar heel weinig gezien, terwijl ik vorig jaar in de AWD overal blauwtjes zag. De buikspieroefening van het soldaatje heb je ook mooi vastgelegd. Maar ook de bloemen heb je prachtig, dat lukt mij nog niet zo, als er een beessie op zit gaat het wel, maar alleen bloemen, dat zie ik nog niet zo bij mij.
  groetjes Ghita

  Geliked door 1 persoon

 4. Haha, buikspieroefeningen, grappig. Het gewoon knuppeltje mag dan wel algemeen zijn maar ook ik die toch altijd op zoek is heb deze pas kort geleden voor het eerst gezien. Een wonderlijk modelletje. Je vlinders staan er allemaal mooi op, en blijven een geliefd onderwerp voor de meeste mensen zo ook voor mij. Ik vind de een na laatste het mooist en ook de kruisspin omdat die eens vanaf een ander standpunt getoond wordt.

  Geliked door 1 persoon

 5. Hoi Dick,
  geweldig zoals je de Icarusblauwtjes in beeld ehbt gebracht met prachtige zachte achtergronden. Ook de soldaatjes zijn in een grote varia van poses vereeuwigd. Wat ik ook werkelijk heel erg mooi vind is de foto van het Perzikkruid. Daar ben ik werkelijk voor gevallen. Echt geweldig mooi!
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.