Terugkeer van de Paddo’s

Donderdag 9 oktober 2014 – Groenendaalse Bos, Heemstede

<<< Klik op een plaatje om deze groter te bekijken >>>

Eind augustus schoten de paddestoelen als zichzelf uit de grond en het leek een goed paddestoelenjaar te worden. Helaas was het maar van korte duur, want door de warme en vooral droge septembermaand verdwenen ze weer net zo snel als ze gekomen waren. Gelukkig was er met dat mooie nazomerweer nog genoeg te beleven op fotografiegebied, maar dat houdt een keer op natuurlijk (elk voordeel heb ze nadeel…). De natuur lost het uiteindelijk meestal zelf wel op en begin oktober begint het weer wat meer herfstachtige trekjes te krijgen: nog wel warm (niet erg), maar ook wat vochtiger. Het lijkt een kwestie van geduldig wachten…

Regelmatig maak ik een kort rondje door het vlakbij gelegen Groenendaalse Bos, normaliter een waar paddoparadijs. Aanvankelijk wil het nog niet erg vlotten, maar vandaag heb ik meer geluk: zo her en der begint er toch wat te bloeien. En ach…zo heel veel heb je nou ook weer niet nodig. Als je maar een leuk groepje treft en op een goede plek, kan je je daar best een poos mee vermaken. Zoeken naar een mooie compositie, achtergrond, belichting, sfeer, etc. Het hoeft daarvoor geen bijzondere soort te zijn. Zo begin ik met deze eenzame, doodgewone Porseleinzwam:

Porseleinzwam f/5
Porseleinzwam f/5

Iets verderop, op dezelfde boomstam, staat er nog eentje in zijn uppie. Deze kiek ik van onder af met f/5.6,

Porseleinzwam - hoed
Porseleinzwam – hoed f/5.6

Iets verderop staat een groepje te glimmen dat het een lieve lust is. Onder de hoed van de grootste hangt een druppel; ik weet niet of dit een guttatiedruppel is, maar het kan bijna niet missen onder zo’n paraplu! Het is in ieder geval duidelijk waarop de focus nu moet liggen, maar aangezien ik hier niet onder een f/2.8 uit kan (achtergrond) valt dat nog niet mee:

Porseleinzwammen met (guttatie)druppel
Porseleinzwammen met (guttatie)druppel

Terwijl ik hiermee bezig ben, landt er ineens een vlieg op de grote hoed! Verrassing! Daar dus nu op focussen en maar hopen dat-ie even stil wil blijven zitten (1/30s) en dat doet-ie:

(Huis)vlieg op Porseleinzwam
(Huis)vlieg op Porseleinzwam

Het kon slechter. Ik vind het een mooi extraatje. Als de vlieg weer vertrokken is, probeer ik het groepje zodanig (onder) te belichten  dat er thuis nog maar weinig voor nodig is om de achtergrond zo goed als zwart te krijgen:

Donkere achtergrond
Donkere achtergrond

Zo, voor vandaag even geen Porseleinzwammen meer. Het volgend onderwerp dat zich aandient is dit Geweizwammetje op een bedje van mos. Daar ben ik gauw klaar mee:

Geweizwam op bedje van mos
Geweizwam op bedje van mos

Ik vind het wel af zo, een mooi herfstsfeertje met de sporenkapsels van het mos en een ander groepje Geweizwammetjes vaag op de achtergrond. Niks meer aan doe en snel door na de volgende kandidaat, een paar stuifzwammen op een steel:

Stuifzwam
Stuifzwam

De exacte soort kan ik – ondanks boeken en websites – aanvankelijk niet met zekerheid vaststellen; maar gelukkig hebben we facebook-paddenstoelengroepen en het blijkt om een Zwartwordende Stuifzwam te gaan….

Ook hier ben ik gauw mee uitgespeeld en moet nu echt even zoeken naar een volgend slachtoffer. Na een kwartiertje vind ik deze gehavende jongen, inderdaad kennelijk een slachtoffer van het één of het ander:

Deze is zodanig toegetakeld dat determinatie niet eenvoudig zal zijn; ik neig naar een Russulasoort… Waar ik overigens bij het kieken van paddo’s steeds tegenaan loop is de vraag waar de focus te leggen: op de steel of op de hoed en dan voorkant of juist achterkant?

Het volgende – voorlopig nog onbekende – koppel staat op een plek die vraagt om fotograferen door de begroeiing heen. Dat probeer ik dus ook, in meer of mindere mate:

De volgende staan op een stuk hout in een dusdanige positie ten opzichte van elkaar dat ik het erop waag te gaan spelen met focuspositie, op de voorste of de achterste. Op het eerste plaatje stel ik scherp op de voorste… of toch de achterste?

Scherp op voorste of...?
Scherp op voorste of…?

Het blijkt dat ik vandaag ook een soort van ‘verdubbelaar ‘ bij me heb ;-). Het lijkt namelijk net of er twee paddestoelen vaag in de achtergrond staan, maar dat is er toch echt maar één. Bovendien: staat-ie wel in de achtergrond?

Scherp op de achterste of...?
Scherp op de achterste of…?

Ik denk dat dit de voorste is, maar ik durf er niet mijn hand voor in het vuur te steken. Leuk hè? Persoonlijk vind ik de eerste foto het meest geslaagd.

Het volgende projectje is een combinatie van door de herfstbladeren heen kieken en het focuspunt kiezen. Lijdend voorwerp: twee exemplaren van – vermoedelijk – dezelfde soort, waarvan de een omgevallen naast de ander ligt:

Zelf vind ik de rechtse het mooist, alleen jammer van dat ene takje. Voortaan nog beter opletten. Ik ben overigens wel benieuwd naar de soortnaam: de liggende doet denken aan de porseleinzwam, de staande heeft iets van een parasolzwam, maar dan wel een hele kleine…roept u maar!

Eindelijk een bekende, ook weer half door de begroeiing heen, deze Biefstukzwam met een klein lelijk paddestoeltje onder zijn beschermende hoed:

Biefstukzwam als beschermheer
Biefstukzwam als beschermheer

Vrijwel op dezelfde plek staat een Hazenpootje. Daar is echter niets artistiekerigs mee te beginnen. Dan maar een poging er een mooi bewijsplaatje van te maken: de omgekrulde zwarte lamellen zo scherp mogelijk (f/5.6 volstaat) en lekker afstekend tegen de rustige groene achtergrond. Daar moest wel wat tuinierwerk aan vooraf gaan, maar dan heb je ook wat:

Hazenpootje
Hazenpootje

Nou ik toch met bewijsplaatjes bezig ben: ik ben benieuwd of ik het vorig jaar hier gespotte zeer zeldzame Doorschijnend Langdraadwatje weer kan vinden. Daarvoor moet ik naar een ander plekje…en ja, ze staan er weer. Piepkleine gele pluizebolletje zijn het, groeiend op een stuk dood hout:

Doorschijnend Langdraadwatje
Doorschijnend (of groot?) Langdraadwatje

Tijd voor detail! Een omgevallen paddo met omhoog gekrulde brede lamellen – een Russula? – vraagt er gewoon om:

Mijn paddorondje nadert zijn eind, maar eerst nog een kwartiertje stoeien met een Trio Onbekend. Het lijkt een doodgewone paddenstoelensoort (Gewoon Zwavelkopje?), maar daarom niet minder fotogeniek. Ik varieer er weer lustig op los met diafragma, positie en belichting. Een selectie is te zien in onderstaande mozaïek (klik om te vergroten!):

Ik wil dit blog besluiten met een sfeerkiekje van een simpele Mycenasoort, met wat sporenkapsels als figuranten.

Herfssfeer met mycena 2
Herfssfeer met mycena

Ik heb me de afgelopen drie uur uitstekend vermaakt met de reeds aanwezige paddo’s. Hoewel het hoogtepunt – waarschijnlijk en hopelijk – nog moet komen, viel de opbrengst niet tegen, zodat we nu toch wel kunnen spreken van de Terugkeer van de Paddo’s!

Advertentie

7 reacties op ‘Terugkeer van de Paddo’s

 1. Nou Dick, dat is een rijk oogst van een paar uurtjes paddo’s fotograferen!
  Het is weer een genoegen om te lezen en te zien hoe jij je al experimenterend hebt uitgeleefd in het bos. De porceleinzwam met guttatiedruppel vind ik mede door mooi gekleurde achtergrond heel erg mooi, en deze bevalt mij veel beter dan de zwarte achtergrond.
  Dat kleine langdraadwatje: schitterend, knap hoor,dat kleine spul.
  Het hazenpootje is weer zo’n foto die ik liever in staand formaat zou zien, maar ik vind hem verder wel heel geslaagd.
  Leuk hè, scherpstellen op voorste/achterste. Op de achterste krijg je vaak een veel mooiere onscherpte, maar soms weet je inderdaad echt niet meer wat voor en achter is 😉

  Ik krijg zin in bos en paddo’s…. maar het is buiten zó somber, dat gaat vast niks worden.

  Groet
  Loes

  Like

 2. Schitterende serie Dick, ik krijg nu zo’n zin om het bos in te gaan op zoek naar paddenstoelen en dan lekker te stoeien met scherptediepte, standpunten, door de begroeing heen, steeds anders scherpstellen, jij laat hier zien hoeveel er mogelijk is.
  groetjes Ghita

  Geliked door 1 persoon

 3. Jij hebt je lekker vermaakt met de “return of the paddo’s”. Het stoeien met de instellingen blijft leuk, al heb je er thuis nog behoorlijk veel werk aan om te selecteren wat het meest geslaagd is. Uiteindelijk heb je er een heleboel mooie platen aan over gehouden. Voor het uitkiezen van het focuspunt is volgens mij moeilijk een richtlijn te geven. Het blijft trial and error.
  Ga lekker door met de paddo’s en laat ons vervolgens mee genieten.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 4. Hele mooie serie weer, en je hebt gelijk wat betreft dat je je met een paar paddestoelen uren kunt vermaken. Ik had laatst de hele middag doorgebracht op drie vierkante meter 🙂 Over geluk gesproken!
  De porseleinzwam met de druppel vind ik heel mooi, verder houd ik van bokeh ballen maar bij foto 1 vind ik het te druk overkomen dus gaat mijn voorkeur naar de andere. Die langdraadwatjes zijn ook heel leuk, ik heb ze zelf nog nooit gezien. Ze zijn allebei mooi maar de portretversie zie ik het liefst.
  De gedetailleerd lamellen vind ik ook mooi, weer eens iets anders en de mycena is een leuke afsluiter met de mystieke uitstraling!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.