IJsvogelshow in de AWD

Maandag 17 februari 2014 – Amsterdamse Waterleidingduinen

= klik op een foto voor een grotere weergave =

Na een uurtje of twee rondgedwaald te hebben onder sombere weersomstandigheden, was ik eigenlijk alweer op weg naar de uitgang toen plotseling de zon te voorschijn kwam. Meteen ziet alles er dan veel mooier uit en ik besluit nog een extra rondje te maken en even bij de ijsvogelplek te gaan kijken. Het is “voedertijd”, dus misschien dan toch ook maar eens een vosje kieken, want verder heb ik nog niet veel bijzonders geschoten.

De kleine “hut” blijkt vrij te zijn en ik wil het een half uurtje proberen; de zon schijnt dan wel, maar warm is anders, dus langer stil zitten wil ik niet. Ik installeer de camera met de 100-400mm op statief en richt op de stok vlak voor de hut. 20 minuten gebeurt er niets, maar dan ineens valt mijn oog op iets blauws aan de overkant in een struik, een metertje of 12-15 ver. Verdomd, daar zit er een! Scherpstellen (AF) en klikken maar, mijn geheugenkaartje loopt langzaam vol met tientallen MBs aan ijsvogelplaatjes. Ik wordt getrakteerd op een spetterende ijsvogelshow.

Eerst kijkt-ie (het is een mannetje) recht vooruit:

2014-02-17 15-25-11 - IMG_8517Voordev_1024px

Hij blijft tien minuten rustig om zich heen kijken, ook richting de fotograaf:

2014-02-17 15-17-56 - IMG_8404Linksdev_1024px

Maar ook wat er achter zijn rug gebeurt, wordt goed in de gaten gehouden:

2014-02-17 15-21-52 - IMG_8462Achterdev_1024px

En als klap op de vuurpijl doet-ie ook zijn bek nog even open:

2014-02-17 15-19-18 - IMG_8425BekOpendev_1024px

Na deze 10 adembenemende minuten besluit ik er een schepje bovenop te doen en de teleconverter (TC1.4x) er tussen te zetten. Handmatig scherpstellen op de Live View lijkt goed te doen. De ijsvogel werkt goed mee en blijft nog dik 10 minuten zijn show vervolgen, te beginnen met waar hij gebleven was, met de bek open:

2014-02-17 15-37-58 - IMG_8695BekOpendev_1024px

Vervolgens lijkt het of-ie ervandoor gaat, maar het is slechts het opschudden van zijn vederpracht:

2014-02-17 15-33-38 - IMG_8664Rekkendev_1024px

Na totaal 21 minuten (!) vliegt-ie er plots vandoor, wanneer een man vanaf de ander kant te dichtbij komt. Ik pak mijn spullen in en wil snel naar huis om de resultaten te bekijken. Ik wordt nog even opgehouden door een groepje mensen dat op mij af komt. Ze hadden alles op veilige afstand aanschouwd en waren benieuwd naar mijn resultaten. Grote klasse, dat zie je ook wel eens anders! Een vos – die eerder had geprobeerd ongemerkt mijn fototas te plunderen, terwijl ik geconcentreerd was op de ijsvogel – vond het ook allemaal heel erg interessant of wilde gewoon weten of er voor hem/haar ook nog wat te halen was. 

2014-02-17 15-43-40 - IMG_8698dev2_1024px

Dit alles maakt mijn dag meer dan goed, hopelijk valt het niet tegen als ik ze op de PC bekijk…

Ik kom thuis met ruim 250 kiekjes, waarvan er een stuk of 90 overblijven. De plaatjes met de TC1.4 heb ik ongeveer evenveel gecropt als die zonder TC. Ik heb het idee dat de TC-plaatjes iets minder scherpte hebben, maar al met al ben ik toch superblij met de resultaten. Mijn mooiste ijsvogelplaatjes tot nu toe. De volgende keer hopelijk niet in een struik, maar op de stok vlak vóór de hut… Je moet wat te wensen over houden!

10 reacties op ‘IJsvogelshow in de AWD

 1. Had jij even mazzel Dick!
  Deze foto` s heb je vast flink moeten croppen als hij aan de overkant van het water zat maar het zijn leuke plaatjes.
  Zo mooi heb ik hem nog niet voor de lens gehad daar.
  Ik hoop voor jou dat hij de volgende keer op het stokje gaat zitten.

  Groetjes Greet

  Like

 2. Wauw, Dick, wat is dit mooi zeg. Een schitterende ijsvogelshow.
  Prachtige beelden, het vogeltje heeft leuk meegewerkt. Hier mag je trots op zijn, en ik denk dat jij die dag met een grote grijns richting uitgang liep.
  groetjes Ghita

  Like

 3. Prachtig Dick! Ik weet dat je hier al een hele tijd op zat te azen. Gelukkig is het nu dan toch gelukt. De aanhouder wint! Leuke poses heb je vast kunnen leggen.

  Nog even een aandachtspuntje: let op de belichting van het wit, dat is op een aantal foto’s wat overbelicht. Maar dat doet niets af aan deze serie.

  Gr. René

  Like

  1. Dat overbelichte wit lijkt alleen in de foto’s te zitten die ik met de TC ertussen gemaakt hebt, maar kan me niet voorstellen dat het daar aan gelegen heeft. Vermoedelijk een kwestie van niet goed ontwikkelen uit de RAW? Alle foto’s zijn met 2/3 stop onderbelichting opgenomen… zal er beter op letten.

   Groet, Dick

   Like

 4. Op zo’n moment, dat ik een ijsvogeltje zo mooi voor de lens krijg, hoop ik nog steeds. Een beetje jammer vind ik wel dat de achtergrond wat onrustig is. ‘k Weet natuurlijk niet of dat in dit geval voorkomen had kunnen worden, bijvoorbeeld door een grotere diafragmaopening te kiezen en zo de scherptediepte te reduceren?

  Like

  1. De takken maken het er niet mooier op, maar helaas was dat niet anders. Diafragma stond al helemaal open, dus beter kon het niet. Maar zo hou ik toch nog wat te wensen.?

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.