Twee Hete Vrijdagen

5 en 12 juni 2015 – Amsterdamse WaterleidingDuinen

Het voorjaar van 2015 was tot nu toe maar koeltjes verlopen, maar daar zou vandaag – vrijdag 5 juni 2015 – verandering in komen. Er waren temperaturen beloofd van ruim boven de 25 gr en zelfs aan de kust zouden we dat wel halen. Dan is het in de AWD al gauw te warm om daar met een zware rugzak te gaan rondsjouwen, maar ja: het stond nou eenmaal in de planning.

De wekker dan maar wat eerder zetten en – geheel tegen mijn natuur in – al vroeg de deur uit. Om 7 uur loop ik al bij De Oase naar binnen met het voornemen het vooral rustig aan te doen en rond het middaguur weer huiswaarts te keren.

Op het Vinkenveld hoor ik in wat struikgewas vogelgeluiden die ik niet zo één, twee, drie kan thuisbrengen. Voorzichtig loop ik er op af en wat blijkt: ik word verrast door een tweetal juveniele Staartmezen. Dat had ik niet verwacht, ik wist niet dat die zomers hier bleven en al helemaal niet dat ze hier ook broeden. Als ik ze al zie, dan is dat altijd alleen maar ‘s winters!

Jonge Staartmees
Jonge Staartmees

Staartmezen zijn nou niet bepaald de rustigste types en zijn altijd druk in de weer met het uithalen van acrobatische toeren. De jonkies leren dat kennelijk al gauw en het is dan ook een hele toer een en ander vast te leggen.

Hier hangt er eentje ondersteboven en is op zoek naar voedsel. Ook dat hebben ze kennelijk al snel geleerd. Gelukkig doet deze het op een positie die mij een vrij rustige achtergrond bezorgt. Het meesje zoekt intussen in een spinrag kennelijk of daar een spinnetje te verschalken valt.

2015-06-05-07-08-41-IMG_5513deved_1024px.jpg

 

Zijn of haar broertje of zusje heeft alwat gevonden en doet zich ondertussen tegoed aan een overheerlijk rupsje:

2015-06-05-07-09-39-IMG_5534dev_1024px.jpg

Opvallend bij deze jonkies is de rode rand om de ogen. Niet dat ik nou al zo heel vaak een Staartmees heb gezien, maar volgens mij hebben de volwassenen dat niet meer. Ik denk dat deze twee nog vrij jong zijn…

2015-06-05-07-08-30-IMG_5502dev_1080p.jpg

Ik vermaak me kostelijk met dit jonge stel en ze laten dit ook toe, maar aan alle leuke dingen komt een eind. En dat komt zodra ze besluiten om een andere stek op te gaan zoeken. Nog een foto tot besluit wordt me gegund.. Het zal me denk ik niet zo gauw weer overkomen dat ik dit tegen kom…

2015-06-05-07-09-57-IMG_5541devc_1080p.jpg

Amper een kwartier onderweg en ik denk dat de buit nu al binnen is. Wat kan hier nou nog tegen op? Ja, een boomkikkertje misschien. Ik ga wel even kijken bij de bekende plekken,maar ze geven vandaag niet thuis. Geeft niet, komt nog wel een keer.

Ik heb vandaag mijn zinnen trouwens sowieso op iets anders gezet: een spechtennest! Daarom zoek ik vandaag zoveel mogelijk in de bosrijke delen van de AWD naar oude boomstammen en bij voorkeur van berkenbomen.  Voordeel is dat het daar ook een stuk koeler is Smile  Succes heb ik echter nog niet. En ook op libellengebied is het vandaag maar magertjes gesteld. Gelukkig geeft een Vuurjuffer me een betere kans en die pak ik graag aan: een frontaaltje…

2015-06-05-12-28-30-IMG_5660dev1_1080p.jpg

Wel leuk,maar ik was op zoek naar spechten. Ik zie er wel een paar, maar niet in de buurt van een nest. Zoals bijvoorbeeld dit mannetje:

2015-06-05-11-10-45-IMG_5626dev_1080p.jpg

Ik begin een stijve nek te krijgen van het alsmaar omhoog turen. Bovendien begint het al aardig te warm te worden als ik bij twaalven weer bij de ingang ben. Tijd om een rustig plekje in de schaduw te gaan zoeken. De jonge Staartmezen waren natuurlijk top, maar voor de rest levert dit maar een matig blogje op.

Maar het kan nog veel beroerder, want als ik een week later weer naar de AWD ga, lijkt dit een herhaling van zetten. Nadat het weer aanvankelijk helemaal was ingestort, krijgen we nu weer een bijna tropisch warme dag voor onze kiezen. De natuur heeft vandaag helemáál geen zin om mee te werken en ik kom thuis met nog heel veel ruimte op mijn geheugenkaartje. Alleen een Viervlek libel komt dichtbij genoeg en dat levert een aardige kiek op:

2015-06-12-11-54-12_IMG_6588dev_1080p.jpg

Ik heb bijna een uur bij een poeltje gezeten waar – naast veel Viervlekken – ook wat Grote Keizerlibellen actief waren. Veel te actief, want ik wilde er eentje in de vlucht vastleggen, maar dat zat er vandaag niet in. Het goedmakertje van deze dag wordt echter verzorgd door een Graspieper. Een vogeltje dat ik tot nu toe pas één keer eerder heb gezien.

2015-06-12-12-09-59_IMG_6595dev_1080p.jpg

Zittend in een meidoornstruik, maar in een soort van natuurlijke omlijsting met een mooie rustige achtergrond. Het heeft wel wat, vind ik. Zo krijgt deze tweede hete vrijdag in de AWD dan toch nog een aardig eind. Wel vreemd dat dit geen Duinpieper of Boompieper blijkt te zijn… maar ja, weet zo’n beestje veel!

Terwijl ik dit blogje aan het componeren ben, zit ik in een hutje op de Veluwe bij temperaturen die oplopen naar 36 graden en misschien nog wel meer. Te heet om iets te doen. Die twee ‘hete vrijdagen’ vallen hierbij volledig in het niet. Voor degene die nog puf hebben om dit blogje te lezen…hartelijk dank daarvoor!

8 reacties op ‘Twee Hete Vrijdagen

 1. Leuk hoor die jonge staartmezen, prachtige vogeltjes zijn het en idd altijd in de weer en daarom heel knap dat je ze hebt weten vast te leggen ! Ook de vuurjuffer staat er goed op. Het is nu geen weer om foto’s te maken maar om ze te bekijken en dat is ook altijd leuk ! Groeten Adria

  Geliked door 1 persoon

 2. Op een van de warme vrijdagen was ik ook in de AWD…inderdaad de natuur had rust genomen en de dieren zaten verstopt. Jouw serie vind ik wel heel mooi, vooral die jonge staartmezen, echt top dat je die zo mooi kon fotograferen. De kikker met bandenpech is ook een mooi plaatje, en die graspieper foto’s vind ik geweldig mooi.
  groetjes Ghtia

  Geliked door 1 persoon

 3. Het is wat magertjes met vlinders en libellen geweest in juni. Als je ze al zag waren ze veel te actief. Alleen als je heel vroeg ging was het iets beter. Een relaxend damhert was stukken eenvoudiger maar geen echter uitdaging. De staartmeesjes daarentegen zijn een echte bonus. Het heeft je ook mooie plaatjes opgeleverd. De frontale juffer vind ik ook een leuke plaat. En die kikker, hij kaakte blijkbaar zijn partijtje mee, maar het ziet er wel wat bizar uit.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 4. Ben ik ff blij dat ik in al mijn verhuisperikelen even achter de pc zit en dan deze platen zii! Wat een prachtige blog Dick en dat jonge staartmeesje is echt een topper! Ook de graspieper heb je supermooi op de foto gezet met die achtergrond.
  Groet, Helma

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.