Rondje Leyduin

Woensdag 13 augustus 2014 – Manpadslaan, Leyduin (Heemstede)

Hoewel voor morgen al een fototgrafiedagje in de AWD gepland staat, maak ik deze ochtend – gewapend met camera – een extra rondje richting Leyduin. Het is prachtig weer en, hoewel er een aardige bries staat, ga ik er met de 100mm macrolens op uit. Ik heb dit jaar nog maar weinig vlinders vastgelegd, dus ga ik eens bij het vlinderpoeltje kijken. Eerst wandel ik door Groenendaal, richting Manpadslaan, de idyllische verbindingsweg naar Leyduin. I

Aan de Manpadslaan groeit net als vorig jaar ook nu weer de Adderwortel, een zeldzame inheemse plant. Terwijl ik aan het zoeken ben om het ook nog een beetje leuk in beeld te brengen, stapt een voorbij fietsende dame af en vraagt of ik wel weet dat dit een heel zeldzame plant is. Ik weet het, had het vorig jaar al op waarneming.nl geplaatst. Ze houdt me nog een tijdje aan de praat. Erg gezellig, maar het schiet natuurlijk niet op zo! Ondertussen had ik wel gezien dat op één van de bloemaren een Berkenschildwants zit, die lastig gevallen wordt door een hommel:

Adderwortel
Adderwortel

Vooral de hommel is een beweeglijk type en het is een ramp om ze allebei scherp op de plaat te krijgen… is dan ook net niet helemaal gelukt…

Aangekomen op de parkeerplaats van Leyduin struin ik eerst even de beukenhagen af; daar wil nog wel eens iets in zitten en ook dit keer tref ik het: er hangt een Paardenbijter zich op te warmen in de ochtendzon. Het beestje trekt zich van mijn aanwezigheid niets aan en ik kan hem van alle kanten benaderen. Wat een luxe! Het levert o.a een paar mooie close-upjes op:

<<< klik om te vergroten! >>>

Langs het pad op weg naar het vlinderpoeltje zie ik ineens heel opvallend een grote oranje vlinder fladderen en – gelukkig voor mij – ook af en toe stilzitten op het struikgewas. Het blijkt een nog gave Gehakkelde Aurelia te zijn en die zie ik niet iedere dag!

Gehakkelde Aurelia
Gehakkelde Aurelia

De eerste vlinder zit in de tas, laat de rest maar komen. Gauw verder naar het vlinderpoeltje. 10 Minuten later ben ik daar, maar wat een teleurstelling: geen vlinder te zien. Misschien waait het te hard (want dat doet het op deze plek behoorlijk) of is het nog te vroeg? Vorig jaar was ik er steeds ’s middags en toen waren er steeds volop vlinders: muntvlindertjes, gamma-uitjes (dit jaar helemaal nog niet gezien, trouwens), witjes, blauwtjes, vuurvlinders, van alles. Vandaag moet ik het met (zweef)-vliegen en bijen doen, maar door de wind is het ondoenlijk om hier iets fatsoenlijks te kieken.  Alleen deze Zuringwants: van zichzelf al geen beweeglijk type en zittend op een stevige rietstengel…

Zuringwants
Zuringwants

Verder ben ik hier dus gauw uitgespeeld; het lijkt verstandiger om een plekje in de luwte te zoeken en dan kom ik al snel weer op het pad van de Gehakkelde Aurelia terecht, die daar overigens nog steeds rondfladdert. Een voor mij onbekend vliegje is het eerste onderwerp. Via Facebook kom ik er achter dat het waarschijnlijk een Bocheldansvlieg is, maar daar schijnen weer tig verschillende types van te zijn. Het zal eens wél eenvoudig zijn!

Bocheldansvlieg
Bocheldansvlieg

Iets hoger hangt een juffer aan een takje uit te rusten. Hier geldt weer hetzelfde voor: het is waarschijnlijk wel een Pantserjuffer, maar welke precies?

Pantserjuffer
Pantserjuffer

Mijn volgende klant is een ietsje makkelijker type: dat moet wel een Bessenwants zijn:

Bessenwants
Bessenwants

Dan maar eens naar de Rhododenrons. Kijken of daar wat Cicaden te vinden zijn. Op het gazon voor Huis Leyduin staan een paar grote groepen en, ja hoor, ik zie er al gauw een paar. Wat heet een paar? Tientallen, of eerder honderden: kies maar uit. Ik zoek er een paar aan de achterkant van de struiken , een beetje uit de wind.

Rhododendroncicade
Rhododendroncicade

Ik ben wel blij met de aanwezigheid van deze kleine, mooie beestjes… of de Rhododendrons daar ook zo over denken?? Als ik ze in mijn tuin had…

Niet alleen Cicaden, er zat ook nog een Roofvlieg zijn maaltje op te peuzelen:

Roofvlieg met prooi
Roofvlieg met prooi

Over eten gesproken: ik begin ook trek te krijgen! Maar eens op huis aan dus. Onderweg heb ik nog een ontmoeting met een paar Atalanta’s, vlak voor de spoorwegovergang. Wat een prachtige vlinders zijn dat toch. Jammer dat het van die nerveuze typetjes zijn, maar dat maakt de uitdaging extra groot. Rustig blijven wachten met de camera in de aanslag is vaak het beste. Ze komen meestal wel weer terug op hetzelfde plekje!

2014-08-13 12-09-00 - IMG_0456dev_1024px
Atalanta

En hiermee kom ik aan het eind van mijn ochtenwandeling en van dit blog. Dank voor het lezen en – vooral – kijken.

4 reacties op ‘Rondje Leyduin

  1. Ik zat al steeds te denken, wat jammer dat je die berkenschildwants niet wat dichterbij op de foto had gepakt, maar helemaal aan het eind word ik toch nog beloond met het mooie beestje.
    Je hebt veel gezien, een mooie serie macro’s.

    Like

  2. Voor de liefhebber was er toch veel te genieten. Het is inderdaad een hele opgave om de insecten zo in beeld te krijgt als je wilt wanneer het zo winderig is. Mooie variatie en een heleboel mooie opnamen.
    Groet, Kees

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.