Schapen en Geiten – 1

28 februari 2015 – Amsterdamse WaterleidingDuinen, ingang De Zilk

Deze keer een dubbelblog, een soort miniserie, zal ik maar zeggen. Een verslag van twee – min of meer – dezelfde rondwandeling in de AWD, kort na elkaar en onder heel verschillende omstandigheden, waarvan hier deel 1.

De eerste keer speelde zich af op een sombere dag eind februari (25/2). Het miezerde af en toe, dus het stond van tevoren eigenlijk wel vast dat dit geen super fraaie foto’s op zou leveren (iso640). De wandeling begon bij ingang De Zilk, de rustigste ingang van de AWD. De reden van dit laatste zal we het ontbreken van horeca zijn, want dit deel van het duingebied is toch ook prachtig, maar met weer een heel ander karakter.

De laatste dagen zag ik regelmatig foto’s van reeën in de AWD voorbijkomen en de kans er een te spotten is in dit deel van het duingebied het grootst. Er schijnen er nog maar enkele (tientallen) te zijn – bijna geheel verdrongen door de enorme damhertenpopulatie – en tot nu toe had ik er inderdaad twee keer eerder eentje hier gezien. Maar in deze tijd van het jaar zijn de varens – waar ze zich graag tussen verstoppen – nog dor en laag, dus wie weet. Lang hoef ik niet te wachten, want daar staat de eerste me al op te wachten:

Ontvangstcomité
Ontvangstcomité

Aan de andere kant van het pad blijken er zelfs nog drie te lopen. Wat een verwennerij! Het valt wel op dat het alleen maar reegeiten zijn. een bok loopt er niet tussen. Ik heb trouwens sowieso nog nooit een reebok gezien.

De wandeling ging verder richting Van Limburg Stirumvallei. In dit deel was ik nog niet eerder geweest en er ging een wereld voor me open: wat een mooi stukje AWD is dit. Hier ga ik zeker vaker naartoe, want dit is een bij uitstek geschikte plek voor landschapsfotografie. Vandaag had ik echter alleen de telelens mee en moest ik het doen met de mobiele telefoon. Dat ging nog niet eens onaardig:

VLS-vallei
VLS-vallei

Zoals te zien is op bovenstaande foto klaarde het weer ietsje op: de zon brak nét niet door, maar veel scheelde het niet. Ik denk dat het hier met een mooie zonsondergang een heel fotogeniek plekje is!

Na een stevig stuk struinen door De Vellen, kwam ik bij het Oosterkanaal. Afstekend richting de grote varenvelden vlak bij de ingang, liep ik een poosje met een kudde Drentse Heideschapen mee. Dat zijn op zich al fotogenieke beesten…

Drents Heideschaap
Drents Heideschaap

… maar al helemaal als er ook nog een lammetjes tussen blijkt te lopen (als je gek bent van lammetjes: klik dan voor vergroting):

Dit was deel één van deze tweedelige miniserie. Deel 2 volgt snel en toont weer heel andere beelden, dus blijf kijken! Tot de volgende keer.

6 reacties op ‘Schapen en Geiten – 1

 1. De “schapen”foto’s vind ik het mooist, ze hebben echt fotogenieke koppen en met lammetjes erbij is al helemaal vertederend. En de laatste. de spitser, is ook prachtig ! Groeten Adria

  Like

 2. Reeën zie je in deze tijd van jaar wat vaker dan in de zomer. Beschutting, vooral door varens, speelt dan een grote rol. De Van Limburg Stirum duinen vormen een interessant gebied. Het is nauwelijks voor te stellen dat daar ooit een kanaal was. Het gebied is echt spectaculair veranderd. Rust krijg je daar volop. Het is één van de stilste gebieden en ideaal voor rustzoekers. Qua wilddichtheid lijkt het wat minder dan elders.
  Groet, Kees

  Like

 3. Heel mooi ondanks de matige lichtomstandigheden. De foto van de VLS-vallei vind ik echt supermooi gemaakt! Ook de reetjes zijn geweldig om te zien zeker als je ze niet eerder hebt kunnen vastleggen. De AWD is zo groot dat je inderdaad af en toe en nieuw stukje kunt verkennen en zowaar voor verrassingen komt te staan. Die geiten met jong heb je ook echt heel mooi vereeuwigd.
  Groet, Helma

  Like

 4. De laatste keer dat wij een bezoek brachten aan de AWD hebben wij voor het eerst ook eens ingang de Zilk genomen en ook ons viel het op dat het landschap hier beslist anders is dan bij Panneland of Oase. Je hebt een prachtige reportage gemaakt, Dick, met hele mooie beelden van de reeën en schapen. Complimenten. Binnenkort ook maar weer eens heen op een doordeweekse dag.
  Groet, Ditta

  Like

 5. Deel 1 had ik ook nog niet gezien, ook een leuke serie, maar deel twee spreekt mij iets meer aan. de reegeiten blijven supergaaf om te zien, ik moet toch ook maar weer eens die ingang nemen.
  groetjes Ghita

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.