De Hei Voorbij

Donderdag 21 augustus 2014 – Amsterdamse WaterleidingDuinen (De Zilk)

In dit blogje komt het tweede deel van mijn bezoekje aan de AWD van deze dag aan de orde. In deel 1 heb ik me alleen bezig gehouden met de heide in de zuid-oosthoek van dit gebied. Dat was geen doorslaand succes en vereist duidelijk meer oefening. In dit blog komt meer variatie aan de orde: landschapjes, vlinders en nog veel meer. En dat alles op slechts een klein oppervlak. Ik blijf vandaag een beetje hangen in dit deel van de AWD bij ingang De Zilk, met namen als Paardenkerkhof, Westhoek, Vogelenveld. Loopt u even mee…?

De dag begint zonnig. Nog even het heidegebiedje toen het nog mooi zonnig weer was:

Zilkerheide
Zilkerheide

Na een uurtje stoeien met de hei kwam er ander weer opzetten. Donkere dreigende luchten dreven binnen vanuit zee. Volgens de buienradar zou ik het misschien net droog houden. Ik wacht het maar af; ik heb tenslotte een paraplu bij me. Ik hou ondertussen de lucht scherp in de gaten, want dat kan ook mooie plaatjes opleveren.

Slecht weer op komst
Slecht weer op komst

Maar ook vergeet ik niet omlaag te kijken en ga weer op de knieën als ik een paar paddestoelen zie. Hoe ze heten, weet ik dan nog niet. Nu nog steeds niet, maar vermoed dat het om de Puntmuts Wasplaat gaat.

Puntmuts Wasplaat (?)
Puntmuts Wasplaat (?)

De lucht verandert snel: tijd voor nog een heidelandschap:

2014-08-21 10-44-08 - IMG_1804dev_1024px
Heidelandschap

De ogen weer omlaag gericht zie ik een Paardenbijter tussen de varens hangen. Hij blijft niet lang genoeg hangen om er een mooiere foto van te maken dan deze, maar omdat ik het een bijzondere verschijning vind, laat ik hem hier toch opdraven:

Paardenbijter
Paardenbijter

Vogels laten zich de laatste tijd weinig zien en dat geldt niet alleen voor de AWD. Schijnt met de rui te maken te hebben, maar vandaag krijg ik er toch weer eentje op de korrel en nog een primeurtje ook: een juveniele Roordborsttapuit.

Als ik in de buurt van de Haasvelder duinen kom, blijkt daar nog steeds met grof geweld aan natuurverbouwing te worden gedaan. Hele stukken verruigd gras worden afgeplagd met grote graafmachines en – wat minder leuk is – een flink perceel dennenbos wordt omgelegd! Ik dacht dat dat niet meer mocht van de EU? Wordt tenminste wel als argument gebruikt om de aanleg van het fietspad tegen te houden… Ik maak me maar snel uit de voeten om de rust in de natuur weer op te zoeken.

Het is vandaag continue objectiefje wisselen, want dreigende wolkenluchten rondom vragen weer om een paar landschapskiekjes en dan moet de 15-85 er weer op.

2014-08-21 12-00-22 - IMG_1841dev_1024px

Zou ik toch vaker moeten doen; met name de wolkenpartijen zorgen hier voor fraaie kiekjes. Met een strak blauwe hemel zouden ze een stuk minder spannend zijn. Gelukkig hou ik het – op een paar spetters na – droog. De buien trekken langzaam maar zeker naar het noordoosten weg:

2014-08-21 12-42-16 - IMG_1859ed_1024px

Als ik me – op dezelfde plek staand – 180 graden omdraai ziet het er ineens heel anders uit:

2014-08-21 12-41-57 - IMG_1855And2more_tonemapped_2_1024px

Vanuit zee komen brede opklaringen het land indrijven. Hoewel die donkere wolkenluchten best fotogeniek zijn, wordt ik hier toch wat vrolijker van!

Richting het Vogelenveld lopend zie ik op en langs het brede pad hier en daar wat kleine roze bloemetjes – Reigersbekjes – staan. Even kijken of daar met de macro iets van te maken is.

Reigersbekje
Reigersbekje

Niet onaardig, al zeg ik het zelf. Ik vermaak me er nog even mee en schiet een flinke serie:

Ik ben wel tevreden met dit resultaat. Zoiets had ik ook met de heide voor ogen, maar dat is blijkbaar toch een stuk moeilijker…

Terug richting ingang De Zilk loop ik langs de westoever van het Oosterkanaal. Daar zag ik vorig jaar veel vlinders fladderen, afkomend op de bloeiende munt. Daar is mijn  hoop nu ook weer op gevestigd, want wat vlinders betreft is de opbrengst dit jaar nog niet al te groot (hoewel de keizersmantel wel al in de tas zit!).  Het lijken er niet zoveel als vorig jaar, maar toch kan ik een aardige serie maken:

Atalanta
Atalanta
Bont Zandoogje
Bont Zandoogje
Klein Geaderd Witje
Klein Geaderd Witje

Met het zonnetje erbij laten zich hier toch voldoende exemplaren zien. Aan de overkant aanbeland zie ik tenslotte een dikke donkerbruine sprinkhaan in het zand zitten. Langzaam dichterbij kruipend kan ik er een bijna beeldvullende macro van maken. Het is voor de hand liggend om er het naamkaartje van de Bruine Sprinkhaan aan te hangen (hoe bruin wil je het hebben?), maar dat blijkt achteraf toch een vergissing. De tekening in zijn vleugels wijzen in de richting van de Blauwvleugelsprinkhaan en dat blijkt het – na raadpleging van wat ‘deskundigen’ – inderdaad te zijn.

Blauwvleugelsprinkhaan
Blauwvleugelsprinkhaan

 

6 reacties op ‘De Hei Voorbij

 1. Hoe zeer ik ook van beestjes houd, in deze serie val ik toch echt wel voor de landschapsplaatjes. En dat komt vooral door die indrukwekkende luchten in combinatie met mooie natuur. De kale boom, schitterende foto en ook die erboven en die onder het konijn. Prachtig.

  Like

 2. Op zonnige dagen kan je inderdaad deze vlinders nog verwachten, al valt het niet altijd mee ze te fotograferen, te veel ADHD. Jij hebt erin ieder geval een flink aantal mooie platen aan overgehouden. De werkzaamheden bij de Haasvelderweg en omgeving zijn erg rigoureus, zeker als je omkappen van het bos bij betrekt. Ik vond het schokkend om te zien. Je hebt veel mooie luchten gezien en vastgelegd met opvallende contrasten.
  Groet, Kees

  Like

 3. prachtige serie foto’s. De AWD blijven mooi, De Zilk, Panneland en Oase. Panneland is mijn favoriet, maar ik heb ook heel wat km gelopen in De Zilk. Erg leuk om je blog te volgen. Veel succes.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.