Allemaal beestjes…

Maandag 26 mei 2014 – Landgoed Woestduin, Heemstede.

Ik zou dit blog met dezelfde zin kunnen beginnen als mijn vorige verhaal en dat doe ik dus ook: op deze zonnige maandagmorgen besluit ik weer eens tot een wandelingetje in de landgoederen Woestduin-Vinkenduin-Leyduin. Ik vermaak me er een paar uur kostelijk met vooral insecten – macrowerk dus! -, maar ook de flora laat ik niet ongemoeid. Wat dat laatste betreft waren het vooral de fris ontluikende varenbladeren die het moesten ontgelden, maar daar heb ik dus al een apart blogje aan gewijd. Nu vooral insecten, dus.

Ik stal mijn fiets op de parkeerplaats en begin direct met het afstruinen van de beukenhagen ter plaatse. alwaar ik een stel Zwartpootsoldaatjes betrap op iets intiemerigs; ze doen het rustig aan, wel zo prettig voor ons soort paparazzi:

Zwartpootsoldaatjes
Zwartpootsoldaatjes

Een rups van de Donsvlinder, die had ik nog niet eerder gezien. Even kieken dit primeurtje dus:

Rups Donsvlinder
Rups Donsvlinder

En dan nu maar eens het bos in en dat gaat via een weggetje waarlangs o.a. veel brandnetels groeien. Op zich geen prettige planten, maar kennelijk bieden ze iets waar bepaalde insecten wel wat in zien. Mijn aandacht wordt getrokken door de vele vlindertjes op de bladeren van de brandnetels. Op zich niet groot, hooguit anderhalve centimeter, maar met een fraai gele band over de bruine vleugeltjes en met enorme voelsprieten. Geelbandlangsprietmotten blijken ze dan ook te heten: zo makkelijk kan het soms zijn!

Geelbandlangsprietmot (m)
Geelbandlangsprietmot (m)

De dames van deze soort hebben duidelijk kortere voelsprieten:

Geelbandlangsprietmot (v)
Geelbandlangsprietmot (v)

Aangekomen op het meer open gedeeltje van de voormalige paardenrenbaan, kom ik ook meer in de zon (en warmte). Dat betekent gelijk veel harder licht, maar ook actievere beestjes. Ik loop de bosrand af in de hoop ooit eens een meikever aan te treffen, maar moet het vandaag doen met de Rozenkever, ook wel Johanneskever genaamd. Daar zijn er genoeg van, maar wat zijn ze druk. Terwijl ik bezig ben met deze kevertjes word ik afgeleid door een vliegende tandem. Ik kijk waar die landt en krijg alle tijd om er een aantal kiekjes van te schieten. Het blijkt weer eens om de Bruinvleugelroofvlieg te gaan. Ik heb daar wat mee de laatste tijd… klik hier.

Bruinvleugelroofvliegen
Bruinvleugelroofvliegen

Ze zijn goed benaderbaar, omdat ze het te druk hebben met belangrijker zaken, gelukkig voor mij!

Ik raak even in gesprek met een wat ouder stel dat alles blijkt te weten van macrofotografie van – met name – insecten, hoe moeilijk dat is en hoeveel frustraties dat opleveren kan. Ik kan het alleen maar beamen, maar geef ook aan dat wij het tegenwoordig met de digitale fotografie wel een stuk eenvoudiger hebben! Niet alles was vroeger beter… Ik ga maar weer eens verder met een poging een Rozenkever wat scherper vast te leggen… wil niet erg lukken.

Ik ben inmiddels bij de varens aanbeland; Omdat ze het zo leuk doen op de varens toch een Rozenkever:

Van de varens naar de bramen en op deze bramen een Bruine Wants:

Bruine Wants
Bruine Wants

Van de hoge bramenstruiken naar het lage gras om even wat te stoeien met… een paardenbloemachtige, welke precies weet ik niet (Gewoon Biggenkruid misschien?), maar dat doet er ook niet toe. Beetje door het gras heen gefotografeerd:

Ik ben nog niet uitgekiekt en krijg beestjes voor mijn lens die ik nog nooit eerder heb gezien, tenminste… niet bewust. Het is dan ook niet zo gek dat ik van de meeste de naam niet weet. Ik ben nog druk aan het zoeken, misschien kom ik er nog eens achter. Onderstaande is misschien een bladwespensoort; opvallend zijn de witte ‘dopjes’ aan het eind van de voelsprieten (ben ik mijn boeken en op internet nog niet tegengekomen…)

Vlieg of wesp?
Vlieg of bladwesp?

De volgende is in ieder geval een sluipwesp, maar welke kunnen zelfs de deskundigen mij niet vertellen.

Deze ken ik wél, een oude bekende: de Zwartpootsoldaat:

Zwartpootsoldaatje
Zwartpootsoldaatje

De Distelboktor – een superfraai beestje – was wel makkelijk te  determineren:

Distelboktor
Distelboktor

Een geelzwart insect doet al gauw aan een wesp denken, maar deze heeft geen vliesvleugels… is het dan toch een kever? Googlen op zwart+geel+insect levert al gauw het gewenste resultaat (denk ik). Het is een Kleine Wespenbok!

2014-05-26 13-35-18 - IMG_5041_1024px
Kleine Wespenbok

De Groene Snuitkever, wél een bekende, was er ook:

Groene Snuitkever
Groene Snuitkever

Aan de onderkant van het blad waarop hij zit, bevindt zich ook een insect (of spin), maar dat weten ze vast niet van elkaar. Wat zullen ze schrikken als ze plots tegelijkertijd over het randje kijken!

Ook de Schorpioenvlieg liet zich een paar keer zien, maar was erg onrustig. Ik heb ze dan ook wel eens beter gekiekt:

Lieveheersbeestjes waren er uiteraard ook, maar wat zijn die toch moeilijk deftig vast te leggen. Ze zijn altijd erg actief, zeker vandaag. Ook zijn hier weer veel varianten van; deze keer een CitroenLHB-tje.

Hiermee ben ik aan het eind gekomen van mijn blog, een lang verhaal met veel primeurtjes voor mij.

4 reacties op ‘Allemaal beestjes…

 1. Pfff jij weet je bezoekers wel bezig te houden, lange blogs, klikken op cirkeltjes, terug met een kruisje, weer klikken voor vergroting, oh… hoe moet ik nu weer terug??
  Maar toch kijkt en leest het lekker weg, prima scherpe macro’s, uit de hand?
  De mooiste vind ik de rozenkevertjes op de varens, mooi sfeertje.
  Groeten Loes

  Like

 2. Wat heb je veel soorten gezien en vastgelegd. Zo zie je maar hoe veel je mist als je aandacht wat minder gericht is op insecten. Ik kan mij voorstellen dat de tijd vloog. Uiteindelijk heb je een mooi gevarieerd overzicht gekregen .
  Groet, Kees

  Like

 3. Wat een leuke beessies blog. Veel soorten, en ook heel wat soorten die ik niet kende.
  Die langsprietmot heeft wel hele lange sprieten. De macro van de bramenbloem vind ik heel erg mooi. groetjes Ghita

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.