Bos-Vogelhut Beekbergen

Eerste week april 2014 – Beekbergen

Wie mijn blogjes een beetje volgt, weet inmiddels dat ik de eerste week van april in een vakantiehuisje in Beekbergen vertoefde. Van daaruit bracht ik o.a. een bezoekje aan de Bosvogelhut Hoenderloo en daarover zijn inmiddels reeds twee blogjes verschenen (line-up en badscènes). Maar ook bij het vakantiehuisje zelf maakte ik een voederplek, niet zo uitgebreid en zo mooi als bij de ‘echte’ vogelhutten gebruikelijk is, maar voldoende om toch wat vogels dichtbij huis te krijgen. Door het zachte voorjaar helaas lang niet zoveel als vorig jaar, maar wel een paar bijzondere gasten.

Een overzicht van wat er in de loop van de week langskwam volgt hieronder. Het is het resultaat van hap-snap-fotografie, ik bedoel: ik heb niet uren zitten kijken, maar af en toe een verloren kwartiertje. De foto’s moesten door dubbel glas heen gemaakt worden; reflecties liggen dan op de loer!

Eerst de vogels die op de voederplek verschenen, dus lekker dichtbij. De kool- en pimpelmees zag je het vaakst:

Pimpelmees
Pimpelmees

Tenminste, zolang mijnheer merel het goed vond; die beschouwde het terrein rondom het huisje als het zijne en joeg iedereen weg. Toch kwamen vinkjes geregeld even foerageren:

 (= door op een cirkel te klikken zie de foto’s in groter formaat; klik op het kruisje linksboven om terug te keren naar het blog =)

Zo ook een roodborstje (maar die heb ik wel eens leuker gekiekt):

Roodborst
Roodborst

Waar ik steeds op gehoopt had (onder meer), gebeurde deze keer. Een boomklever kwam even uit de boom om wat zaadjes op te pikken; kon slechts één redelijk plaatje maken:

Boomklever
Boomklever

Dan waren de houtduiven veel makkelijke te fotograferen: die logge beesten bewegen een stuk trager. Toch zijn ze best mooi!

 (= door op een plaatje te klikken zie de foto’s in groter formaat; klik op het kruisje linksboven om terug te keren naar het blog =)

Op grotere afstand van de ‘vogelhut’ gebeurde ook van alles, maar wegens de grote afstand moest er behoorlijk gecropt worden en dat komt de kwaliteit niet ten goede. Het gaat meer om het moment, zullen we maar zeggen. Zoals een op handen zijnde paring van een stel vinkjes:

Vinkenpaar(ing)
Vinkenpaar(ing) klaar voor de start

Wat hierna gebeurde zal ik niet laten zien; ik wil het wél een beetje netjes houden… ( de ware reden is natuurlijk dat ik gewoon te laat was, of zij te vlug…)

Ook deze grote bonte specht was me bijna te vlug af, maar ik heb toch maar mooi mijn eerste plaatje van één in de vlucht!

Nog een vinkenman, luid zingend:

Zingende vinkenman
Zingende vinkenman

En een boomklever in karakteristieke houding:

Boomklever
Boomklever

Maar het mooiste komt nu! Een paar dagen achter elkaar kwam een goudvink mannetje aan het eind van de middag even buurten, helaas ook heel ver weg en uiteraard tussen veel takken. Eén keertje zat-ie even mooi vrij, maar moest er in de nabewerking nog veel aan doen en dat is te zien…

Een andere dag zat-ie echt mooi vrij, maar op het pannendak van de buren. Ook niet heel fraai natuurlijk, maar dit is pas mijn tweede goudvink en al beter dan de eerste…

 

Dit was het. Dank voor het lezen en kijken.

5 reacties op ‘Bos-Vogelhut Beekbergen

 1. Boomklevers kunnen mooi fluiten maar op de foto is altijd lastig, tenminste, dat is mijn ervaring. De vinken en meesjes zijn een stuk makkelijker wat dat betreft. Gelukkig zijn die ook heel mooi om op de foto te zetten. toch leuk als je om je huisje zoveel leven hebt … Heb je tenminste nog wat leven om je heen als je zit te niksen.

  Like

 2. Dit is een voor mij onbekende vogelhut. Genoeg vogeltjes, met de goudvink toch wel als mooiste aanwezige soort. De konijntjes zijn ook leuk. Aan je foto’s te zien was het een beetje een donkere dag, of is het een hut op een donkere, bossige locatie?

  Ik ga over 2 weken naar boshut Hoenderloo, ik hoop dat de appelvink zich daar nog laat zien, die heb ik nog nooit gezien….
  groetjes Ghita

  Like

 3. Het is altijd leuk als je vanuit je vakantiehuisje kan fotograferen, het glas moet je dan op de koop toe nemen. Ook al zijn het algemene vogels, dan mag het de pret niet drukken. De goudvink is wel een bonus . Ook al zie je ze soms, een foto maken is andere koek.
  Groet, Kees

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.