PaddoFinale: Het Geheim van de Stuivende Stuifzwam

November 2014 – Diverse locaties

De maand december heb ik de natuur maar weinig verstoord met macrolens of teletoeter. Slechts één keer trok ik de AWD in – blogje volgt nog – en één ochtend was ik in Groenendaal te vinden, op zoek naar ijshaar. Op zich niet erg, want zo kon ik een steeds groter wordende blog-achterstand langzamerhand wegwerken. Zoals ik in mijn vorige blog (Avondje Rotterdam) al schreef, heb ik dit jaar zoveel paddestoelen gekiekt dat ik ze alleen nog maar lekker klaargemaakt wil zien…

Toch waag ik er nog één blog aan, want de maand november leverde best wel wat aardige – en zelfs spectaculaire – plaatjes op. De meeste zijn gemaakt in Groenendaal, de rest in Leyduin en je zou ze kunnen bestempelen als “bijvangst” van het Priegelwerk-project. Hier komen ze, zoals beloofd met wat meer kleur.

De rand van de okerkleurige hoed van een Stobbezwam:

Stobbezwam
Stobbezwam

Jonge exemplaren van de Honingzwam, waarschijnlijk de Sombere variant. Toch best vrolijke plaatjes:

<<< klik voor een vergroting >>>

Een fraai gevormd, roodbruin Judasoor die gebruikt wordt als landingsplaats:

Judasoor
Judasoor

En een Gele Trilzwam:

Gele Trilzwam
Gele Trilzwam

Om de herfstsfeer in beeld te brengen een groepje zwammen tussen de beukebladeren dat fungeert als achtegronddecoratie voor een Trio Onbekend::

Herfstsfeer
Herfstsfeer

Een nog fris Hazepootje tegen een mooie donkere achtergrond:

Hazepootje
Hazepootje

Waarschijnlijk een duo Zemelige Donsvoetjes:

Zemelige Donsvoetjes (?)
Zemelige Donsvoetjes (?)

Rode Meniezwammetjes op een tak:

Meniezwammetjes
Meniezwammetjes

Plooivlieswaaiertjes, een nieuwe soort voor mij:

Plooivlieswaaiertjes
Plooivlieswaaiertjes

Geweizwammen, ze horen er gewoon bij, zeker als er een (guttatie)druppel aan hangt:

Geweizwammetje
Geweizwammetje

Nogmaals een Hazepootje. Dit exemplaar is nog wat jonger en heeft nog de kenmerkende wollige structuur op de hoed:

Hazepootje
Hazepootje

Op een ochtend in Leyduin kwam ik deze keer geen Beukentaailingen tegen, maar wel een Beukenzaailing: een ontkiemend beukennootje, dat zijn tijd te ver vooruit was: geen geduld om op het voorjaar te wachten! Ik was er wel blij mij, maar het duurde even voor ik door had wat ik nou eigenlijk aan het kieken was…

<<< klik voor een vergroting >>>

Dezelfde ochtend zag ik ook weer Geweizwammetjes in een heel andere setting:

Geweizwam
Geweizwam

En een supergote Gele Trilzwam op een losse tak. Altijd handig om er een rustige achtergrond bij te zoeken:

GeleTrilzwam
GeleTrilzwam

En dan is het nu tijd voor wat spectakel: de Stuivende Stuifzwam. Ik had al een foto op Facebook geplaatst, waarop in een aantal reacties gevraagd werd wat het ‘geheim van de smid’ was en of ik dat wilde onthullen. Ik had beloofd dat te doen in een blogje, dus dat moet er nu dan maar van komen. Ik had eerder dit jaar al prachtige foto’s gezien van dit verschijnsel en uiteraard ook het internet afgezocht naar het recept. Dat was niet te vinden; met name over het ‘triggeren’ werd nogal geheimzinnig gedaan. Het zou niet moeilijk moeten zijn, er was maar weinig voor nodig.

Er zat dus niets anders op dan het zelf uit te zoeken. Tijdens mijn paddestoelenexpedities in de afgelopen maanden zocht ik groepjes Parelsruifzwammen en hield die nauwlettend in de gaten tot ze het stadium van rijpheid hadden bereikt. Als ik niet te vroeg was, dan was ik wel weer te laat en waren ze verdwenen. Of er stond teveel wind; dat is wél een heel belangrijke voorwaarde: er moet géén wind staan, het minste zuchtje is al te veel.

Op een goede dag vond ik een groepje van vijf, een beetje verscholen achter een bankje in Groenendaal. Die zouden de week erna wel eens stuifklaar kunnen zijn, dus op een mistige, windstille dag zou ik het gaan proberen. Toen ik ter plaatse kwam, bleek echter ‘mijn’ groepje er niet meer te staan… aanvankelijk balen, maar al gauw zag ik ze een stukje verderop liggen. Omver geschopt, maar nog redelijk intact zo te zien. Dat maakte het voor mij wel makkelijker: ten eerste kon ik ze nu in een goede positie tegen een boomstammetje aanzetten, ten tweede voelde ik me nu niet geremd om er mee te experimenteren.

Het triggeren kon beginnen, eerst stampen op de grond. Geen effect. Voorzichtig knijpen: dat werkt wel, maar was niet te combineren met het fotograferen. Ik mis kennelijk wat coördinatiegevoel. Uiteindelijk op zoek naar een geschikte tak, een dun twijgje dat als een soort zweepje moest dienen. Niet te dik, want dan sla  je er een deuk in, of je zwiept ze om. Er lag genoeg in de buurt om te proberen. Het leek te werken. Als je dan ook nog op de juiste plek weet te richten, kwam er inderdaad wel eens een wolkje sporen naar buiten. De camera op juiste afstand op een rijstzak gepositioneerd, draadontspanner in de aanslag. Sluiter in de repeteerstand en geen RAW-modus  (loopt buffer te snel vol), ISO op 640 bij f/2.8 leverde een sluitertijd op van ca. 1/250s, dat moest kort genoeg zijn om de wolk scherp vast te leggen. En dan maar slaan met die zweep – een beetje met beleid – en hopen dat die niet in beeld zou komen.

Stuivende Stuiver 2
Stuivende Stuiver 2

Dat ging een aantal keren best goed, maar het zijn natuurlijk toevalstreffers. Kwam de tak wel in beeld, dan was er altijd nog het kloon-gereedschap om die weg te werken! Er zijn misschien elegantere methodes, maar ik kon ze niet verzinnen. Medelijden met de zwammen voelde ik niet zo, niet alleen omdat ze toch al gesneuveld waren, maar ook omdat je eigenlijk de natuur een handje helpt om voor nageslacht te zorgen. Maar ik geef toe dat het wel een beetje een raar gezicht is, je moet dit niet doen als er veel volk in het bos is. Als iemand beter suggesties heeft, dan hoor ik het graag…

Dit was mijn laatste gewone blog van 2014. Op oudejaarsavond volgt nog mijn jaaroverzicht 2014. Allemaal bedankt voor het lezen en kijken en een goede jaarwisseling toegewenst.

7 reacties op ‘PaddoFinale: Het Geheim van de Stuivende Stuifzwam

 1. Wat een mooie paddoblog weer, en het geheim onthult 🙂
  En ik heb een paddenstoelen naam geleerd die ik wel heel leuk vind: zemelige donsvoetjes, heel schattig. De foto met het groepje zwammen met trio onbekend vind ik de mooiste denk ik, hoewel de stuivende stuifzwam (kan zo uit een Suske en Wiske komen) ook heel geslaagd is. De blogjes van jou waren zonder meer inspirerend en leuk om te volgen, ik besef dat ik dit jaar te weinig paddenstoelen heb gedaan…dus weer wat voor het lijstje van 2015, meer paddo’s.
  groetjes Ghita

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik denk dat ik uit de hele reeks dit blogje wel het leukst vind als ik dat mag zeggen. Vooral de stuifzwammen maakt het heel spannend en die zijn ook heel goed gelukt. Wat Ghita zegt vind ik ook, grappige namen hebben sommige en ook ik moest aan Suske en Wiske denken. Het waaierzwammetje met druppel is ook erg mooi en de landingsbaan voor de mug ook.
  Fijne zondag nog.

  Geliked door 1 persoon

 3. Wat goed dat je het grote geheim hier onthuld hebt. Wel een beetje “lowtech”, maar dat mag de pret niet drukken! Het heeft je prachtige beelden opgeleverd. En nu we het paddoseizoen hebben afgesloten kunnen we aan een strenge winter beginnen! 😉

  Gr. René

  Like

 4. Ik heb hier wel zo zitten te genieten!!!!!!
  Wat een rpachtg blog met eem mooir diversiteit aan schitterende zwammen en zwammentjes.
  Ook je “stuifzwam wolken” zijn helemala geweldig! Helemaal super.

  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

 5. Je verrast ons hier opnieuw met een aantal schitterende beelden. Het geeft tegelijkertijd de onbegrensde mogelijkheden van de combinatie macrofotografie/paddenstoelen aan. Een hele mooie diversiteit laat je hier zien. De stuivende zwammen zijn heel knap gedaan. Bedankt voor het kijkje in de keuken.
  Ik wens je een prettige jaarwisseling en voor 2015 veel geluk, een goede gezondheid en veel plezier met fotograferen.
  Groet, Kees

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.