Spelen met vuur…

Winter 2015 – Thuis

<<< Tip: klik op een foto voor een grotere én betere weergave >>>

Spelen met vuur… dat is de titel van dit blog. Omdat het wel spannend klinkt. Maar eigenlijk gaat het niet over vuur, maar over rook, een bijverschijnsel van vuur. Want waar rook is, is vuur… en ook dat is maar gedeeltelijk waar, want je hebt maar héél kort een héél klein beetje vuur nodig om een dik half uur in de rook te zitten, wierook om precies te zijn. Want dat is waar ik me – zoals bijna iedere amateurfotograaf – deze winter een paar uurtjes mee heb vermaakt: wierookfotografie. Weer eens wat anders dan natuur- of nachtfotografie. Goed voor de broodnodige variatie!

Vorig jaar vond op onze zolder een waterballet plaats in het kader van het project ‘druppelfotografie‘, deze keer werd deze ruimte omgetoverd in een waar rookhol. een mens doet rare dingen… De aanpak was ruwweg gelijk aan die van vorig jaar: een workmate met daarop een zwarte achtergrond. Ca. 50 cm daarvoor een wierookstokje (met lavendelgeur!), de hens erin en dan gedurende een half uur klikken in de hoop dat er iets leuks voorbij zou komen. Het enige – tamelijk essentiële – verschil was dat er nu een externe flitser (geleend van mijn dochter) gebruikt moest worden om de rook goed te belichten. Deze werd ingesteld als slaaf van de interne flitser.

Al meteen de eerste keer kwamen er de wonderlijkste patronen voorbij, zelfs als je niets deed en alle ramen gesloten hield. Een piepklein beetje turbulentie ontaardde al gauw in de wildste rookpluimen. Het meeste werk zat in de nabewerking: om te beginnen een mooie uitsnede maken, daarna contrast en belichting bijregelen. Een voorbeeld:

In eerste instantie deed ik de nabewerking in mijn favoriete ACDsee Pro7, om te beginnen met het ‘Split Tone’ gereedschap, waarmee aan de donkere en lichte partijen een verschillende kleur gegeven kon worden. Het bovenstaande plaatje komt er dan bijvoorbeeld zo uit te zien:

Split Tone (rood en aqua)
#1 : Split Tone (rood en lila)

Je kan het zo mooi en zo lelijk maken als je wilt, helemaal naar je eigen smaak. Op een gegeven moment was ik echter zover dat de stoute schoenen aangetrokken moesten worden om me wat meer te verdiepen in het werken met lagen (met PaintShopPro X6, in mijn geval). Een mooie gelegenheid en ik moet zeggen, als je het eenmaal een beetje door hebt, is dat best geinig. Door een nieuw aangemaakte achtergrondlaag te vullen met (bijv) een regenboogverloop krijg je plaatjes als dit:

Regenboogverloop
#4 : Regenboogverloop

Of dit:

2015-01-22 16-08-45 - IMG_4092ed2psp1_1024px
#5 : Regenboogverloop

Maar als je dit eenmaal een paar keer hebt toegepast, wil je weer eens wat anders, dus gooi je er een paar speciale effecten overheen. Plaatje #4 wordt dan bijvoorbeeld

Of je maakt er een negatief van, kan ook leuk uitpakken:

2015-01-20 14-59-57 - IMG_3987psp3neg_1024px
#6 : Negatief

Maar positief klinkt toch beter! En sprankelend positief, dat kan haast niet beter:

Sprankelend
#7 : Sprankelend

Maar op den duur weet je het wel. Alles kan. Je kan het zo gek niet bedenken. Nog drie effecten wil ik hier laten zien en dan is het wel mooi geweest. Alle drie toegepast op hetzelfde plaatje (#5):

Rookfotografie: je moet het een keer gedaan hebben, maar echt spannend vond ik het niet. Je steekt een stokje aan, wacht tot de flitsers weer opgeladen zijn (en dat duurt best lang na verloop van tijd) en dan maar hopen op een bruikbaar plaatje. Als je iets leuks voorbij denkt te zien komen, dan ben je vaak alweer te laat… Wat dat betreft was druppelfotografie een grotere uitdaging. Het bewerken was wel een leerzaam proces en was goed om menig somber winteruurtje mee te vullen.

Tot slot nog wat overige resultaten <klik>:

Bedankt voor het lezen en kijken. Volgende keer weer de natuur in!

9 reacties op ‘Spelen met vuur…

 1. Goh Dick, wat een bijzondere plaatjes en dat met een beetje rook. Je moet er maar opkomen. De originele versie fotootje 2 is erg mooi maar met al die kleurtjes en andere effecten ben je wel heel creatief bezig geweest. Een goede manier om paint shop goed te leren kennen.

  Like

 2. Wauw, wat een creativiteit, leuk hoe je laat zien hoe je zo’n foto opbouwt inclusief welke bewerking je erop loslaat, de eerste 2 regenboog foto’s vind ik heel mooi, de foto’s daaronder vind ik iets teveel bewerkt, de rookfoto met de paarse en witte kleuren vind ik ook erg mooi. Ook met een witte achtergrond vind ik het er heel goed uitkomen. Leuk om te zien, want ik vroeg me steeds af hoe mensen nou dit soort foto’s maken.
  groetjes Ghita

  Like

 3. Prachtig om te zien maar ook heel bewerkelijk. Wat je beschrijft in je bewerkingen is neit voor mij weggelegd hahahahaha…. maar ik moet zeggen dat ik wel zit te genieten van deze prachtige gekleurde platen en de diversiteit aan creaties!
  Groetjes,
  Helma

  Like

 4. Wat geweldig dit. Spekkie naar m’n bekkie. Ook duidelijk uigelegd, nu maar wachten tot het regent en dan duik ik ook de zolder op! Lekker relaxed zeker met die lavendel geur 🙂 geweldige foto’s!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.