De Zuidpier in mei

20 mei 2015 – Zuidpier, IJmuiden

Normaal gesproken ga ik na de maand maart niet meer naar de Zuidpier, maar aangezien het de laatste keren niet zo’n succes was, wil ik in de maand mei nog eens een poging wagen. Het had de afgelopen dagen behoorlijk gestormd en dan wil het nog wel eens gebeuren dat er een bijzondere trekvogel komt aanwaaien.

Vandaag is het rustig en – helaas te – zonnig weer. In verband met het tij ga ik deze keer in de ochtend en loop om 10 uur het strand bij IJmuiderslag op. Ik zie het al direct: aan de vloedlijn is weinig te beleven. Het strand ligt bezaaid met aangespoelde scheermesjes en ander lekkers, maar lijkt – op wat meeuwen na – zo goed als verlaten. Ik ben dan ook al snel bij de pier en begin aan de 2,5 km lange wandeling naar de kop. Beurtelings links en rechts de rotsblokken en het water afspeurend naar leuke onderwerpen, maar meer dan wat Steenlopers zie ik niet. Omdat het al mei is zijn de meeste reeds in zomerkleed en dan zien ze er toch heel anders uit.

Steenloper
Steenloper
Steenloper
Steenloper

Rechtsomkeert en weer 2,5 km terug. Weer terug op het strand zie ik een Drieteenstrandloper tegen de pier aan op het strand lopen. Normaal trekken ze zomers weg naar het noorden, maar dit exemplaar heeft kennelijk niet zo’n haast. Dat komt mooi uit, want het zijn koddige vogeltjes en omdat ze altijd hard heen en weer achter de golven aan rennen ook verdomd moeilijk te fotograferen. Deze loopt echter vrij rustig te foerageren:

Drieteenstrandloper
Drieteenstrandloper

Omdat ik al zie aankomen dat er verder niets spannends meer langs komt vandaag, maak ik nog maar wat foto’s van dit nablijvertje. Tenslotte moeten we weer een hele lange zomer wachten tot ze weer terug zijn 😉

Drieteenstrandloper
Drieteenstrandloper

Lichtelijk teleurgesteld loop ik de paar kilometer over het strand terug naar de strandafgang. Slecht enkele keren richt ik mijn Canon op – toch maar weer – een Zilvermeeuw:

Zilvermeeuw met scheermes
Zilvermeeuw met scheermes
Zilvermeeuw
Zilvermeeuw met  scheermes

En op een Visdiefje. Daar zag ik er wel een paar van, maar steeds erg ver weg. Dat zijn schuwe beestjes, zeg.

Visdiefje
Visdiefje

Nou, dat was het dan. Deze keer een matig gevuld blogje met ook nog eens geen geweldige platen. Het kan niet altijd feest zijn, zullen we maar zeggen…

Toch bedankt voor het lezen en kijken. Volgende keer beter?

6 reacties op ‘De Zuidpier in mei

 1. Tja, de Zuidpier, ik heb het zelf ook ervaren, de ene keer is het top en de andere keer bijna niets te zien. Mijn laatste bezoekje was in april (of ook in mei, begin mei..) en ook toen viel het tegen. Bij jou vind ik de serie van het drieteenstrandlopertje wel heel erg mooi, en de meeuwenfoto’s zijn ook goed geslaagd. Nu maar afwachten of het in September beter is met de vogels op de pier.
  groetjes Ghita

  Geliked door 1 persoon

 2. Hoi Dick,
  Dit soort ervaringen heb ik ook een paar keer gehad. het hoort erbij, maar je wilt graag wat meer. Steenlopers zijn wel mooi met hun zomerkleed. Een zilvermeeuw met scheermes is ook weer eens wat anders.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 3. Hai Dick,

  Om vogels te fotograferen is 10 uur toch wel een beetje laat denk ik. Ik zorg dat ik altijd aanwezig ben als de zon over de duinen komt. Dan zijn er nog geen honden of hardlopers op het strand geweest. Maar dat zegt ook niet alles en je moet inderdaad wel het geluk hebben dat er net op die dag wat mooie soorten aanwezig zijn. Je deerde foto van het drieteentje en de vliegende meeuw met scheermes zijn toch wel twee prachtige foto’s. Ook natuurlijk erg leuk die steenlopers in zomerkleed. Volgende keer beter en een grotere vangst!

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.