Amsterdam Licht Festival 2014/2015

16 December 2014 – Amsterdam

Net als vorig jaar bracht ik ook deze winter weer een bezoek aan het Amsterdam Licht Festival (ALF), toch wel een soort van verplicht nummer als je van nachtfotografie houdt én zo dichtbij Amsterdam woont. De website beloofde weer veel mooie objecten, dus bij de eerste de beste gelegenheid (droog en liefst helder weer) werden camera, statief en draadontspanner gepakt en vertrok ik per trein naar onze hoofdstad. Zowel wandel- als vaarroute waren vandaag operationeel, dus stippelde ik een wandeling uit die van beide routes zoveel mogelijk objecten aandeed. Ruim 10 km lopen en daarbij voldoende kiektijd nemen, dat zou al gauw een uurtje of vier gaan duren… gelukkig is het niet koud.

Ik begin om 18 uur en zie dat het eerste object – House of Cards – niet is weg gewaaid bij de storm van een paar dagen geleden:

House of Cards
House of Cards

Dit project – vlak voor het Centraal Station – zit echter steviger in elkaar dan het doet vermoeden: het staat als een huis! Jammer van die dranghekken ervoor, maar dat zal wel nodig zijn. Deze foto is samengesteld uit 3 opnames (1/4-1/2-1s) bij f/6.7 en ISO100 en samengevoegd met Photomatix (HDR software). Dezelfde werkwijze paste ik toe op alle foto’s met slechts kleine wijzigingen in diafragma (4-6.7) en/of iso (100-200).

De vaarroute volgend richting het Open Havenfront kom ik langs de Odebrug, waar ‘waterpret’ te bewonderen is. In verschillende kleuren oplichtende drijvende boeien.

Waterfun
Water Fun

Op mijn  foto’s komen die kleuren echter nogal flets over als witte bollen met vaag gekleurde reflecties in het water. Dat is zeker een nadeel van foto’s samenvoegen: verschillende kleuren worden dan al gauw wit, maar ook op de afzonderlijke RAW-opnames is het niet veel beter. Moet ik anders belichten?

In het water van het Oosterdok drijft een soort brug; dit object heet dan ook Floating Bridge. Ook hier weer steeds wisselende kleuren; deze keer lukt het me wel aardig om ze vast te leggen.

Floating Bridge
Floating Bridge

De rondvaartboten die de vaarroute doen, varen er onder door. Ook daarvan maak ik foto’s en hoe dat eruit ziet kan je hier zien.

Geen onderdeel van het lichtfestival, maar toch ook mooi is het in het Oosterdok drijvende chinese restaurant Sea Palace:

Sea Palace
Sea Palace

Aangekomen bij Nemo. Hier zou op de ‘boeg’ van het gebouw een kunstwerk moeten worden geprojecteerd in de vorm van een kleurrijke stad, maar dat zie ik niet. Slechts een onduidelijk schaduwspel. Misschien had ik langer moeten blijven kijken…

Nemo - World of Shapes
Nemo – World of Shapes

… aan de andere kant zijn bewegende projecties of objecten zowiezo niet zo geschikt voor nachtfotografie. Zelfs het langzaam bewegende papieren bootje – volgende project – is al moeilijk:

Gelukkig staat er niet zoveel wind! Door extreem weer en harde wind heeft de ‘onverschrokken’ Intrepid het einde van het festival niet gehaald…

Aan de andere kant van Nemo drijft ter hoogte van het Scheepvaartmuseum het project Ghost Ship. Ik zie vier fonteinen spuiten: is dit het? Ik besluit een foto van de andere kant te maken, met op de achtergrond – door de fonteinen heen – het replica VOC-schip De Amsterdam. Ik maak mijn eigen spookschip wel:

Ghost Ship
Ghost Ship

In de stralen zie ik wel schaduwen van de driemaster, maar kennelijk – achteraf – had ik nog meer om moeten lopen om het echte Ghost Ship te moeten zien. Volgende keer toch beter voorbereiden.

Ik stap nu over van de vaarroute naar de wandelroute en stuit in het Wertheimpark, langs de Nieuwe Herengracht, op de kleurig fladderende vlinders van het project On the Wings of Freedom.

Wings of Freedom
Wings of Freedom

Ook hier weer wisselende kleuren. Gelukkig niet zo snel. Ik maak een hele reeks met de bedoeling daarvan iets vast te kunnen leggen. Dat kost wel aardig wat tijd, vooral ook omdat er af en toe hinderlijk mensen in beeld dreigen te lopen…

Er zijn trouwens vandaag opvallend veel fotograferende lieden op de been, veel meer dan vorig jaar. Ook ik zal dus wel eens hinderlijk in beeld gestaan hebben… Vanuit een ander standpunt:

Dan op weg naar Artis, dat zijn poorten speciaal voor het ALF heeft opengesteld. Flawless heet dit object, een op zonne-energie werkend kunstwerk. Overdag laden de bladeren op om ’s avonds licht te kunnen geven:

Flawless
Flawless

Op weg naar Artis heb ik een viertal kunstwerken gemist. Gewoon niet gezien omdat ze niet opvielen of niet werkten, soms ook gewoon niet kunnen vinden. Jammer. Pas in het van Overloopplantsoen tref ik Constellation:

Constellation
Constellation

De buizen zijn rood verlicht, maar wat ik ook probeer, ik krijg ze niet rood op de foto. Wat doe ik toch verkeerd? Ik moet het doen met het rode schijnsel dat ze afgeven. Op de achtergrond is de Palmenkas van de Hortus Botanicus zichtbaar. Die had ik vorig jaar ook al fraai gekiekt (toen dacht ik nog dat het blauwe licht ook een kunstobject was…).

Palmenkas - Hortus
Palmenkas – Hortus

Als ik het terrein van de Hortus wil betreden voor het volgende project blijkt dat ik de route verkeerd om loop: ik wordt door een stevige dame tegen gehouden en wordt dringend verzocht om te lopen… daar beginnen we dus niet aan. Jammer: weer wat gemist.

Nog een tweetal objecten missend kom ik in de Diaconie – achter de Hermitage – terecht. Project Volte is hier te aanschouwen, maar niet goed te fotograferen. Op de kop van de kegel wordt een kaleidoscoop-achtig beeld geprojecteerd, maar dat is te fel verlicht om in het totaalplaatje zichtbaar te krijgen.

Volte
Volte

Het kan ook anders, want ik maak nog een close-up van zo’n projectie.  Wat er geprojecteerd wordt, kon je zelf kiezen door met je smartphone een verbinding te maken met het Volte-netwerk (las ik achteraf…):

Volte - Projectie
Volte – Projectie

Het volgende beeld heet Speederman, heel toepasselijk als je het ziet. Hoewel de naam anders doet vermoeden, staat het toch gewoon stil. Wel zo prettig voor de nachtfotografen onder ons:

Speederman
Speederman

Hier geen wisselende kleuren. In dit geval nou weer jammer.

Om de hoek, aan de Amstel, staat voor de Hermitage het object Gatekeepers. Eén van de leukere objecten van het ALF. In en op de schutters worden hologram-achtige beelden geprojecteerd, waardoor je soms het innerlijk, dan weer het uiterlijk ziet.

Gatekeepers
Gatekeepers – uiterlijk
Gatekeepers
Gatekeepers – innerlijk

Op de bovenste foto is op de achtergrond een ander object zichtbaar: aan de overkant van de Amstel – waar de Herengracht begint – hangt de Light Bridge:

Amstel - Lightbridge
Amstel – Lightbridge

Via de Magere Brug loop ik naar de overkant om langs de Herengracht de vaarroute weer op te pikken. Wegens tijdgebrek – het kost altijd meer tijd dan je denkt! – moet ik helaas een aantal objecten laten schieten. Vanaf de brug nog een plaatje van de Amstel met object Lighthouse:

Amstel - Lighthouse
Amstel – Lighthouse

Ook Lighthouse heeft weer wisselende kleuren, maar het lukt me (weer) niet om dat goed vast te leggen. Als iemand me een goede tip kan geven, dan hoor ik het graag!

Van de Amstel terug naar het CS is nog een stevige tippel, maar “gelukkig” is het aantal ‘werkende’ objecten beperkt, dus dat schiet lekker op. Light(onda)Flow doet het wél:

Light(onda)Flow - Herengracht
Light(onda)Flow – Herengracht

Evenals Arborescens:

Arborescens - Herengracht
Arborescens – Herengracht

Maar een aantal werkt gewoon niet, zoals deze Tulip Mania. Met een pomp zou je tulpen naar boven de waterspiegel kunnen brengen, maar ik kon de pomp niet vinden. Als ik me beter had voorbereid had ik naar een 20-tal fietspompen moeten zoeken… en dan nog, waar vind je 19 andere gekken die dan mee willen doen?

Tulip mania
Tulip Mania

Eén van de tulpen heeft besloten om niet meer onder te duiken!

This is it! Be here now! Een simpele neonverlichting. Jammer dat het met de kleuren niet zo wil vlotten, maar het geeft in ieder geval een leuk doorkijkje op de Leidsegracht:

This is it - Be here now
This is it – Be here now

Nog een laatste kunstwerk, de Circle of Life. Ook hier speelt de belichting me weer parten, waardoor de kleuren niet goed over komen. Evengoed wel een aardig plaatje, met die Brouwersgrachtenpandjes:

Circle of Life
Circle of Life

En hiermee ben ik aan het einde gekomen van mijn Amsterdamse Licht Festival van deze winter. Het is al over tienen en ik moet nog met de trein terug. Het is wel weer mooi geweest, hoewel het niet helemaal bracht wat ik er van verwachtte. Niet alleen door het type kunstwerken (kwestie van smaak), maar ook omdat sommige het gewoon niet deden of niet te vinden waren. Bovendien moet ik me de volgende keer toch beter inlezen, misschien wat selectiever zijn en daarnaast me wat meer gaan verdiepen in het fotograferen van lichtgevende objecten. Maar al doende leert men, hoor je wel eens zeggen…

Meer plaatjes zien? Klik dan hier. Bedankt voor je aandacht!

Advertentie

13 reacties op ‘Amsterdam Licht Festival 2014/2015

 1. Een heel kleurrijk blogje, leuk om te bekijken op zo’n kleurloze hefstdag als vandaag. Niet alle obljecten spreken mij aan, maar er zitten toch een paar leuke bij ( de kas van de hortus, het kaartenhuis, het spookschip, en het Chinese restaurant. Toch een aardige wandeling, en dan heb je nog een deel gemist. Knap gefotografeerd, want nacht fotografie is toch weer iets heel anders dan natuurfotografie.
  groetjes Ghita

  Like

 2. Het is een kunst op zich om dit spektakel weer te geven zoals je je dat voorstelt. In ieder geval geef je hier een mooie impressie van wat er te zien was. Nachtfotografie is toch een vak apart. Ik heb er nog nooit mee geëxperimenteerd.
  Groet, Kees

  Like

 3. Een vorm van fotografie die ik zelf nog nooit geprobeerd heb. Ik vind dit wel fantastisch om te zien. Wat een kleuren en wat heb je mooie objecten in beeld gebracht die ook nog eens mooi helder overkomen. Ik denk dat je dit toch meedere malen meot hebben gedaan om dit zo mooi te kunnen weergeven.
  Groet,
  Helma

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.