Vlinders aan de Vliet

Dinsdag 18 maart 2013 – Vlinders aan de Vliet, Leidschendam.

Fotograferen in een vlindertuin stond voor dit jaar o.a. ook op het programma. Voor een eerste poging was mijn keus gevallen op Vlinders aan de Vliet in Leidschendam, de dichtstbijzijnde. Maar wanneer ga je daar naar toe? In ieder geval niet in een schoolvakantie (druk) of in hartje zomer (heet). Het moet ook niet te zonnig zijn, want dan fladderen ze teveel rond en ook weer niet te somber, want dan zitten ze alleen maar stil en is het misschien ook te donker in zo’n kas.

Halverwege maart – krokusvakantie net achter de rug – leek me geen slecht idee. Voor dinsdag de 18e leken de weersvoorspellingen niet ongunstig: niet al te zwaar bewolkt met in de loop van de dag misschien ook wat zon. Ik besloot de gok maar te wagen. Ik vertrek ruim na de ochtendspits en om 11 uur parkeer ik mijn auto voor de deur. Het blijkt niet druk te zijn en ik wordt ontvangen met uitgebreide uitleg over de kas en het fotograferen. Omdat het toch nog vrij somber weer was, zou af en toe de ventilator worden aangezet om geurstoffen van fruit, bloemen, feromonen in beweging te zetten en zo de vlinders tot wat activiteit aan te sporen.

Er loopt slechts een viertal andere mensen in de kas, eveneens te fotograferen. Alle rust en ruimte dus om op je gemak rond te kijken, goede posities te bepalen en de camera goed in te stellen. Ik gebruik vandaag de 100mm macro-lens en heb een monopod mee voor wat stabiliteit; een tripod leek me te groot en dat zou het ook geweest te zijn, want de paden zijn erg smal. Het leek in eerste instantie allemaal best aardig te gaan, maar achteraf was toch veel rijp voor de prullenbak wegens onscherpte of focus nèt op de verkeerde plaats. Er was gewoon toch te weinig licht en met een monopod zwabber je in 2 van de 3 dimensies toch nog alle kanten op kennelijk. De foto’s die ik hier laat zien kunnen er mee door, maar toch ben ik over de meeste niet 100% tevreden. Gelukkig maar, dat vraag dan weer om een herhaling…

Om te beginnen gelijk maar de Blauwe Morpho, een behoorlijke grote jongen, die er met dichtgevouwen vleugels zo uitziet:

Blauwe Morpho

Als ze vliegen zie je allemaal blauwe vlekken rondfladderen; gaan ze even zitten dan moet je er snel bij zijn, want voor je het weet gaan de vleugels weer dicht:

Blauwe Morpho
Blauwe Morpho

Ik probeer ook nog wat te flitsen met zo weinig mogelijk vermogen (1/16), maar dat wordt ook niet echt mooi; wel heel anders en het levert wél scherpe foto’s op…

Blauwe Morpho
Blauwe Morpho

Helaas valt het met het aantal verschillende exemplaren erg tegen. Ik had honderden soorten verwacht (las zelfs ergens 1500 verschillende, maar dat zal achteraf wel een vergissing geweest zijn…?): ik heb er hooguit een zeventiental gezien!

Eén van de mooiste, waarvan slecht enkele exemplaren aanwezig waren, was deze Idea Leuconoe (Papiervlinder):

Idea Leuconoe
Idea Leuconoe

Voornamelijk zwart-wit, maar toch heel fraai.Meer kleur hadden de verschillende soorten Passiebloemvlinders:

Passiebloemvlinder
Passiebloemvlinder
Passiebloemvlinder
Passiebloemvlinder
Passiebloemvlinder
Passiebloemvlinder

De grootse vlinder die ik vandaag zie is de Uilvlinder:

Uilvlinder
Uilvlinder

Echt heel groot, maar geen zin om te fladderen. Ook valt me op dat veel vlinders al aardig afgevlogen zijn. Misschien ben ik te vroeg in het seizoen of is er nog niet voldoende aanvoer?Bovendien: 800 m2 lijkt heel wat, maar het is een verdomd kleine kas: je bent er zo doorheen en je moet je niet indenken dat er echt veel aanloop is. Gelukkig is er ook nog wat anders te zien, zoals deze Toerako…

Toerako
Toerako

… een grappige eend op een hekje…

2014-03-18 13-23-13 - IMG_2619_1024px

… en een roze bloem:

2014-03-18 11-29-16 - IMG_2197dev_1024px

Verder in een apart gedeelte een leguaan, een papegaai, een paar zee-aquaria en een kleine krokodil in een te klein terrarium. Maar ja, daar kóm ik eigenlijk niet voor. Net als ik – na toch nog drie uur – op het punt sta naar huis te gaan wordt ik door een alleraardigste heer – bedrijfsleider of eigenaar (?) – gewezen op rupsen, waardplanten, eitjes en krijg ik op de valreep nog van alles uitgelegd over het vlinderleven. Toch nog maar even rondlopen en mijn net opgedane kennis delen met een collega fotograaf.

Rups van de Uilvlinder
Rups van de Uilvlinder
2014-03-18 14-31-28 - IMG_2895_1024px
(Verlaten) eitjes

Conclusie:
Deze exercitie vond ik niet helemaal geslaagd en vraagt dan ook om een vervolg. Dan zoek ik echter – ondanks het verrekte aardige personeel – wel een andere, grotere vlindertuin op: Vlindorado (NH), Orchideeënhoeve (NOP)… of gewoon eerst maar eens naar Artis, want daar heb ik nog een vrijkaartje voor…

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.