Het Spoor Bijster…

Maandag 23 februari 2015 – Manpadslaan, Heemstede

<<< klik op een foto voor een grotere weergave >>>

“Het licht wordt langzaam minder en het koelt snel af. Tijd om de warme kachel weer eens op te zoeken”… Zo eindigde mijn vorige blog. Het liep iets anders: de kachel moest nog even wachten, want op weg naar huis passeerde ik op de Manpadslaan het met mos begroeide houten hekwerk waar ik al eerder mijn lens op had gericht. Hoewel het er niet warmer op werd, had ik nog wat tijd over om van het gouden uurtje te profiteren. Het had qua licht mooier gemogen, maar ik doe het er maar mee en loop een paar keer het hekwerk op en neer op zoek naar mooie mosjes.

Bemost Hekwerk
Bemost Hekwerk

Op bovenstaande foto staat – pak ‘m beet – een metertje hekwerk en dit gaat tientallen meters door. Niet overal even mooi, maar als je een beetje zoekt is er genoeg te kieken.

#2
Gewoon muursterretje?

Namen van mossen weet ik – over het algemeen – niet en zin om ze op te zoeken heb ik ook niet, maar als iemand ze weet, dan hoor ik dat graag!

Ik vind een plaatje met slechts één of enkele scherpe sprieten wel wat hebben, zeker in staand formaat:

#4

De volgende is duidelijk bekermos! Maar daar zullen vast wel weer vele soorten van zijn… De natuur is zo makkelijk nog niet:

Bekermos

Een tafereeltje met diafragma 4.5 : een mooie bokeh, maar toch zijn de achtergrondfiguren nét herkenbaarder (klik voor een vegroting):

Ik begin het spoor nu zo langzamerhand helemaal bijster te raken: wéér andere sporekapsels. Ik denk dat dit taugémos is…

#12
Taugémos

Het statief wat bijgesteld voor een laag standpunt en de scherpte op het voorste moskussentje:

#14
#14

Terwijl ik deze foto aan het bewerken ben op de PC komt deze compositie me bekend voor. Dit is hetzelfde tafereeltje als waar ik vorig jaar februari onder iets meer winterse omstandigheden dit plaatje van maakte:

https://mobydixer.wordpress.com/2014/02/08/de-mosjes-van-het-manpad/
Uit de Oude Doos

De foto’s uit het bijbehorende blog maakte ik veelal onder tegenlicht van een laagstaand ochtendzonnetje, resulterend in plaatjes met een hele andere sfeer!

Weer terug naar de sfeer van vandaag. Terwijl ik druk bezig ben met statief en camera stopt er een man op een fiets. Hij vraagt wat er zo bijzonder is aan “zijn hek”. Ik wijs hem op de prachtige micro-natuur: het was hem nooit eerder opgevallen wat voor moois er allemaal op groeit. Op mijn verzoek er vooral niets aan te doen, antwoordde hij dat-ie niet van plan was het te gaan schilderen.

Schouder aan schouder:

#17
Schouder aan schouder

Februari is de mosjesmaand. Ik heb me dan ook een dik uur heerlijk vermaakt op slechts enkele meters hekwerk. Ik had nog wel even door kunnen gaan – want nog mosjes genoeg – maar ik was het spoor toch al bijster… Bovendien werd het licht er niet beter op en de temperatuur ook al niet.

Bedankt voor het lezen en kijken

12 reacties op ‘Het Spoor Bijster…

 1. Leuk die mosjes, ik krijg meteen zin om ook voor het kleine spul te gaan. Ik vind 11b mooier, met de iets kleinere scherpte diepte, verder vind ik 15 en 19 heel mooi.
  groetjes Ghita

  Like

 2. Je weet hoe ik over mosjes denk en je maakt me hier ook heel blij mee 🙂 Ik had al wat op mijn telefoon voorbij zien komen maar nu ik ze op de pc zie is dit echt fantastisch. Ik vind het ook zo geweldig om te zoen 🙂 Ik heb hier echt enorm zitten genieten. Mijn omplimenten.
  Groet, Helma

  Like

 3. De haarmosjes kunnen mij niet inspireren. Dat neemt niet weg dat ik bewondering heb voor wie ze mooi in beeld kan brengen. Bekertjesmossen vind ik een stuk boeiender. Je hebt je lekker uitgeleefd en hebt er bovendien een aantal mooie platen aan overgehouden.
  Groet, Kees

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.