Beginnende Bronst en Berta Bontekoe

Dinsdag 23 september 2014 – Amsterdamse Waterleidingduinen, Oase.

Deze tijd van het jaar biedt voor een persoon met mijn dag-en-nachtritme normaal gesproken goede kansen op kiekjes van bedauwde insecten en wel met name libellen. Insecten zijn er nog volop en ochtendmist is in deze maanden ook geen uitzondering en de zon komt nu op een redelijke tijd boven de horizon. Ook voor vandaag was ochtendmist niet onwaarschijnlijk, maar toen ik de gordijnen openschoof was er geen sprake van mist of dauwvorming. Wel was het bewolkt: niet nodig om haast te maken dus.

Om een uur of 10 ga ik bij de Oase de AWD in en loop via de Oranjekom naar de noordelijke oever van het Sprenkelkanaal. Leuk wandelen, maar behalve een aalscholver en wat damherten zie ik eigenlijk  niks. Ik hoor daarentegen van alles: luid kwebbelende dames, een schreeuwende trimclubje en daar bovenuit nog het lawaai van zwaar bosbouwmaterieel. Overal in de AWD gaat de natuur op de schop – want natuur moet je wel in goede banen leiden, natuurlijk, anders wordt het niks – en uitgerekend nu is het gebied rondom het bronstbos aan de beurt. Hoe verzin je het.

Ik probeer me er niet aan te ergeren, maar dat valt niet mee. Via het Zwarteveldkanaal maak ik een omtrekkende beweging om zodoende in wat rustiger vaarwater te komen. In het voornoemde kanaal is het water inderdaad erg rustig, zelfs stil. Alleen wat waterlopers, schaatsenrijders of schrijverkes (Guido Gezelle) zijn er actief. Ik probeer wat kiekjes te maken van deze wantsensoort met de telelens:

Mede door te weinig licht zijn ze niet haarscherp, ook zijn ze door de hoge iso-waarden een beetje ruizig. De macrolens zou beter zijn geweest, maar ik had er toch niet dichtbij genoeg kunnen komen. Dit vraagt dus om een vervolg, want het zijn wel leuke beestjes om te kieken.

Uiteindelijk wil ik vandaag wel even kijken of er al iets van bronst te merken valt. Het bronstbos zelf ga ik niet in; dat heb ik vorig jaar een keer gedaan en dat is voorlopig wel genoeg. Ik hoor nog geen geburl, wel zie ik al een paar kuilen en…. ik hoor geweigekletter. Het pad volgend om het bos heen kom ik plots oog in oog te staan met de vechtersbazen. Zodra ze mij opmerken stopt het gevecht en wenden ze zich van mij af, hetgeen mij de gelegenheid geeft deze tegenlichtopname te maken. In de nabewerking maak ik er deze silhoutfoto van:

Damherten in silhout
Damherten in silhout

Zodra ik doe of ik doorloop, beginnen ze echter toch weer te matten:

Geweigevecht
Geweigevecht

Echt heel serieus gaat het er nog niet aan toe. Veel meer dan inleidende schermutselingen zijn het nog niet. Toch goed om te zien dat ondanks het lawaai van de bosbouwers de natuur gewoon zijn gang gaat: de bronst hou je niet tegen!

Ik vervolg mijn weg over het Middenveld, waar mijn oog valt op iets kleins en roods: Rood Bekermos heet het en het is geen mos, maar een korstmos en dat is ook geen mos, maar een symbiose van schimmels en algen. Volgt u het nog? Het zijn er slechts twee en ze staan tussen het gras, zodat kieken door de begroeiing heen noodzakelijk is (anders zou ik wel heel veel moeten wegknippen…). Nou kan dat normaal heel fraaie plaatjes opleveren, maar deze keer valt het wat tegen:

Het valt vandaag sowieso allemaal wat tegen. De zomer is duidelijk voorbij en ik moet echt zoeken naar iets fotogenieks. Ik besluit mijn  geluk te beproeven op de ijsvogelplek, zonder succes. Er zitten wel twee knobbelzwanen die druk aan het ruien zijn. Er wordt druk geplukt en gewapperd met de vleugels, de witte veertjes vliegen in het rond:

Na een half uur houd ik het voor gezien en loop nog even een stukje Duizendmeterweg op en neer, waar de vossen voor een groot publiek hun dagelijkse act opvoeren (inclusief vechtpartij). Wegwezen dus, maar weer eens richting boomkikkers. Onderweg daar naartoe ga ik nog een paar keer op de knietjes voor de bloemetjes en de bijtjes…

 

… om niet met niks thuis te komen, maar echt schokkend is het allemaal niet. En ook de boomkikkers hebben er vandaag geen zin in: geen zon, te koud en winderig. Gelukkig staat er een mooi alternatief op me te wachten in de vorm van een kudde roodbonte koeien. We staan elkaar eerst een poosje afwachtend aan te kijken: zij lijken een beetje bang van mij en ik kijk eerst de kat uit de boom, omdat er een paar kalfjes tussen lopen. Maar het valt allemaal wel mee zodra we aan elkaar gewend zijn. Eén van de kalveren komt zelfs nieuwsgierig op me aflopen. Na met de telezoom een aantal close-upjes te hebben gemaakt, besluit ik deze te vervangen door de 15-85mm, in eerste instantie om een landschapje te maken..

 

… maar als de grootste koe van de groep, waarschijnlijk de aanvoerdster vlak voor mij op de knieën gaat om te gaan liggen herkauwen, wil ik ook een portretje maken. Het wordt er niet één, maar een hele serie. Met de 15mm groothoek krijg je een heel apart effect als je maar dicht genoeg op de kop van de koe kruipt… en dat laat ze gelukkig toe. Zoiets:

2014-09-23 15-43-24 - IMG_4148_1024px

Voor de koeienliefhebbers onder ons:

Na dit halve uurtje stoeien met de koeien wordt het toch nog een leuke dag in de AWD. Opgelucht keer ik huiswaarts en maak langs het betonnen kanaal nog een paar kiekjes van een bloeiende Doornappel, een plant die als onkruid wordt beschouwd en maar moeilijk mooi in beeld te brengen is. Ik heb vandaag voor de zoveelste keer mijn best gedaan om er iets van te maken:

2014-09-23 16-18-05 - IMG_4193_1024px
Doornappel

Tot zover dit blog. Dank voor het kijken en lezen.

4 reacties op ‘Beginnende Bronst en Berta Bontekoe

  1. Het is soms inderdaad opvallend rustig, zeker wat vogels betreft. De bronst moet duidelijk op gang komen, zoals je beschrijft. Het is nog wat sparren. Opvallend dat je geen paddenstoelen bent tegengekomen. Het lijkt een soort stilte voor de storm.
    Groet, Kees

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.