Rondom het Bronstbos

16 en 20 oktober 2014 – Amsterdamse WaterleidingDuinen

Vorig jaar mocht ik voor het eerst getuige zijn van de damhertenbronst in de AWD (zie blog). Ik heb toen zo’n beetje alles gezien wat bij dit gebeuren hoort: imposante mannen, een gevecht, vlaggen, kuilen, etc. Alleen ‘de daad waar het om gaat’ ontbrak nog… Ik had er een beetje dubbel gevoel aan overgehouden: aan de ene kant was het allemaal zeer enerverend en indrukwekkend om te zien, aan de ander kant voelde ik me een beetje opgelaten om daar – samen met vele andere fotografen – naar te staan kijken, vooral ook omdat sommige ‘collega’s’ – naar mijn smaak – een beetje te weinig respect toonden en geen gepaste afstand in acht namen.

Maar ja, als je dan eind oktober weer eens een rondje door de AWD maakt en je overal het geburl hoort, begint het toch weer te kriebelen. Mede omdat er verder niet zoveel anders te beleven is, besluit ik toch maar richting het bekende bronstbos te lopen en neem me voor om niet het bos zelf in te gaan. Onderweg er naartoe zie ik af en toe een stevige man, die wel wil burlen, maar zich verder niet zo drukt maakt… en daarnaast vele dames, waar het uiteindelijk allemaal voor gedaan wordt:

Hinde
Hinde

Hopelijk gebeurt er in het open veld naast het bos iets interessants, bij voorkeur een gevecht! Helaas bleek die hoop ijdel en ik ben aan mijn tweede rondje om het bos bezig als ik daar plotseling een hoop kabaal en geburl hoor. Tja, hou je dan maar eens aan je principes…

Ik val meteen midden in een gevecht! Natuurlijk wel weer tussen de bomen, maar dat is beter dan niets. Ik heb amper tijd om een goede positie te zoeken en maak snel een paar kiekjes. Al snel bedenk ik dat een filmpje misschien veel mooier is om deze actie weer te geven. Gehaast zoek ik de juiste knopjes om dit te doen (ik gebruik dit nauwelijks) en maak het volgende filmpje. Jammer dat het focussen hier en daar niet helemaal goed gaat…

…en weg zijn ze! Het mooie is dat ik hier helemaal in mijn eentje ‘live’ van heb mogen genieten en dat was best wel weer spannend. Dit was meteen het hoogtepunt van deze dag.

Verder moet ik het doen met grote geweien en zacht geburl…

Rustende bok
Rustende bok
Geburl
Geburl

Spannender wordt het niet meer vandaag.

Een weekje later ben ik weer in de buurt van het bronstbos. Ik had dan wel een gevecht gefilmd, maar was daar niet heel erg tevreden mee. Thuis had ik me een beetje meer verdiept in die mogelijkheid van de EOS en het zou beter moeten kunnen. Maar ja, de natuur laat zich niet dwingen. Ik ben kort getuige van wat misschien een gevecht zou kunnen gaan worden; ik nestel me achter een boom om af te wachten hoe een en ander gaat verlopen, maar helaas vonden twee collega-fotografen het nodig om mij voorbij te lopen en veel dichterbij te gaan staan kieken. Ze hadden vermoedelijk minder mm’s, maar dan nog…

Zo wordt het natuurlijk nooit wat. Ik kijk geërgerd de andere kant op en wat zie ik? Juist. Daar wordt gewerkt:

2014-10-20 11-12-22 - IMG_6311dev_1024px
Dekking

Wel weer een takkenfoto, maar toch: die is binnen! De daad waar het om gaat! Met dank aan de collega’s!!

Ik hou het verder in het bos voor gezien en ga eens op zoek naar paddo’s. Die vind ik maar mondjesmaat (volgt…) en laat me steeds weer afleiden door de bronst. Je kan er door al dat geburl om je heen ook niet omheen.

Ik zie mannen in alle leeftijden en maten, de één nog imposanter dan de ander:

2014-10-20 10-21-30 - IMG_6301dev_1024px
Mooie man
2014-10-20 14-04-07 - IMG_6436_1024px
Mooie man

Ik val niet zo op mannen, maar de laatste mag er zijn!

 

Ik brei er maar eens een eind aan. Het is weer mooi geweest voor dit jaar. De paddestoelen wachten en dat is eigenlijk veel leuker. Het bronstgebeuren is mooi om mee te maken, maar om het ook nog mooi in beeld te brengen is een hele kunst. Misschien moet ik volgend jaar eens op een andere plek gaan kijken en dan van te voren een beetje oefenen met video, want dat is toch wel leuk. Tot besluit plaats ik hier nog een filmpje van een burlend damhert (van vorig jaar):

7 reacties op ‘Rondom het Bronstbos

 1. Mooi bronstverslag, vervelend he, dat de meeste gevechten in het donkere bos plaatsvinden. Ik heb daar dit jaar geen foto’s gemaakt, ik hoopte nog op iets buiten het bos. Jij hebt zelfs een dekking, dat heb ik in al die jaren nog niet gezien. De bronst zal nu wel een beetje op zijn retour zijn.
  groetjes Ghita

  Like

 2. Jammer, mijn computer wil je fimpjes niet laten zien. Gelukkig heb ik gisteren een AWD-wandeling gemaakt en heb ik de bronstactiviteiten nog even kunnen meemaken ( geen camera mee, ook niet gemist ) en nu geniet ik er hier ook nog even van, dank.
  groet
  Loes

  Like

 3. Het is soms knap irritant hoe mensen zich kunnen gedragen, ze lopen vak hinderlijk in beeld en storen zich nergens aan. Je moet het in dit gebied treffen, zoals jou is overkomen met de dekking. Natuurlijk wil je graag mooiere platen dan de takkenfoto’s, maar dat heb je niet voor het kiezen. Het is toch een uitdaging om ieder facet van de bronst zo mooi mogelijk vast te leggen, want kiekjes maken kunnen we allemaal. Zo vind ik foto 2 en mooie man 4 en de erop volgende foto heel mooi.
  Groet, Kees

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.