Los Zand: mei 2015

De langste dag is gepasseerd en het wachten is op nog iets van zomer. Niet dat het matige voorjaar noemenswaardig nadelige gevolgen heeft gehad voor het kiekgebeuren, in tegendeel zelfs. Ik loop dan ook bijna een maand achter met bloggen, maar met de maand mei ben ik inmiddels klaar. Rest alleen nog een Los Zand blogje met de restanten, foto’s die niet in te passen waren in de ‘gewone’ blogs. Ik  moet hierbij even smokkelen, want de eerste foto’s dateren van 23 april 2015. Die had ik kennelijk over het hoofd gezien…

23 april 2015 – Spaarndam.

Op deze dag bracht ik een bezoekje aan het Landje van Gruijters, een kleine plas ten westen van het oude dorp Spaarndam. Begin maart zag ik daar de eerste Grutto’s. Inmiddels waren ook de Kluten gearriveerd en liepen druk te foerageren:

KLuten
Kluten

Tussen de bedrijven door was er echter ook af en toe tijd voor een dansje:

<<< klik voor een vergroting >>>

Verder was hier vandaag niet veel te zien. Op de terugweg naar huis stop ik nog even bij de Lepelaarskolonie in Haarlemmerliede. Er zijn inmiddels jongen en daar wilde ik wel wat foto’s van proberen te maken. Altijd een probleem hier, want ze nestelen in bomen en dat geeft een grote takkenbende. Daarnaast is het licht er vaak slecht is. Vandaag – aan het eind van de middag – is dat eigenlijk ook weer zo, ondanks dat de zon al laag staat.

Jonge Lepelaars
Jonge Lepelaars

De kleintjes zijn al groter dan ik had verwacht!

 

10 t/m 14 mei 2015: Wandelen langs het Trekvogelpad.

Begin mei 2015 liepen we vijf etappes van het Trekvogelpad (LAW2), beginnend op de Veluwe (Beekbergen) en via de Achterhoek en Twente eindigend in Enschede. Een uitgebreid verslag hiervan is hier te lezen. Tijdens het wandelen was er ook af en toe tijd om wat foto’s te maken van de natuur om ons heen, niet met de zware EOS, maar met de voor dit doel meer geschikte Panasonic Lumix FZ-200.

Een vlinder die je in ons deel van het land niet zo gauw tegen zal komen is het Groentje. Voor mij dan ook een primeurtje:

Groentje
Groentje

Hetzelfde geldt voor de Meikever. Die had ik nog nooit gezien, maar tijdens deze 5 dagen vielen ze met tientallen tegelijk uit de bomen en lagen dan meestal voor pampus op de weg. Als er nog genoeg leven in zat probeerden we ze op een stokje te krijgen en zo naar de berm te verplaatsen. Natuurlijk wél eerst even een paar foto’s gemaakt!

Meikever
Meikever

Oog voor het landschap hadden we uiteraard ook. Je kijkt nou eenmaal niet de hele tijd naar beneden… En weer moesten we bijspringen in de natuur. Een versufte libelle lag op de weg, vermoedelijk een verkeersslachtoffer. We pasten dezelfde techniek toe als bij de meikevers en dat leek te werken. Het bleek overigens achteraf ook nog eens om een zeldzame Beekrombout te gaan, een vrouwtje:

2015-05-13 11-08-17Beekrombout-vr - P1020777_1024px
Beekrombout

Ondertussen hadden we natuurlijk ook nog steeds oog voor het landschap:

Mallumse Molen
Mallumse Molen

De laatste dag liepen we door het Haaksbergerveen, een mooi en groot natuurgebied. Vogels of ander gedierte – behalve honden – zagen we hier nauwelijks, veenpluis was er wel te zien, volop zelfs:

Veenpluis
Veenpluis

Tot besluit nog één Twents landschapje:

Twents landschap
Twents landschap

 

27 mei 2015 – Amsterdamse Waterleidingduinen

Tijdens een wandelwandeling (dit i.t.t. een fotowandeling) voor het eerst dit jaar een Zandhagedis (Duinhagedis) gezien, een mooi groen manneke:

Zandhagedis
Zandhagedis

 

26 mei 2015 – NP Zuid-Kennemerland

Vanavond doe ik een rondje op de fiets door de Kennemerduinen. Eerst ga ik op zoek naar wilde orchideeën. In het Kraansvlak ligt vlak achter het Circuit van Zandvoort een natte duinvallei. Hier had ik twee jaar geleden orchissen ontdekt en daar had ik nu weer belangstelling voor. Door het koude voorjaar waren ze er vandaag echter nog niet (maar ik was zelf ook een beetje vroeg); Salomonszegels stonden er wel te kust en te keur. Dan daar maar even een kiekje van gemaakt. Voor de orchissen kom ik nog wel eens terug.

Salomonszegel
Salomonszegel

Ook stonden er kleine gele bloemen. Het bleek om Gewone Rolklaver te gaan. Even proberen of daar wat mee te doen is.

Gewone Rolklaver
Gewone Rolklaver

Hier ben ik duidelijk meer over te spreken dan over de Salomonszegel…

Dan nog even snel naar de kijkhut bij het vogelmeer, voordat het te donker wordt. Ik hou het een half uurtje vol. Net als andere keren zit alles weer veel te ver weg. Alleen wat Grauwe Ganzen zitten vlak onder de hut. In de verte zie ik wel een koppeltje Geoorde Futen dobberen, maar die blijven op veilige afstand.

 

28 mei 2015 – Leyduin

Mijn ontmoeting van gisteren met een Reegeit met kalf smaakte naar meer en daarom ga ik nog maar eens een paar avondjes posten bij het weiland naast Leyduin. Vandaag kom ik oog in oog te staan met een Reegeit die tussen het riet staat of ligt. We kijken elkaar een half uur lang zo aan en dan geef ik het op. Er zit op deze manier natuurlijk geen schot in de zaak… Hierna heb ik hier geen reeën meer gezien.

De aanhouder wint...
De aanhouder wint…

Om de tijd een beetje te doden, stoei ik af en toe met de Rhododendrons die voor Huize Leyduin staan, deze keer niet met de macro- maar met de telelens (op 300mm) . Dat gaat eigenlijk ook best goed, toch?

Ik ben los. Alles wat ik van de maand mei wilde laten zien, heb ik laten zien. Op naar juni… Dank voor het lezen en kijken.

7 reacties op ‘Los Zand: mei 2015

 1. Een leuke bonte verzameling, die Lumix maakt toch prima platen, waarom lopen we eigenlijk met al die zware apparatuur te sjouwen??
  IK vind de meikever geweldig, en je Twentse landschapjes zijn ook heel fijn om te zien.

  Groetjes Loes

  Geliked door 1 persoon

 2. jeetje wat heb jij veel gezien, prachtig die meikever, trouwens de hele serie van de wandeling daar in het oosten des lands, ga ik echt ook eens een keertje doen. Verder gewoon een mooie kijk serie.
  groetjes Ghita

  Geliked door 1 persoon

 3. Heerlijk om deze potpourri aan foto’s te bekijken. Lekker afwisselend. De meikever is prachtig. Die heb ik helaas nog nooit gezien, net als het groentje trouwens. De ree tussen het riet is ook een foto die van mij een speciale vermelding krijgt. Heel mooi beeld. Maar ook de rest is een genot om naar te kijken.

  Gr. René

  Geliked door 1 persoon

 4. Hai Dick,

  Tsjonge wat een fraaie verzameling. De vechtende kluten en de jonge lepelaartjes zijn erg fijn. Vooral die jonge lepelaartjes. Zo vrij zittend en dan ook nog eens jouw kant op kijkend. Super. Je serie van het meikevervrouwtje is ook zo’n fraaie. Je foto op FB was een mooie inleiding voor deze serie. De eennalaatste is voor mij een van de mooiste uit de reeks.
  Prachtig blog met heerlijke foto’s Dick.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

 5. Hoi Dick,
  Een flinke variatie aan landschappen en al met al toch ook veel gezien. Meikever en groentje heb ik dit jaar niet gezien. Van de meikever heb je een mooie serie gemaakt. Eindelijk dan een hagedis, het heeft opmerkelijk lang geduurd voordat je er één zag. De ree heeft een mooi plaatje opgeleverd. Ik ben ook een keer in Leyduin gaan kijken, heel vroeg. Eerst zag ik een reegeit op afstand op het grasveld, later een reebok in het hoge gras. Omdat de zon het liet afweten zijn de foto’s niet meer dan bewijsplaatjes geworden. Zo’n verzamelverslag heeft toch wel zijn charmes.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.