De Zeven van Zandvoort

Maandag 16 februari 2015 – Zandvoort

<<< Tip: klik op een foto voor een grotere en mooiere weergave >>>

Begin maart 2014 werd ik getrakteerd op vier Pestvogels in Hoofddorp, slechts enkele kilometers van mijn huis. Toen was het licht moeilijk en zaten ze op onmogelijke plaatsen, zodat de hele digidoka er aan te pas moest komen om nog redelijke plaatjes te kunnen tonen. Deze prachtige beestjes komen slechts af en toe in kleine groepjes langs in Nederland, maar je hoopt natuurlijk op nog een tweede kans. Dat die zo snel zou komen, had ik niet durven hopen.

Een facebookberichtje van een in Zandvoort wonend nichtje, die zich afvroeg waarom er zoveel turende mannen met dikke lenzen door de buurt liepen, zette mij op het spoor. Na raadplegen van Waarneming.nl bleek dat het om een groep van 7-8 Pestvogels (Bombycilla garrulus, Bohemian Waxwing), ging en ze zaten er al bijna een week! Weer lekker dicht bij huis, dus.

Maandag 16 februari was het prachtig zonnig weer: tijd voor een fietstochtje naar de kust. In de straat waar ze het meest werden waargenomen was echter geen spoor te bekennen van zowel Pestvogels als fotografen. Het is dan wel geen weekend, maar ik zal toch niet de enige zijn die vandaag op jacht is? Ik besloot een rondje door de wijk te maken en al gauw stuitte ik op een kleine samenscholing van dikke telelenzen rondom enkele sierappelboompjes. Ja hoor, daar zaten ze alle zeven zich te goed te doen aan de appeltjes! Ik sloot me aan bij de groep en het kieken kon beginnen.

De zon stond op zich gunstig, maar de bomen stonden toch deels in de schaduw en de achtergrond was vaak een lelijke bakstenen muur. Dat heb je in woonwijken natuurlijk al gauw. Gelukkig gingen de veelvraten nog even door met eten en leken van ons weinig onder de indruk te zijn. Benaderen tot op een meter of 5-6 was geen enkel probleem. Nou maar hopen dat er af en toe eentje op een gunstige plek wilde gaan foerageren. Ik had mazzel: tussen de eerste serie van tientallen foto’s zat al een enkele kiek waar ik tevreden mee mag zijn:

Pestvogel 1
Pestvogel 1

Na verloop van tijd verkasten de vogels naar een hoge boom om uit te buiken en gingen er op een gegeven moment zelfs vandoor. Ze vonden een nieuwe stek in ander hoge bomen nabij een tankstation om van daaruit af en toe in kleine groepjes kort neer te strijken op ligusterbosjes met zwarte bessen. Dat leverde alleen maar takkenfoto’s op en als ik ergens de pest aan heb dan is het wel aan takkenfoto’s. Gelukkig verhuisten ze later weer terug de woonwijk in en kozen deze keer een sierappelboom uit die veel gunstiger staat. Ook nu weer aten ze onverstoorbaar verder toen de colonne fotografen (een man of 6, dus dat viel mee…) arriveerde.

Pestvogel 2
Pestvogel 2

De volgende valt bijna in de categorie ‘takkenfoto’s’, maar is toch een mooi moment, met dat stukje appel in zijn bek:

Pestvogel 3
Pestvogel 3

De camera’s klikten dat het een lieve lust is en ook ik deed driftig mee om maar met zoveel mogelijk mooie plaatjes thuis te komen. Na in totaal een uurtje of twee stonden er op de geheugenkaart uiteindelijk ruim 600, een heel gesjouw op de terugweg. Gelukkig bleven er hiervan – na veel wikken en wegen – toch nog ruim 40 over waarmee ikzelf zeer tevreden ben, zoals deze:

Pestvogel 4
Pestvogel 4

In de nabewerking hoefde er deze keer niet bar veel meer aan gedaan te worden. Een beetje ‘opfrissen’, mooie uitsnedes maken en wat storende elementen wegklonen, meer niet. Van de 42 foto’s die de eindstreep hebben gehaald volgen er hier nog een 6-tal, zonder verder commentaar; de rest is te bekijken in de afsluitende diashow.

Pestvogel 5
Pestvogel 5
Pestvogel 8
Pestvogel 6
Pestvogel 7
Pestvogel 7
Pestvogel 8
Pestvogel 8
Pestvogel 9
Pestvogel 9
Pestvogel 10
Pestvogel 10
Pestvogel 11
Pestvogel 11
Pestvogel 12
Pestvogel 12

Ik ben ontzettend blij met deze foto’s. Veel beter had ik het denk ik niet kunnen treffen, want in de nabeurt ging ik twee dagen later nog een keer bij ze langs, maar dat leverde geen betere plaatjes op.  Misschien blijven ze nog wel een poosje: eten is er tenslotte genoeg voor ze en vorig jaar vertrokken ze ook pas half maart naar het hoge noorden…

Dank voor het kijken en lezen. Ik ga nu even bijkomen en dan snel weer werken aan mijn “MOOISTE VAN 2020”. Mocht iemand nog bruikbare tips hebben dan houd ik me aanbevolen!

Advertentie

15 reacties op ‘De Zeven van Zandvoort

 1. Hoi Dick, heel fijn die link naar de diashow, dat kijkt erg prettig.
  Jij hebt er meer over dan ik, bij mij slechts 9 van de 500. Maar ik heb zo te zien veel strenger geselecteerd, schaduwen over de vogel betekende voor mij prullenbak, en door al die takken heb je nou eenmaal veel schaduwen. Toch stoort het bij jou niet, het is een prachtige serie geworden, en inderdaad heel wat mooier dan die in Hoofddorp.
  Ik mis die met de zwarte haarverf 😉 ik had trouwens het vermoeden dat daar wat verkeerde bewerking was geweest? op die plek kon je met jouw lens nl. nooit die vervaagde achtergrond hebben.
  Ik moest vandaag ook maar eens een blogje gaan maken…..

  Groeten
  Loes

  Like

  1. ik ben nog niet zover dat ik snel weggooi en die schaduwen vind ik soms wel wat hebben…
   Die met de zwarte haarverf was leuk voor FB maar niet voor mijn blog. Het zal wel een raadsel blijven, maar ook in de onbewerkte foto is dat zo. Ook de vage achtergrond is er echt wel met mijn lens! Ik geef toe dat ik bij enkele foto’s wel wat achtergrondvervaging heb toegepast, maar bij deze was dat niet nodig… Jammer dat ik hem hier niet kan laten zien.
   Groet, Dick

   Like

   1. Ik kom ook hier nog even mijn woorden over verkeerde bewerking intrekken 😉 en met excuses erbij! Inmiddels staat mijn serie ook online.

    Overigens was dit voor jouw doen een korte serie, toch genoeg weggegooid dus 😉

    Goed weekend en groetjes
    Loes

    Like

 2. Wauw, wauw en nog eens wauw … En stikke jaloers natuurlijk. Prachtplaten Dick en ja …. 600 foto’s is zwaar sjouwen haha (staat in dezelfde zin)
  Takkenfoto’s zijn takkenfoto’s ook daarin heb je gelijk. Maar deze resultaten zul je nooit meer vergeten want beter is bijna niet mogelijk.

  Like

 3. Wat een mazzel als je met zulk mooi zulke prachtige vogels voor de lens krijgt, wat een gave vogels zijn het toch ! Pestvogel 10 krijgt van mij een 10 , supermooi ! Groetjes Adria

  Like

 4. Oh oh Dick, die pestvogels, het is een komen en gaan van foto’s en vooralsnog heb ik ze nog niet gespot laat staan op de plaat gezet! Jij hebt echt mazzel en wat heb je ze mooi vastgelegd. Grt, Sarah

  Like

 5. Ik ben me aan het verlekkeren aan je serie pestvogels. Heb net ook de blog van Loes bekeken. Wat is het toch een prachtige vogel! Hopelijk krijg ik nog eens de kans net zo’n mooie serie te maken. Je had het licht mee, maar de takken tegen. En zo is er altijd wel wat om over te zeuren. Maar ik zou heel blij met zo’n serie zijn!

  Gr. René

  Like

 6. Wat zijn ze mooi! Maar zit hier ook wat van woensdag bij? Ik vind pestvogel foto 8 de allermooste en ook 7, 3 en 1 zijn foto’s die ik graag had gemaakt, mijn serie bestond uit alleen maar takkenfoto’s, dus ik hoop toch nog een keer terug te gaan (als de vogeltjes nog even willen blijven).
  groetjes Ghita

  Like

  1. Dit zijn alleen foto’s van afgelopen maandag, Ghita. De opbrengst van woensdag was matig.
   Ik zie ze op waarneming.nl al twee dagen niet meer ingevoerd staan….
   Groetjes, Dick

   Like

 7. Geweldig deze Pestvogels. Ik hoop ze ook ooit nog eens te zien maar ik ben dan et niet vrij of het is pokkeweer. Jij laat echt ene hele sfeervolle reeks voorbij komen en daar ben ik tich wel wat jaloers op hoor.
  Groetjes, Helma

  Like

 8. Ik was ervan overtuigd dat ik al gereageerd had, maar blijkbaar is dat niet zo.
  Nadat we elkaar in Zandvoort getroffen hebben, hebben de vogels zo te zien nog een aantal mooie plekken opgezocht. Je hebt een mooie serie kunnen maken. Met voldoende geduld kon je daar goed aan je trekken komen op maandag. Het was echter niet makkelijk om foto’s te maken die niet te druk waren, of waarbij takken en/of schaduwen niet te hinderlijk waren. Je zult ongetwijfeld tevreden zijn.
  Groet, Kees

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.