Een mooie bijvangst

14 april 2015 – Landgoed Elswout, Overveen

Nog geen maand geleden heb ik Landgoed Elswout in Overveen ontdekt. Geen idee waarom nu pas, ik had het veel eerder moeten doen. In mijn blog “Gebiedsuitbreiding” heb ik al laten zien dat er van alles te kieken is en dat krijgt nu een vervolg. Het landgoed staat bekend om zijn vele stinsenplanten, planten die oorspronkelijk van buiten Nederland zijn ingevoerd en aangeplant met de bedoeling te verwilderen. Het zijn meestal opvallende voorjaarsbloeiers, waarvan sneeuwklokje, boerenkrokus, winterakoniet en bosanemoon wel de bekendste zijn.

In dit tweede blogje, voornamelijk gewijd aan Elswout, zijn de stinsenplanten dan ook weer rijkelijk vertegenwoordigd. De hierboven genoemde soorten hebben hun beste tijd nu wel gehad en het is tijd voor de volgende lichting.  Echter niet alleen planten in dit blog, want ik heb ook nog een animaal toegift.

Laag-bij-de-gronds en roze-paars van kleur is de Vingerhelmbloem. Vorig jaar was ik er al achter gekomen dat het is moeilijk om daarvan een beetje mooie plaatjes van te maken. Ik ben dan ook niet erg gemotiveerd om er deze keer veel tijd in te stoppen en maak me er met een snelle kiek vanaf.

Vingerhelmbloem
Vingerhelmbloem

De Stengelloze Sleutelbloem liet ik altijd links liggen omdat die me deed denken aan een gewone Primula, een vrij truttig perkplantje. Nu ik echter weet dat de Primula vulgaris (betekent eigenlijk inderdaad ‘gewone primula’…) een vrij zeldzame stinsenplant is, moest ik er toch maar even wat aandacht aan geven. Doordat er aan één enkele plant al gauw teveel bloemen zitten ook weer geen makkelijk klant om een mooie macro van te maken, maar deze kan er wel mee door.

Stengelloze Sleutelbloem
Stengelloze Sleutelbloem

Helemaal stengelloos zijn ze dus niet!

Hoewel ik in de intro aangaf dat de bosanemonen hun beste tijd al gehad hebben, kom ik toch nog een paar frisse exemplaren tegen. Laat ik me toch maar weer even verleiden:

Bosanemonen
Bosanemonen

Geen stinsenplant is de gewone Veldbies, evenzogoed een mooi plantje.

Ruige Veldbies
Veldbies

Mooi hoor, al die (stinsen)planten, maar het is maar bijvangst. Een mooie bijvangst, dat dan weer wel, maar waar ik vandaag eigenlijk voor kom is een in Nederland zeer zeldzame plant. De meeste exemplaren zijn aan te treffen in Overijssel, maar ook in Noord-Holland komt-ie voor. Er wordt op waarneming.nl nogal geheimzinnig over gedaan en dat is misschien wel begrijpelijk, maar als je een beetje googlet, kom je toch al gauw op Elswout terecht…

Kievitsbloem
Weidevogelbloem

Om geen spelbreker te zijn zal ik de naam dan ook niet noemen. zodat eventuele zoekers niet via mijn blog hier terecht komen. De kenners herkennen hem natuurlijk meteen. De weidevogel waar het over gaat heeft een kuifje en is beroemd om het eerste ei dat er van gevonden wordt ;-). Meer vertel ik niet.

Helaas ben ik een weekje te vroeg want de meeste bloemen zijn nog gesloten. Een enkel exemplaar is echter al geopend en krijgt dus alle aandacht:

KB3
KB

Ik vind ook dit niet bepaald een makkelijke plant om een beetje deftig te kieken. Tot slot probeer ik nog even wat met de groothoeklens. Anders dan anders, maar ik vind het zelf niet echt een succes.

Groothoek KB
Groothoek KB

Volgende week nog maar eens terug. Wie weet zijn er dan meer bloeiende exemplaren en is er iets meer mee te doen. Wordt dus vervolgd…

…maar ik had nog een dierlijk toegift beloofd. Tussen alle planten had ik een ontmoeting met een overstekende Wijngaardslak:

Wijngaardslak
Wijngaardslak

Op weg naar huis stop ik even bij het ijsvogelnest aan de Leidsevaart. Ze zijn niet thuis, maar daarom niet getreurd. Ik wordt vermaakt door een Knobbelzwaan die duidelijk en fanatiek bezig is zijn nest te verdedigen. Mogelijke indringers – zoals een Canadese Gans – wordt met veel machtsvertoon verjaagd.

Machtsvertoon

 

Het is allemaal erg vermakelijk om te zien. Als de rust is weergekeerd, fiets ik verder naar huis, alwaar ik me nog even bezig hou met de in de vijver aanwezige Bruine Kikkers en de alom aanwezige bokeh lichtbolletjes:

Bruine Kiker
Bruine Kikker

Dit was dan het beestachtige toegift. Zo is dit al met al toch nog een redelijk afwisselend blogje geworden. Bedankt voor het lezen en kijken.

10 reacties op ‘Een mooie bijvangst

 1. Een heerlijk blog weer om van mee te genieten, de “weidevogelbloem” en sneeuwroem hebben mijn voorkeur maar de vrolijke beestenboel die daarna komen doen mijn hartje weer smelten. De slak is ook heel mooi.

  Geliked door 1 persoon

 2. Bloemen fotograferen is ook heel moeilijk, dat heb ik zelf ook al menigmaal ondervonden. Toch zijn er heel mooie kiekjes uit voortgekomen. De mooiste vind ik echter die tuttige bloem (volgens jou) de hoogkant foto van de sleutelbloem.
  Origineel bedacht, “weidevogelbloem” haha. Nog nooit in het echie gezien maar wel heel prachtig.
  De toegift is ook leuk, een klein beeldverhaaltje.

  Geliked door 1 persoon

 3. Mooie blog met inderdaad een prachtige bloem, de bijvangsten zijn ook niet mis, mooi zacht gefotografeerd, dat macro en bloemen werk dat ligt jou wel zo te zien. De boze zwaan is ook leuk.
  groetjes Ghita

  Like

 4. Prachtige blog weer, ook wel fijn dat je er afentoe een tip bij geeft ! De bloemen zijn natuurlijk heel erg mooi maar ook de wijngaardslak en de bruine kikker met de lichtbollen vind ik zeker heel erg mooi ! Dank je wel voor de mooie plaatjes , groeten Adria

  Like

 5. Lekker afwisselend blog Dick! Je hebt inderdaad hele mooie bijvangsten gedaan. De weidevogelbloem heb je er ook mooi op staan. En ik heb uit eigen ervaring ondervonden dat het nog niet zo makkelijk is. En het dierlijke toetje is zeer zeker ook goed te verteren.

  Gr. René

  Like

 6. Hoi Dick,
  een mooi gebied zo te zien. Ben er zelf ook nog nooit geweest maar de bloemen zijn rijkelijk vertegenwoordigd. Ook zijn ze heel mooi op de foto gezet met mooie zachte kleuren. Je dierlijke toegift mag er ook zijn 🙂 Als ik weer goed ter been ben ook maar eens die kant op.
  Groet, Helma

  Like

 7. Bloemen fotograferen inspireert de een meer dan de ander. Ik mag het bijvoorbeeld graag zien, maar ik waag mij er maar zelden aan. Elswout heeft in ieder geval voor de liefhebber veel te bieden.
  Mooi dat je de weidevogelbloem hebt gevonden. Er volgt vast meer op je blog. Mooie afsluiter.
  Groet, Kees

  Like

 8. Toch wel heel vreemd dat jij Elswout nu pas hebt ontdekt, ik kom er al een paar jaar graag, er is altijd wel wat te zien. Jij hebt er zelfs heel veel gezien! Heel bijzonder die ‘weidebloemen’ 😉
  Door de beplanting heen fotograferen mag ik ook graag doen, maar eerlijk gezegd vind ik een aantal van jouw beelden toch wat te wazig geworden, maar smaken verschillen. Gelukkig maar!
  Voor mij is het ‘lest best’. Je laatste foto van de kikker vind ik helemaal top!

  Groetjes Loes

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.