Komen en Gaan…

11 maart 2015 – Spaarndam e.o.

Ik loop een beetje achter met bloggen. Er is ook zoveel te zien en te kieken in deze tijd van het jaar, dat de megabytes aan plaatjes zich opstapelen op de harde schijf. Ik wil ook overal bij zijn en dat moet ik misschien niet meer willen… maar ja, als de natuur roept en het voorjaar kriebelt, dan ga je er toch weer op uit.

Dit blog handelt over een fietstochtje richting Spaarndam op één van de eerste mooie lentedagen van dit jaar, alweer ruim een maand geleden. De eerste zomergasten waren alweer gearriveerd en de wintergasten stonden op het punt van vertrekken, kortom: het is een komen en gaan van gevogelte van allerlei pluimage, Blijvertjes heb je er natuurlijk ook tussen, zoals de futen die er als de kippen bij zijn om voor het nageslacht te zorgen. Helaas heb ik dit jaar geen indrukwekkend baltsgedrag kunnen vastleggen. Steeds op de verkeerde tijd op de verkeerde plek of zo. Dit is wel zo’n beetje het spectaculairste wat ik tot nu toe gezien heb:

Baltsende fuut
Baltsende fuut

Krakeenden overwinteren o.a. in Nederland, maar een deel blijft in de zomer gewoon hier. Van deze weet ik het zo net nog niet, maar ik denk dat het een blijvertje is…

Krakeend
Krakeend, man

In het poldergebied rondom Spaarnwoude verblijft nog een flinke groep Smienten, schuwe beesten die meestal direct op de vlucht slaan. Deze groep heeft me wel goed in de smiezen, maar staat het toch toe ze wat dichter te benaderen, wel zo fijn:

Smient, man
Smient, man

<<< klik voor een vergroting! >>>

Ondertussen produceren sommige mannetjes het kenmerkende geluid, dat deze eendensoort de bijnaam ‘fluiteend’ heeft bezorgd. Ondanks dat Smienten alleen ’s winters hier verblijven is het toch de op één na meest voorkomende eendensoort van Nederland. Ze komen dan ook met duizenden tegelijk! En ze laten zich dan goed gelden, zoals deze druktemaker:

Druktemaker
Druktemaker

Na dit aangename oponthoud sta je dan ineens met vieze zwarte handen in het centrum van Spaarndam. Een gescheurde buitenband noodzaakt me tot een bezoekje aan de plaatselijke fietsenmaker. Hij had geen tijd om zelf  de reparatie uit te voeren, maar kon me wel aan een geschikte binnen- en buitenband helpen. Dus dan zelf maar even de handen uit de mouwen. Weet je tenminste ook zeker dat het goed gebeurt 😉

Als je dan toch in Spaarndam bent, ligt een bezoekje aan het Landje van Gruijters natuurlijk voor de – inmiddels weer redelijke schone  – hand. Hier geen Smienten, wel de eerste Grutto’s. Voor het goede iets te ver weg…

Grutto
Grutto

Ik dacht iets op te vangen over misschien bijzondere soorten, maar denk vooral donker gekleurde mannetjes en duidelijk lichter gekleurde vrouwelijke exemplaren te zien, maar ik ben dan ook geen echte vogelaar… Niet alleen Grutto’s, ook enkele Tureluurs liepen er al druk te foerageren <<< klik >>>:

Niet alleen nog een slagje kleiner, uiteraard voor het goede weer ook te ver weg. Wat dat betreft werkten de Wintertalingen iets beter mee:

Wintertaling
Wintertaling

Ze hadden het hier kennelijk nog goed naar hun zin. Het schijnt dat ze niet allemaal weer vertrekken…Ik vind dat niet erg, want het zijn prachtige eenden, vooral als dat stukje felle groen onder de vleugels zichtbaar wordt.

Op de terugweg naar huis kom ik weer langs de groep Smienten. Ik stap weer van de fiets en probeer nog wat actiefoto’s te maken. Dat valt nog niet mee.

Dalende Smientenman
Dalende Smientenman

Maar de aanhouder wint en ik hou er toch wel een paar plaatjes aan over waar ik tevreden mee ben <<< klik >>>:

Dit is duidelijk een stelletje binnende grote groep. Ze leken gezellig wat te staan keuvelen, waarschijnlijk over die vervelende fotograaf aan de kant van de sloot: staan we er nou nog niet mooi genoeg op, dan?

Smientenstelletje
Smientenstelletje

Ik denk van wel en stap weer op de fiets richting Haarlemmerliede. Hier zitten de beroemde Lepelaars ook alweer tussen de takken en dat niet alleen: de zon staat hier bijna altijd verkeerd. Ook nu weer en ondanks dat het al wat later op de dag is, is het licht niet mooi. Ik kan slechts één plaatje maken waarop er eentje redelijk vrij staat, maar het blijven takkenfoto’s Écht mooi vind ik het niet:

Lepelaar
Lepelaar

Ik had dit blogje liever afgesloten met een mooiere foto, maar het is nou eenmaal niet anders. Volgende keer beter. Bedankt voor het lezen en kijken.

8 reacties op ‘Komen en Gaan…

 1. hoi Dick,
  Herkenbaar hoor, de foto’s die zich op je harde schijf opstapelen, ik loop ook flink achter met bloggen. Deze serie is weer schitterend, wat heb je die smienten mooi erop. Favoriet is voor mij de fuut, precies het juiste moment. De wintertaling werkte mooi mee, prachtige eendensoort. En wat een superfoto van de lepelaar.
  groetjes Ghita

  Like

 2. Ja dat bloggen; ik heb het maar opgegeven; qua tijd lukt dat me echt niet.
  En ik heb weer genoten van deze fijne serie, ken de plek, ook van de lepelaars en idd een takkenzooi haha!
  groetjes Astrid

  Like

 3. Ben ik even blij dat ik niet zoveel tijd als jij hebt om foto’s te maken! Op mijn harde schijf geen stapels nog te verwerken foto’s. 😉

  Het is een hele tocht geworden zo te lezen. De vliegende smienten zijn goed gelukt maar mijn favoriet is toch de wintertaling: een prachtvogel en helemaal als je hem zo mooi kunt fotograferen.

  Gr. René

  Like

 4. Hoi Dick,
  Zwelg maar lekker verder in je luxe probleem. Velen zullen met je willen ruilen 😀
  De weilanden intrekken levert de ene keer duidelijk meer op dan de andere. De topper van deze serie vind ik de wintertaling. Meestal zijn ze buitengewoon schuw, dus je mag je handen dichtknijpen met deze platen.
  Groet, Kees

  Like

 5. Dick wat een prachtige serie heb je hier geplaatst, ik vind het zo moeilijk kiezen, de fuut, de winterwintertaling diverse mooie foto;s, de smienten vliegend en dalend en dan zo’n mooie lepelaar, waar je zelf niet tevreden over bent, maar ik vind hem heel mooi, hij zit in zijn natuurlijke omgeving toch!

  Like

 6. Ik ken het gevoel van overal bij willen zijn en met dit weer de natuur intrekken. Helaas gaat dat voor mij even niet op want ik zit al bijna 14 dagen in het gips. Dit gaat ook nog een aantal weken duren dus ik kan nu wel mijn geschoten plaatjes van voor die tijd mooi gaan plaatsen (al had ik er liever op uit getrokken).

  Hier zie ook echt hele mooie platen voorbij komen en met name de wintertaling is supermooi. De lelepaars heb ik ook in de takkenbende en waar jij zonlicht had, had ik voor de tweede keer op rij miezer regen 😦 Je andere watervogels mogen er ook zijn zeg. Niks mis mee en je blog is echt genieten 🙂

  Groetjes, Helma

  Like

 7. Hai Dick,

  Nou, das een fijn luxeprobleem wat jij hebt.
  Prachtige serie foto’s toch, waarbij de eerste twee grutto-foto’s in het oog springen. Mooie spiegeling heb je daar. De wintertaling staat er schitterend op, maar de smienten doen er zeker niet voor onder. Dat zijn toch lastige klanten om op zo’n manier op de foto te krijgen.
  Erg mooi gebiedje daar, alleen jammer dat het vaak wat ver weg zit allemaal.
  Fijn dus als er zo’n wintertaling lekker dichtbij komt.

  Groet,
  René

  Like

 8. Wat een prachtige eenden zijn er toch, eigenlijk heb ik er geen verstand van maar de foto’s vind ik mooi vooral de wintertaling en de laatste vind ik een topfoto !

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.