Poetsende Pluizige Pestvogels

10 maart 2015 – Zandvoort

Vandaag ben ik voor de derde keer op bezoek geweest bij de pestvogels in Zandvoort. Ik zag verschillende foto’s voorbijkomen met een mooie groene achtergrond en die wilde ik ook wel eens met eigen ogen zien. Het betrof een brede daklijst van het huis bij de derde sierappelboom. Ingewijden weten vast wel welke ik bedoel. Die had ik deze keer al gauw gevonden en de pestvogels zaten, toen ik arriveerde, in de betreffende boom, althans een paar. Het nadeel, van deze plek was dan weer wel dat-ie in de schaduw lag… bovendien kreeg je die groene daklijst alleen als achtergrond als er een vogel hoog in de boom wilde gaan zitten. Nou deden ze dat wel af en toe – ze zijn de beroerdste niet – maar dat betekende tevens een extra probleem: tegenlicht. Vaak vind ik dat geen probleem, in tegendeel zelfs, maar bij vogelfotografie gaat me dat meestal slecht af. Het zal wel nieuwigheid wezen…

Het is helaas niet anders: schaduw, tegenlicht, takkenzooi en lelijke achtergronden. Een ware uitdaging voor een beginnend fotograaf. Ik doe mijn best, meer kan ik niet doen, maar zo mooi als in de eerste serie worden ze vandaag niet. Dat u dat maar vast weet!  De eerste foto is nog zonder groene achtergrond en zonder tegenlicht. Deze jongen (m/v) zat ongeveer op ooghoogte:

#1
#1

Het viel me vandaag op dat er minder van de appeltjes werd gesnoept dan de vorige keren. Misschien zijn ze verzadigd of kunnen geen sierappel meer zien. Ze waren vandaag vooral met hun uiterlijk bezig: poetsen, veren opzetten, vleugels oprekken. Zouden ze zich aan het voorbereiden zijn op de terugreis naar het hoge noorden?

Poetsen. Mét – daar is-ie dan – een groene achtergrond!:

#2
#2

Een ander doet rek- en strekoefeningen:

Het poetsen werkt kennelijk aanstekelijk…

#13
#9
Staat je er nog?
#13. Sta je er nog?

…dan poets ik nog even verder…

#
#14

Wat een werk, eigenlijk. Even pauze…

#18. Poeh, poeh!

…even stretchen…

…en uitbollen…

#25. Bol.com
#21. Bol[punt]com
…en dan de finishing touch <<<klik>>>:

Ze doen niet allemaal mee. Er zijn er ook die alleen maar belangstellend toekijken…

#31
#26
#33
#27

…en het dan toch niet kunnen laten. Het lijkt wel een reflex…

Of  ik ook nog ‘normale’ pestvogelkiekjes heb gemaakt? Jawel, genoeg, maar de meeste daarvan waren weer  van die ‘takkenfoto’s’ of lijken erg op andere.  Ik wil er toch nog één laten zien.

Wat ik in eerste instantie vermoedde, bleek niet juist want ze bleven – vlgs. waarneming.nl – nog minimaal 8 dagen in Zandvoort hangen. Tegen de tijd dat dit blogje de lucht in gaat, zitten ze waarschijnlijk alweer een paar dagen lekker thuis. En nu maar afwachten waar ze volgend jaar neerstrijken…

#36
#32

Bedankt voor het lezen en kijken!

5 reacties op ‘Poetsende Pluizige Pestvogels

 1. Hoi Dick,
  Ik heb weer genoten en zeker het eind gehaald met de mooie foto’s en gezellige schrijfstijl. Enne….. ik zou maar niet te bescheiden zijn: je bent volgens mij wel iets verder als beginnend fotograaf…….
  Groet, Ditta

  Like

 2. Hoi Dick,
  Ik denk dat je voorlopig wel verzadigd bent met pestvogels :-). Het is jammer dat de vogels een voorliefde hebben voor plaatsen waar veel takjes e.d. zijn. Met een wat rustigere achtergrond zouden de foto’s nog mooier zijn. Maar ja, dat is een luxeprobleem. Veel mensen zouden graag met je ruilen als ze de vogels zo zouden kunnen zien.
  Groet, Kees

  Like

 3. Je kunt vogels nou eenmaal niet dwingen om daar te gaan zitten waar jij ze graag wilt hebben. Bovendien vind ik deze blauw/groene/beige achtergrond echt niet verkeerd. Mooi contrast met de appeltjes en euhhh….. ik had ze heel graag zelf gemaakt! En nog wat: Hoezo beginnende fotograaf!!!!!
  Groetjes, Helma

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.