Een Overveense Kwak

Dinsdag 19 augustus 2014 – Overveen

Degene die regelmatig op Facebook zit of Waarneming.nl in de gaten houdt, zal het niet ontgaan zijn: er zit een Kwak (Nyctocorax Nyctocorax) in Overveen. In een vijver midden in een woonwijk. Het is een in Nederland uiterst zeldzame vogel (rode lijst) en het bijzondere is, dat het hier om een jong exemplaar gaat. Waar zijn de ouders, hoe komt hij hier terecht? De geruchten gaan dat het om een uit Artis ontsnapt exemplaar zou gaan en dat zou best eens kunnen kloppen, want het beest is – gezien zijn goede benaderbaarheid – duidelijk gewend aan mensen.

Zoals ik al eens in een eerder blog heb gezegd, reis ik niet stad en land af om een bijzonder vogel te fotograferen. Ik ben geen vogelaar, maar doe wel mijn best om mooie plaatjes van – o.a. – vogels te maken. Als echter de zeldzaamheid zich binnen fietsbare afstand van mijn woonplaats bevindt, zoals eerder dit jaar de Pestvogels (Hoofddorp) en de Bosuilen (Haarlem), ja dan wil ik wel eens een gokje wagen.

Vandaag beloven de weerprofeten voor de ochtend een paar droge uurtjes tussen de vele buien van de laatste tijd en dus ga ik maar eens op reis. Hopelijk is het niet te druk met andere fotografen, want daar voel ik me altijd een beetje ongemakkelijk bij. Dat laatste valt gelukkig mee, ik ben de eerste en wordt gelijk door een jonge dame aangesproken met de vraag of ik wel weet dat hier een heel zeldzame vogel zit…  ze wijst hem voor het gemak maar even aan ook. Wel zo makkelijk, kan ik meteen beginnen te schieten.

Het beestje zit op een klein eilandje (oud meerkoetennest?), niet ver uit de kant en ik kan plaatjes maken van een afstand van een meter of vier. Wat een weelde; helaas wel met tegenlicht, maar dat neem ik even op de koop toe. Hij (m/v) zit tamelijk onbeweeglijk en lijkt nog niet goed wakker.

<<< Het loont de moeite om de foto’s aan te klikken en ze in groter formaat te bekijken! >>>

Portret
Portret met zon tegen en windje mee

Maar ook neemt-ie af een toe een jagende houding aan. Eén keer hapt-ie inderdaad wat uit het water, maar dat moment heb ik gemist. Leek alleen kroos.

Nadat ik eigenlijk al heel blij ben met deze kiekjes van dichtbij, loop ik even om naar de ander kant van de vijver. Eerst nog eentje vanaf de brug: hij heeft jeuk in zijn oor, zo lijkt het:

Krabbende Kwak
Krabbende Kwak

Vanaf de overkant is het licht toch wel veel mooier en ik schiet dan ook het ene na het ander fraaie plaatje.

2014-08-19 10-16-15 - IMG_1014dev_1024px

 

Eerst wel veel van hetzelfde, maar daar komt verandering als-ie zichzelf een uitgebreide poetsbeurt gaat geven:

Wat een werk zeg. Nou, zo moet het maar voor vandaag. Het moet ook weer niet al te mooi, want dan komen er nog meer van die paparazzi.

2014-08-19 10-33-58 - IMG_1154dev_1024px

Daar wordt je wel moe van zeg. Even de luiken sluiten…

2014-08-19 10-40-16 - IMG_1171dev_1024px

Dan even een paar kiekjes met Live-View en de camera op de grond. Dat wordt dan wel handmatig scherpstellen, maar levert wel een paar fraai ‘laag standpunt’ kiekjes op:

Laag standpunt
Laag standpunt

En dan plotseling neemt-ie een sprong en verdwijnt achter de rietkraag, buiten beeld. Er zit voor de paparazzi (we zijn inmiddels met drie man) niets anders op dan om te lopen naar de overkant. Daar zien we hem langs en tussen de rietkraag (lisdoddes eigenlijk) struinen:

2014-08-19 10-59-01 - IMG_1293dev_1024px
Struinen

Om vervolgens weer even lekker in het zonnetje te gaan zitten. Wat een rot leven heeft zo’n beest toch!

2014-08-19 11-17-48 - IMG_1340dev_1024px
In het zonnetje

Dat is echter van korte duur, want ineens gaat-ie er vandoor. Helaas weer net te laat gereageerd natuurlijk, waardoor hij bijna de foto uitvliegt, maar het is voor de afwisseling wel leuk:

Vliegende Kwak
Vliegende Kwak

Hij besluit zijn geluk eens te gaan beproeven in een ander deel van de vijver:

Het mooiste zou natuurlijk zijn als-ie duidelijk zichtbaar een visje te pakken kreeg… en dat krijgt-ie! Als je heel goed kijkt, zie je dat er inderdaad een visje tussen het kroos zit:

Beet!
Beet!

Nog een kunst dat-ie er een te pakken krijgt, onder dat kroos. Maar een Kwak heeft blijkbaar erg goede ogen; ze schijnen zelfs bij voorkeur ’s nacht te jagen… dat verklaart meteen ook, waarom hij er vanmorgen om 10 uur nog zo slaperig bij stond.

Hij heeft nog meer honger en geeft zijn ogen goed de kost:

Op de uitkijk
Op de uitkijk

We zien hem voor de tweede keer een visje boven water halen. Deze keer is het wat duidelijker te zien:

En zo te zien heeft het hem goed gesmaakt:

Dat was lekker!
Dat was lekker!

En hiermee kom ik dan meteen aan het eind van dit lange blog. Het is tijd om naar huis te gaan, helaas. In iets meer dan anderhalf uur heb ik een flinke serie gekiekt en wat ik hier laat zien is slecht een kleine selectie. De andere plaatjes zijn even mooi, maar wel veel van hetzelfde. Toch wel een buitenkansje om zo’n zeldzame vogel van zo dichtbij te kunnen fotograferen én ook nog zo dicht bij huis. Misschien ga ik nog wel eens terug, want voorlopig heeft-ie deze vijver nog niet leeg gevist!

5 reacties op ‘Een Overveense Kwak

 1. Zoiets is een buitenkansje … Tuurlijk moet je erheen als het in je eigen omgeving is. Stad en land afreizen zie ik ook niet zitten maar in dit geval komt zo’n situatie je gewoon aanwaaien.
  Een heel mooie serie, zo dichtbij en uiterst scherp. Erg knap dat het beest nog aan eten kan komen met al dat smerige kroost.

  Like

 2. Voor ons was het een buitenkans om de kwak zo frank en vrij in de buurt te zien. Je moet wel geluk hebben, want de vogel kans soms uren in een boom verscholen zitten. Ik heb al de nodige mooie foto’s gezien, waaronder die van jou. Interessant om te zien dat er toch nog variatie in de beelden kan zijn, naast de onvermijdelijke overlap. T.z.t. komen mijn foto’s op mijn blog.
  Groet, Kees

  Like

 3. Een uitgebreide fotoshoot van een heel goed meewerkend foto model. Prachtige vogel. Misschien blijft ie nog even, en ga ik nog een gokje wagen in Overveen, het is op loopafstand van het station dus dat moet lukken, misschien combineren met de Zuidpier, daar wil ik ook nog heen (of de AWD, ik wil zooooo veeel maar heb zooo weinig tijd)
  groetjes Ghita

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.