Weekendje Texel

November 2014 – De Koog, Texel

Een fotoverslag van een familieweekendje op Texel. Het gebeuren vond plaats in het eerste weekend van november en hoewel je in deze tijd van het jaar grote kans op slecht weer hebt, hadden we ontzettende mazzel wat dat betreft. We verbleven in een vakantiepark bij De Koog, een gezellig – maar erg toeristisch – plaatsje in het mooiste stuk van dit Noord-Hollandse eiland. De EOS60D – zowel van vader als dochter – ging uiteraard mee en we rekenden nergens op, maar hoopten op wat mooie vogelkiekjes, een mooie zonsondergang en uiteraard zeehondjes!

De eerste dag (vrijdag 31 oktober) vielen we gelijk met onze neus in de boter. Het leek een een heerlijke nazomerdag, met wat lichte bewolking en tegen het eind van de middag begon de lucht voorzichtig oranje te kleuren. Het werd een schitterende zonsondergang en we maakten veel foto’s, waarvan hier de 5 mooiste:

2014-10-31 17-26-25 - IMG_7401dev_1024px
Zonsondergang – De Koog 1
2014-10-31 17-53-35 - IMG_7488dev_1024px
Zonsondergang – De Koog 2
2014-10-31 18-00-27 - IMG_7521dev_1024px
Zonsondergang – De Koog 3
2014-10-31 18-07-05 - IMG_7577dev_1024px
Zonsondergang – De Koog 4
2014-10-31 18-08-12 - IMG_7583dev_1024px
Zonsondergang – De Koog 5
2014-10-31 18-10-57 - IMG_7598ed_1024px
Zonsondergang – De Koog 6

Ik zie dat het er toch 6 geworden zijn…. Foto 2, waar de helft van de familie zo vriendelijk wilde zijn even in beeld te gaan staan, vind ik zelf de mooiste.

 

De volgende dag kwam geheel in het teken van gevogelte te staan. ’s Morgens maakten we een korte wandeling bij De Slufter en konden slechts ver weg wat vogels waarnemen. 400mm was duidelijk te weinig en de plaatjes zijn dan ook niet erg mooi geworden, maar een primeurtje wil ik toch even laten zien:

’s Middags hadden we plaatsen gereserveerd op de TX10 Emmie, een Texelse garnalenvisser. De bedoeling was het beroep van garnalenvisser eens van dichtbij te bekijken én een kijkje te nemen bij de zeehonden. Het eerste boeide ons niet zo heel erg, het tweede des te meer. Maar het tij zat vandaag helaas tegen: het was hoogwater en dan liggen de zandbanken onder water met gevolg geen zeehond te zien. Gelukkig trekt een vissersboot altijd veel gevogelte en konden we ons daar mee vermaken.

In de haven van Oudeschild:

Haven Oudeschild
Haven Oudeschild

Eén aalscholver zwom er rond. Vermakelijk om te zien hoe de zilvermeeuwen keken als-ie, na ondergedoken te zijn, steeds weer met een visje boven water kwam. Daar begrepen die meeuwen helemaal niets van. Helaas geen neeld van kunnen vastleggen.

Aalscholver
Aalscholver

Eenmaal op volle Waddenzee konden we veel oefenen met het vastleggen van vogels in de vlucht. Een mooie gelegenheid, want in principe vliegen meeuwen relatief rustig met zo’n boot mee. Toch gingen er nog veel foto’s de prullenbak in, voornamelijk wegens slechte belichting. Maar goed ook, want ze leken toch wel erg veel op elkaar. De overgebleven kiekjes die door de beugel konden:

Kokmeeuw
Kokmeeuw
Kokmeeuw
Kokmeeuw
Zilvermeeuw
Zilvermeeuw

Terug in de haven kreeg de boot meteen bezoek van een aantal spreeuwen. Die lusten kennelijk ook wel een overgebleven garnaaltje:

Zeespreeuw
Zeespreeuw

 

Na deze mooie dag volgde dag drie . Die begon nog met mooi weer, maar langzaam trok het dicht en later volgde regen. Het leverde dan ook niet zoveel mooie plaatjes op. ’s Morgens brachten we een bezoekje aan de beroemde vuurtoren bij De Cocksdorp:

Uitzicht vanaf de vuurtoren
Uitzicht vanaf de vuurtoren

Het slechte weer was al duidelijk onderweg, maar nu scheen de zon nog! De ander kant op kijkend, richting Vlieland, lag een zandplaat. Met het blote oog amper te zien, maar ja hoor, daar lagen ze dan: Zeehonden!!

Zeehonden
Zeehonden

Het is een enorme crop en het is met moeite te zien, maar dit zijn toch echt de Texelse zeehondjes (let op de rode bal!!) Weekend geslaagd! We maakten nog een korte rondwandeling over het strand bij De Cocksdorp en toen zat het ochtendprogramma er op. Het waaide al flink en het zand stoof voor ons uit:

Strand, met zicht op Vlieland
Stuivend strand, met zicht op Vlieland

Een kiekje van de vuurtoren mag natuurlijk ook niet ontbreken:

Vuurtoren Texel
Vuurtoren Texel

De middag hielden we het nog nét droog en maakten we nog een stevige wandeling in het bos- en duingebied ten noorden van De Koog (rondom de Muy), maar dit leverde – mede door het slechte licht  –  geen kiekenswaardige situaties meer op. In de avond begon het te regenen en steeds harder te waaien. Dat hield aan tot de volgende ochtend, zodat we besloten er maar geen vierde dag van te maken en weer lekker naar huis te gaan. Het was al met al een mooi en vooral gezellig weekend geworden, maar we hadden het hier wel weer even gezien.

7 reacties op ‘Weekendje Texel

 1. Het weekend beginnen met zo’n zonsondergang is toch zeer prachtig. Echt een heel mooie kleur. De mooiste vind ik 4 en 5 (denk ik). Een familie uitje is niet altijd geschikt om op struintochten te gaan, je zult altijd minder zien dan alleen. Maar toch nog een aantal leuke plaatjes kunnen schieten.

  Like

 2. Texel blijft een mooi eiland om te bezoeken. Natuurlijk zie je de ene keer meer van de dierenwereld dan de andere. De zeehonden zijn een aardig bewijsplaatje, maar je wilde natuurlijk veel meer. De vluchtopnamen zijn mooi en vooral scherp geworden. Leuk om te doen, maar je moet wel accepteren dat de prullenbak goed gevuld wordt. Zonsondergangen doen het altijd goed. Meestal is het lastig om een favoriet te kiezen. 2 en 6 spreken mij et meest aan.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 3. Wat een heerlijke serie van Texel! De zonsondergang is sowieso geweldig en daar kan ik dan ook echt uren van genieten. Helaas duurt zoiets altijd maar eventjes maar wat je dan ziet is meer dan de moeite waard. Je meeuwen zijn ook mooi helder in beeld gebracht en je “Uitzicht vanaf de vuurtoren” vind ik echt fantastsich. Wat een mooie diepte zit er in die foto. Ook je strandfoto’s zelf en de vuurtoren zijn geweldig vereeuwigd. Jullie hadden een heel fijn weekend en wij een heel mooi blog van het eiland.
  Groetjes,
  Helma

  Geliked door 1 persoon

 4. Het ziet er prachtig uit daar op Texel, mooie zonsondergang, leuke huisjes en vuurtoren en natuurlijk vogels, de meeuwen in vlucht heb je er heel goed op. Jammer dat je de zeehonden op de zandbanken hebt gemist, maar je had ze uiteindelijk wel, maar dan ver weg….
  groetjes Ghita

  Like

 5. wow die foto’s van de zonsondergang zijn echt te gek, Prachtig toch dat we in Nederland zo vele mooie stukjes natuur hebben waarvan Texel in de top staat. Bedankt dat we mochten mee genieten van je familie weekend.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.