Donderdag 6 november 2014 – Groenendaalse bos , Heemstede.
Op een kwartiertje lopen van mijn huis ligt wandelbos Groenendaal. Het hele jaar door kom ik daar nauwelijks, maar zodra de blaadje dreigen te vallen, kan je mij daar iedere week wel minstens één keer zien rondstruinen met de camera in de aanslag. Meestal op de knietjes, camera op statief, op rijstzak of gewoon op de grond. En maar zoeken naar leuke composities of effecten, als er eenmaal weer een geschikte kandidaat is gevonden. Dat laatste is hier nooit het probleem: elke keer is er wel weer wat nieuws, met als resultaat dat ik nu nog naar bergen RAW- en JPG-bestanden zit te koekeloeren. En dan kom ik alleen nog maar in het hondenvrije gedeelte van het bos!
In dit blog laat ik de plaatjes zien van – ik denk – de meest vruchtbare middag. Zo’n berg materiaal dwingt je wel tot het maken van keuzes, hoewel dat lang niet altijd makkelijk is. Na een grondige selectie bleven er toch nog voldoende over. Hier komen ze, in alfabatische volgorde (eerst een viertal – in eerste instantie – onbekende soorten):

Met dank aan de FB-groep “Paddenstoelen, schimmels en slijmzwammen” kan ik er uiteindelijk toch een naam onder kalken.
Nr.2 deed me denken aan een parasolzwam-achtige, maar het schijnt eerder in de Champignonnenhoek (Agaricus spec.) te zitten… Ik hou het maar even op de algemeen voorkomende Schubbige Boschampignon…

Nr.3 zou toch niet zo moeilijk moeten zijn, maar ik kan ze niet vinden… Ben er erg benieuwd naar en gelukkig brengt ook hier FB uitkomst:

En de laatste – nog – écht onbekende:

De volgende paddestoelen hebben wél een naam van me gekregen, maar dat zegt verder ook niet alles. Een nieuwe soort voor mij zijn deze hele kleine witte bolletjes op een stokje, op slijmzwammen lijkende paddestoeltjes die volgens de verspreidingsatlas best zeldzaam schijnen te zijn. Ze zijn amper 1 cm hoog en groeien op een grote, dode beuk en ze heten Beukenkorrelkopjes. Hoe makkelijk kan het soms zijn…. De naam is bevestigd door waarneming.nl…

De guttatiedruppeltjes zijn een mooi extraatje, hoewel het nog een hele kunst is om die mooi scherp vast te leggen.
Dan een leuk klein paddestoeltje met een rode hoed, deze keer geen vliegenzwam, maar een Braakrussula. Je kan wel raden waarom die zo heet:

Dan dit rare gedrocht, waarvan ik eerst dacht dat het om de Zwarte Knoopzwam ging. Het forum van waarneming.nl bracht me op andere gedachten:

Een Eikentrilzwam dus; de boomstam waar die op groeit, zal dan wel van een eik geweest zijn (boomstammen herkennen is ook al niet eenvoudig!). Nog twee plaatjes van een paar andere exemplaren met een iets duidelijker vorm:
De ruwe onderkant (even in het groot bekijken!) is kenmerkend voor deze soort. Dat u het weet!
Ik vind vandaag ook weer eens een leuk groepje Geweizwammen. Ze staan op een klein losliggend stukje hout in een houtwal en ik kan ze eenvoudig in elke gewenste positie leggen om een leuk effect te bewerkstelligen. Deze vind ikzelf het meest geslaagd…

…maar ook de volgende mogen er wezen:
Een gevallteje “scherp vóór/scherp achter”:
Van de geweizwammen naar de Goudvliesbundelzwam. Daar schijnen ook weer verschillende variëteiten van te bestaan, waarvan de één veel zeldzamer is dan de ander. Geen idee welke ik voor de lens had, ik heb geen microscopisch onderzoek gedaan…

De volgende zwam kreeg ik met geen mogelijkheid een beetje netjes op de sensor. Meer dan een bewijsplaatje is het dan ook niet, hoewel… bewijs? Ik denk dat het gaat om een Grauwe Amaniet, maar bewezen is dat zeker niet!

De algemeen voorkomende Judasoren zijn ook moeilijk leuk te kieken, maar deze staan er – door de bokeh bollen op de achtergrond – dan wel aardig op:

En dan nu weer een heel zeldzame soort, komt slechts op enkele plaatsen in Nederland voor. Wat tref ik het toch weer. De Holwaya Mucida heeft inmiddels ook een NL naam en die luidt Kleverig Lindebekertje:

De naam LindeBEKERTJE slaat op de perfecte vorm, maar die heb ik tot nu toe nog niet gezien. Vorig jaar zag ik ze op slechts twee plaatsen, maar dit jaar zie ik ze echt overal. Komt vast omdat ik nu weet waar naar te zoeken, want ook deze zijn maar erg klein.
Eindelijk… weer een sfeerplaatje. Een groepje Mycena’s (Joost mag weten welke…)….

We zijn bij de letter P aangekomen. Een enkele Paarse Knoopzwam, dit keer in de perfecte vorm:

Parelstuifzwammen zie ik ook geregeld. Gelukkig maar, want daar heb ik nog snode plannen mee. Volgt binnenkort. Het volgende groepje biedt wel perspectief. Ze staan redelijk verdekt opgesteld (achter een bankje); ik ga ze scherp in de gaten houden. Vandaag kiek ik ze met wat bruine blaadjes voor de lens:

Plooivlieswaaiertjes: ik heb ze vast eerder gezien, maar kennelijk niet bewust. Nu weet ik ook de naam!
De laatse P is voor twee Porseleinzwammen, waar het mooie alweer van af is:

De laatste plaat is een beetje twijfelachtig. Ik dacht aanvankelijk aan Zwavelkopjes, maar het blijkt om Fluweelpootjes te gaan (met dank aan Helma):

Hiermee is dit blog weer aan zijn eind gekomen. Al met al begint het toch weer op een goed paddestoelenjaar te lijken….
Dank voor het kijken en lezen.
Prachtig! Wat een rijkdom. Genoten van je beelden.
LikeGeliked door 1 persoon
Wat een indrukwekkende serie paddo’s Dick!!
fantastisch fotowerk!! complimenten!
LikeGeliked door 1 persoon
Geweldige plaatjes een genot om naar te kijken.
LikeLike
Wat een rijkdom aan paddenstoelen zeg en wat mooi!!!!! Die bijzondere Beukenkorrelkopje
en de Eikentrilzwam (je hebt ze onder de foto’s met dubbel ii geplaatst) vind ik echt supermooi. Trouwens al deze zwammen heb je schitterend gefotografeerd. Ook je geweizwammetjes mogen er zijn. Dit is echt genieten hoor, want zowel paddenstoel, als kleur als compo zijn geweldig mooi.
Je laatste paddenstoeltjes zijn trouwens “fluweelpootjes”. Mijn complimenten.
Groet,
Helma
LikeGeliked door 1 persoon
Die fluweelpootjes had ik natuurlijk zelf moeten bedenken, als je het oppervlak goed bekijkt! En de dubbele i zal ik herstellen. Dankjewel voor het oplettende lezen, Helma.
Groetjes, Dick
LikeLike
Wauw, ik weet nu al weer ik in 2015 eens heen moet gaan, wat een diversiteit aan paddenstoelen laat jij hier zien! Misschien niet allemaal even fotogeniek, maar het is genieten. Ik vind de 3 Parelstuifzwammen in een wat roodbruine waas erg mooi, en ook de Geweizwammen staan er prachtig op.
LikeLike
Ik had niet verwacht dat Groenendaal zo’n rijkdom bezit. Volgend jaar ook maar eens daarheen, het is tenslotte makkelijk bereikbaar voor mij. In ieder geval heb je mij gemotiveerd door niet alleen prachtige foto’s, maar ook door de variatie aan bijzondere soorten. Het was een plezier om alles te bekijken.
Groet, Kees
LikeLike
hoi Dick,
Wat een soorten. Prachtige foto’s, de geweizwammenfoto’s zijn stuk voor stuk juweeltjes, dat zijn echt mijn favorieten van deze reeks, maar ook de beukenkorrelkopjes heb je heel mooi vastgelegd, en de laatste foto van de parelstuifzwam vind ik heel knap. ik kreeg deze zwam maar niet leuk op de foto. Jij bent daar heel goed in geslaagd met de bruine blaadjes er wazig omheen.
groetjes Ghita
LikeLike
Ik word toch echt oud 😉 Ik dacht werkelijk dat ik deze serie al gezien had, maar ja, je had er natuurlijk al een stel op Facebook gezet.
Grote bewondering heb ik voor het kleine spul. Beukenkorrelkopje, kleverig lindenbekertje, hoe vind je het? en hoe krijg je het gefotografeerd.
Je spielerei met de geweizwammetjes kan me ook bekoren.
Al met al weer een fraaie serie.
Groeten Loes
LikeLike