Bloemetjes en Beestjes

27 mei 2015 – Leyduin-Woestduin

Na de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD) is Landgoed Leyduin-Woestduin toch wel één van mijn favoriete natuurgebiedjes in de buurt van mijn woonplaats Heemstede. Het is lang niet zo uitgestrekt als de AWD en dus goed te overzien. Bij uitstek geschikt als ik even geen tijd of zin heb om er een hele dag op uit te trekken, bovendien kan ik het op de fiets – desnoods lopend – af. Begin van de maand mei was ik er al een mooi middagje, deze keer ga ik in de ochtenduren.

De voorafgaande dagen had ik er – voor het eerst sinds jaren weer – een paar reeën gespot, zonder camera en in de schemering. Heel vroeg ben ik – uiteraard! – niet, dus de kans op een ontmoeting schat ik niet hoog in, maar je weet maar nooit… Nadat ik mijn fiets gestald heb, word ik direct verwelkomd door wat gevederde vriendjes. Een Witte Kwikstaart zit hoog op de nok van het infocentrum De Kakeleye op de uitkijk, wat lager zit op een paaltje een Heggemus zich ontzettend uit te sloven en zingt het hoogste lied. Hij valt in ieder geval wel op!

<<< klik voor een vergroting >>>

Na deze verrassende ontvangst loop ik langs de weilanden aan de Leidsevaartkant van Leyduin. De ontwikkeling naar bloemrijk grasland begint al wat te worden en in die biotoop schijnen reeën zich wel thuis te voelen. Helaas zie ik ze vandaag niet en ook ‘mijn’ torenvalk (zie vorige blog) is vandaag in geen velden of wegen te bekennen. Dan maar even stoeien met de Rhododendrons die voor Huis Leyduin vol in bloei staan:

Rhododendron - detail
Rhododendron – detail

Het licht dat door de bladeren van de bomen valt, bezorgt me een achtergrond vol bokeh lichtbolletjes. Op bovenstaande kiek al een beetje te zien, maar van grotere afstand is het één en al feest:

Rododendron met effect
Rododendron met bubbles

Een Roofvlieg (ik waag me verder niet aan de soort) hangt aan een jonge bloemknop. Ik wil hem uiteraard zo scherp mogelijk op de foto, maar ook tegen het lila-roze van een bloem in de achtergrond. Het lukt me niet om evenwijdig aan de vlieg te blijven met gevolg een weglopende scherpte op het achterlijf. Een kleiner diafragma dan de hier gebruikte f/3.2 had dit kunnen oplossen, maar dat gaat weer ten koste van de rust in de achtergrond. Het blijft schipperen met macrofotografie… 😉

Roofvlieg
Roofvlieg

Als ik na dit korte intermezzo op weg ga richting Woestduin en terugloop langs de weilanden geloof ik mijn eigen ogen bijna niet. Er staat warempel een reegeit tussen het hoge gras!! Wel vrij ver weg, maar toch dichtbij genoeg om er – ondanks tegenlicht – een redelijk plaatje van te schieten. Je kan in ieder geval duidelijk zien dat ze deels nog in haar wintervacht loopt.

Reegeit
Reegeit

Ik zie haar, maar zij ziet mij overduidelijk ook en ze houdt me voortdurend in de gaten als ik langzamerhand probeer wat metertjes dichterbij te komen. Maar ze blijft niet op haar plek en begeeft zich wat verder van me af. Hier wendt ze haar blik even van me af:

Reegeit
Reegeit

De winterjas is nu helemaal goed zichtbaar. Als ze hierna opnieuw in beweging komt om nog wat verder de wei in te lopen, weet ik in eerste instantie niet wat ik zie: het lijkt wel of ze in gezelschap is van een haas! Dat lijkt me erg vreemd en als ik inzoom op de display van de camera zie ik wat er werkelijk aan de hand is. Er loopt een kalfje achter haar aan!

Dat ik dit mag meemaken! En nog wel zo dicht bij huis! Ik laat de camera flink werken, maar goed scherpstellen op het kalfje is door het hoge gras moeilijk. Ik hoop maar dat er wat goeds tussen zit. Het volgende tedere moment staat er in ieder geval redelijk op:

Moeder en kind moment
Moeder en kind moment

En ook het volgende moment, een gezamenlijke plaspauze, is niet onredelijk:

Plaspauze
Plaspauze

Ik heb natuurlijk nog veel meer materiaal, maar dit zijn wel zo’n beetje de hoogtepunten van deze dag. Ik krijg hier ongeveer hetzelfde gevoel bij als bij mijn eerste opname van een ijsvogel… Ondertussen hebben meer mensen – wandelaars met en zonder hond – het ook in de gaten. Het wordt te druk en al snel zoeken moeder en kind het hoge riet op. Voor mij het sein om me ook terug te trekken.

In het struweel van Woestduin ga ik op zoek naar wat kleinere beestjes en die vind ik ook wel, maar echt hele mooie plaatjes levert het niet op. Het zijn primeurtjes en/of bijzondere momenten en daarom laat ik ze lekker toch even zien, te beginnen met dit 14-Stippelige Lieveheersbeestje, ook wel Dambord-LHB-tje genoemd. Hij heeft hier net een luis te pakken en dat vind ik dan wel weer een leuk moment (niet voor de luis):

Dambord-LHB
Dambord-LHB

De natuur is hard en ook de volgende foto toont dat weer aan: een Komkommerspin met prooi. De spin – een soort die ik nog niet eerder had waargenomen – zit echter op een moeilijke plek en ik moet me in bochten wringen om hem een beetje goed in beeld te krijgen. Ik denk dat-ie wel iets scherper had gemogen:

Komkommerspin met prooi
Komkommerspin met prooi

Ik ga nog wel op zoek naar een beter exemplaar, maar die vind ik niet. Wel een Schorpioenvlieg en die kan ik nooit weerstaan. De achtergrond had hier nog wel wat rustiger gemogen, maar ik kan er wel mee leven:

Schorpioenvlieg
Schorpioenvlieg

Het laatste beestje is een wants, maar wat voor wants? Ik trek al gauw de conclusie dat het om een nimf (een onvolwassen wants) moet gaan. Die zijn vaak mooier dan de volwassen exemplaren en deze is zeker heel fraai. Ik dacht in eerste instantie aan een Bruine Wants, maar in de Facebookgroep “Determinatie van planten en dieren” zitten een paar zeer deskundige insectenkenners en één van hen wist mij binnen een paar seconden de juiste soort te melden:

Nimf van de Roodpootwants
Nimf van de Roodpootwants

Na deze beestenboel ga ik maar weer eens over op de bloemetjes. Dat is toch een stuk eenvoudiger kieken, mits ze op een beetje windstil plekje staan. De Lelietjes-van-dalen blijken ook nog steeds te bloeien, hoewel ik naar frisse exemplaren nu wel even wat langer moet zoeken:

<<< klik voor een vergroting >>>

Ik loop hier ook een paar Zuurbessenstruiken (Berberis vulgaris) tegen het lijf.

<<< klik voor een vergroting >>>

 

Hiermee zit mijn rondje Leyduin-Woestduin er op en ik begeef me huiswaarts. Onderweg stap ik nog even van de fiets om me te storten op een grote groep volop in bloei staande Adderwortels, zeer zeldzame planten die het aan de Manpadslaan bijzonder goed doen dit jaar:

Adderwortel
Adderwortel

Hiermee sluit ik dit blog af. Een blog met weer veel variatie en voor mij een echt hoogtepunt. Bedankt voor het lezen en kijken en misschien tot een volgende keer.

6 reacties op ‘Bloemetjes en Beestjes

 1. Ook al vind ik de beelden van de bloemen mooi, ook al vind ik de insecten bijzonder – onder andere omdat ik een aantal niet kende – maar de reegeit met kalfje is voor mij veruit het meest bijzonder. Ik ken het gevoel, maar het is mij al weer wat te lang gelden. Een super moment.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 2. Hi Dick,
  Waar moet ik beginnen, wat een geweldige blog. Okee, de ontmoeting met reegeit en kalfje dat is de topper, ik vind het een geweldige serie en kan je gevoel ook helemaal voorstellen. Maar ik wil zeker je andere prachtige foto’s niet tekort doen, vooral de bloemetjes zijn weer geweldig. De tweede (rechter) foto van het lelietje van Dalen is top, de foto’s daaronder van de zuurbessenstruik is ook heel geslaagd, net als de adderwortel waar je mooi met scherptediepte en herhaling hebt gespeeld. Dan nog de kriebelbeestjes, daar is de schorpioenvlieg mijn favoriet.
  groetjes Ghita

  Like

 3. Ik hou van macro, beestjes en bloemen maar wat ik in dit blog werkelijk geweldig vind is de Reegeit. Schitterend zo tussen de kruiden en dan de reegeit met jong,. Dat is toch op en top genieten zeg! Echt supermooi! Je zingende heggenmus mag er ook zijn en ja, Lelietjes-van-dalen zijn ook echt heel mooi net als de zuurbes en je varen, wow!
  Groet, Helma

  Geliked door 1 persoon

 4. Mooie plaatjes , stuk voor stuk maar de smalle weegbree, eigenlijk maar onkruid,
  is hier heel mooi in beeld gebracht , niet helemaal scherp maar dat doet er niet toe. Ook de reegeit met kalfje is genieten, gr. Adria

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.