Naar de Chinees…

Zondag 4 januari 2015, Utrecht

Vandaag is de laatste dag van het China Light festival in Utrecht, een soort rondtrekkend Chinees Staatscircus met tientallen, kleurrijk verlichte objecten. Sowieso leuk om in de donkere dagen van de winter te bezoeken, maar als je nachtfotografie leuk vind, is dit een verplicht nummer. Mijn dochter had er ook wel belangstelling voor en dus gaan we – gewapend met onze EOS60’s – gezamenlijk naar de Chinees…

Zoals gezegd was het vandaag de laatste dag en dat hadden meer mensen zich gerealiseerd. Het was dus aan de drukke kant, maar toch was het meestal geen probleem om ongehinderd bij de objecten te komen. Het was een mooie heldere, windstille – edoch koude – winteravond, best ideale omstandigheden. Het eerste object is een enorme feesttaart ter gelegenheid van het 375-jarig bestaan van de Uithof, de locatie van het festival:

Voor de jarige Uithof
Voor de jarige Uithof

Verder hoef ik niet veel worden meer vuil te maken aan dit festijn en dat doe ik dan ook niet. Het is bedoeld om te kijken, dus daar gaan we. Plaatjes even aanklikken voor een grotere en betere weergave….

2015-01-04 18-59-17 - 0011_8 - 0012_8 - 0013_1024px
Torentjes

De kleine objecten op bovenstaande foto draaien deels rond en dat is duidelijk zichtbaar, omdat ik eigenlijk zowat alle foto’s in drieën maak, d.w.z. steeds drie belichtingen – bij iso100 en f/4-5.6 – en deze samenvoeg met Photomatix. Eigenlijk HDR dus, hoewel dit hier niet echt nodig was. Toch vind ik alle samengestelde foto’s qua belichting toch net even iets mooier dan de drie afzonderlijke.

Vijver
Vijver

Doordat het een windstille avond is, worden de voorwerpen in de vijver perfect weerspiegeld in het water!

Ook af en toe even omhoog kijken:

Lampionnen
Lampionnen

Voor de volgende foto heb ik een kleiner diafragma (f/22) gekozen om het draaiende molentje een bewegingseffect mee te geven:

Molentjes
Molentjes

Er waren meerder molentjes opgesteld; ertussen zat dit schoolklasje:

Klasje
Klasje

Wat het volgende precies voor moet stellen weet ik niet: een zee met vissen óp het water (niet er in, anders zou je ze niet zien, natuurlijk!) en boven op de grootste vis een Manneke Pis. Omdat het rijmt?

Manneke Pis
Manneke Pis

De witte stip links van Manneke Pis is de vrijwel volle maan. Ik heb bij veel foto’s de achtegrond donkerder gemaakt, zeg maar gerust zwart. Resterende storende lichtpuntjes (van universiteitgebouwen of andere objecten) heb ik weggekloond, maar de maan dus niet…

Oosters Paleis
Oosters Paleis

Omdat de Tour de France dit jaar in Utrecht start…

2015-01-04 19-41-32 - 0134_5_6_1024px
Racefiets

Chinees mannetje geeft een draai aan een… eh… draailamp? Of is dit Chinees bingo?

Draailamp?
Bingo?

Niet alle objecten zijn even interessant of duidelijk, maar de kleuren vergoeden veel. Net nou ik dit schrijf komt er een wat minder kleurrijk object aan, een lampionenboom:

Chinese boom
Chinese lampionnenboom

Ook deze twee sprinkhanen zijn wat rustiger van kleur (klik voor grotere weergave):

Nog een wat simplistischer plaatje:

Twee bloemen
Twee bloemen

Om er meteen weer vol tegen aan te gaan met deze Hoorn des Overvloeds:

Hoorn des Overvloeds
Hoorn des Overvloeds

Dan twee rare vogels in het gras. Het lijken witte ganzen, maar dat rode kuifje komt me niet bekend voor. Misschien zijn dit chinese ganzen?

Ganzen
Ganzen

Niet alles is China wat de klok slaat. Een oerhollands landschap is er ook, maar toch met een chinees tintje: de wieken draaien van rechts naar links! Helaas kan je dat niet zien, want ik heb hier weer een kleiner diafragma (f/11) gebruikt:

Chinees Hollands landschap
Chinees Hollands landschap

Een Hollands landschap, dat herken ik nog wel, maar het volgende zegt me weer niets. Een kopje met twee kinders erin?

Kinderkopje
Kinderkopje

Een vlindertuin hebben ze hier ook!

Vlindertuin
Vlindertuin

We zijn kennelijk in de dierentuin beland, want hier staat zo’n beetje heel Artis opgesteld als lichtobject. We worden nu wat selectiever, want we krijgen een beetje last van de kou en hebben zin om de warmte op te zoeken. Nou vooruit, twee panda’s mogen niet ontbreken:

En dan zijn  we nu aangekomen bij het hoogtepunt van de show: deze gigantische vuurspuwende draak, mooi gespiegeld in het water:

Vuurspuwende draak
Vuurspuwende draak
Vuurspuwende draak
Vuurspuwende draak

Voordat we bij de uitgang zijn, moeten we nog even door de botanische tuin:

Ja, daar is de uitgang in zicht:

Uitgang in zicht
Uitgang in zicht

En dan nu gauw naar de auto, kachel flink opstoken en naar huis. Het was een leuk festival om te zien en het leverde mooie plaatjes op. Op zich niet moeilijk te fotograferen, want de meeste voorwerpen geven voldoende licht af om opnames uit de losse hand te maken. Ik koos echter voor het werken van statief om – zoals aan het begin al uitgelegd – achteraf de mogelijkheid te hebben om foto’s samen te voegen.

Bedankt voor het lezen en – vooral – kijken. Voor wie nog niet genoeg heeft van deze kleurige platen: klik hier!

Advertentie

8 reacties op ‘Naar de Chinees…

 1. Super mooi dat festival, heeft mooie foto’s opgeleverd, ondanks dat je zegt dat ze niet moeilijk te fotograferen zijn ben jij toch degene die de compositie en belichting kiest en dat is je heel goed gelukt 🙂

  Like

 2. Wat een onverwachte, en vooral kleurrijke beelden. De scherpte is bovendien top. De truc met de drie verschillende beelden en ze samenvoegen met de juiste software geeft fotografie weer een extra dimensie. Het resultaat mag er zijn. De kou trotseren is wel de moeite waard geweest.
  Groet, Kees

  Like

 3. Ik ben helemaal perplex!!!! wat een geweldige serie en wat een schitterende platen van dit festival. Zo helder en scherp en dan ook zo kleurrijk. Ik begreep dat je ze in HDR had gemaakt maar hoe heb je dit gedaan met de zwarte achtergronden. Was het daar zo donker of heb je daar ook nog iets in gedaan. Maakt verder ook niet uit hoor want ik zit me hier toch een partijtje te genieten! Een heel dik compliment.

  Groetjes, Helma

  Like

  1. Dank voor je enthousiaste reactie, Helma. Wat ik heb gedaan om die donkere achtergrond te krijgen, staat in de tekst! Onder Manneke Pis…

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.