AWD: Rondje De Zilk

Dinsdag 17 juni 2014, Amsterdamse WaterleidingDuinen, De Zilk

De AWD is een vrij uitgestrekt gebied. Meestal ga ik bij ingang De Oase naar binnen, dat is historisch zo gegroeid. Sinds ik aan het kieken geslagen ben, begin ik ook geregeld bij Panneland te wandelen. Beide ingangen liggen even ver van huis (4km) en van daaruit kan ik bijna het hele gebied wel bestrijken. Alleen de uiterste noord- en zuidkant zijn een beetje het stiefkindje, daar kom ik slechts enkele keren per jaar.

Vandaag is ingang De Zilk weer eens aan de beurt, landschappelijk heel anders dan het meer bos- en waterrijke middengebied, dus voor de broodnodige afwisseling wel weer eens leuk. In dit stuk houden zich ook de reeën op, het zou leuk zijn als ik er weer eens eentje kon vastleggen en liefst beter dan de vorige keer. Ik ga meteen linksaf het hekje over en dwars door het heide-achtige gebied met de naam ‘Paardenkerkhof’ richting de varens. Tussen een perceel manshoge varens door lopend, zie ik nog veel fris ontluikend blad. Ik had me daar al eerder dit jaar in Woestduin op uitgeleefd, maar ik kan het niet laten…ik vind dat erg fotogeniek:

Fris en fruitig varenblad
Fris en fruitig varenblad

Het kleine groene rupsje en de vlieg zijn een mooi extraatje.

Na dit varensfestijn loop ik het tweede deel van het Paardenkerkhof  in. In dit tweede deel – ook wel Rommelbos genaamd – zag ik vorig jaar een ree en ook deze keer heb ik geluk: er staat er weer een, ook deze keer een geit. We kijken elkaar aan en zij is duidelijk minder onder de indruk van mij dan andersom. Terwijl ik de teletoeter op haar richt, gaat ze ongegeneerd een kleine boodschap doen. Dat moet ook gebeuren!

Omdat ik niet zo vaak een ree zie, blijft dit voorlopig nog een bijzondere ontmoeting:

2014-06-17 10-37-58 - IMG_7239dev_1024px

Voor damherten geldt dat uiteraard veel minder. Daar lopen er hier zoveel van rond dat het een bijzonderheid is, wanneer je er eens een keertje geen tegenkomt. Ook in het bosgedeelte ter hoogte van het zweefvliegveld lopen ze rond.

Ik vervolg mijn rondje en kom in de hoek bij Langevelderslag terecht, de zgn. Van Limburg Stierumduinen. De afplagwerkzaamheden van afgelopen winter zijn klaar: benieuwd hoe dat in de toekomst gaat uitpakken, maar volgens mij komt gewoon de zelfde begroeiing weer terug! Van later zorg. Voorlopig eerst maar eens een paar vogeltjes kieken.

In een meidoorn – te ver weg voor het mooie – zie ik een klein vogeltje. Met het blote oog weet ik niet wat het is, maar ik denk dat ik een vrouwtje Nachtegaal te pakken heb:

2014-06-17 11-28-05 - IMG_7273dev_1024px

Dat had ik dus verkeerd gedacht, want het blijkt een vrouwtje gekraagde Roodstaart te zijn (met dank aan René Vos).

 

Tussen de grazende schapen zitten veel kraaien tussen het hoge gras. Ik focus op één stel, een ouder met een om voedsel bedelend kind. Langzaam schuifel ik dichterbij en kan een redelijke serie schieten:

Ik kom nog meer vogels tegen, maar eerst even een plaatje van dit bloemetje met de prachtige naam Rood Guichelheil. Een beetje bewegingsonscherpte door de wind maakt het een fraai plaatje (al zeg ik het zelf):

2014-06-17 12-37-52 - IMG_7430dev_1024px

Nog steeds door de Haasvelder Duinen struinend cirkelen er plotseling een tweetal luid schreeuwende Kieviten rondom mijn hoofd. Ik zal wel ongemerkt een beetje dichtbij een nest gekomen zijn…

Terwijl ik daar druk mee bezig ben valt mijn ook plotseling op een ander leuk vogeltje, alweer een primeurtje is deze Roodborsttapuit:

2014-06-17 13-03-43 - IMG_7496dev_1024px

Helaas ook nog een beetje ver weg, maar als ik probeer om onopvallend dichterbij te komen, gaat-ie er snel vandoor.

Via een overstapje ga ik het omheinde deel van De Vellen in, weer een heel ander lanschap met veel bomen en struiken. Hier wonen veel damherten, maar die zijn vandaag al genoeg aan bod gekomen. Ik pauzeer even om wat te eten en terwijl ik dat doe zie ik veel Zebrarupsen kruipen. Zou daar nog wat leuks van te maken zijn, leuker dan de standaardplaatjes? Even stoeien, veel proberen, maar achteraf valt het resultaat tegen. Alleen deze ben ik wel tevreden over:

2014-06-17 13-51-04 - IMG_7566dev_1024px

Gauw weer terug naar onze gevederde vriendjes. Het wordt misschien vervelend, maar ook dit is weer een primeur, een Boomleeuwerik…met een vette sprinkhaan in de bek. Er zal dus wel ergens een nest zitten.

2014-06-17 14-14-58 - IMG_7681Boomleeuwerikdev_1024px

Verder geen primeurtjes meer als ik langzaam richting de uitgang loop. Het kan geen feest blijven. Maar niet minder leuk om te kieken is deze Gewone Oeverlibel, een mannetje dat nu eens niet op de grond gaat zitten:

2014-06-17 14-31-35 - IMG_7713dev_1024px

Hiermee komt dit blogje aan zijn eind. Dank voor het lezen en kijken.

7 reacties op ‘AWD: Rondje De Zilk

 1. Prachtige afwisselende serie, vooral ree, nachtegaal en zwarte roodstaart zijn bijzondere waarnemingen. De roodborsttapuit en de kievit in vlucht staan er prima op. Wat zijn de hertenmannen mooi met dat bastgewei. Prachtige serie, ik moet toch de volgende keer ook maar eens De Zilk doen. groetjes ghita

  Like

 2. Oh, vergeet ik nog het voedermomentje van de kraai, prachtig, en ik vind de zebrarupsfoto wel mooi hoor, bij mij lijken ze ook elke keer in de prullenbak te komen, weet niet wat het is met die rupsen.

  Like

 3. Je wordt nog een echte vogelfotograaf Dick. Wat een mooie soorten heb je kunnen vastleggen! Een paar staan ook bij mij nog op het verlanglijstje. Helaas zal je nog eens achter de nachtegaal aanmoeten, want de vogel op je foto is het vrouwtje van de gekraagde roodstaart.

  Gr. René

  Like

  1. Nou, dan heb ik in ieder geval de familie gekraagde roodstaart kompleet, René.Dankjewel, zal het aanpassem.
   Wat is de natuur toch moeilljk…

   Like

 4. Je hebt er een mooie wandeling opzitten, met veel variatie aan soorten. Roodstaarten en tapuiten zijn zowel erg mooi als lastig te fotograferen. Je hebt meestal veel geduld nodig. De damherten wordt steeds mooier, het zal niet lang meer duren of de mannen gaan de bast van hun gewei schuren.
  Groet, Kees

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.