Geen sneeuw… Wel klokjes

Dinsdag 11 februari 2014 – Woestduin/Leyduin

De voor vandaag aangekondigde zon schijnt, dus erop uit! Na de inleidende schermutselingen van gisteren meteen maar even proberen spijkers met koppen te slaan. Op naar Woestduin waar de sneeuwklokjes volop bloeien. 

Ik ben zeker niet de enige, ik heb al verschillende sneeuwklokjesblogjes voorbij zien komen. Sneeuwklokjes fotograferen is – net als bij paddestoelen – nog een hele kunst: probeer er maar eens iets leuks van te maken. Het eerste sneeuwklokkenveld – vlak bij de parkeerplaats – loop ik voorbij: ligt vol in de zon en tussen het gras. Veel te licht en veel te druk. Ik weet een plekje in Woestduin, achter de manege, waar een veldje onder hoge bomen ligt, maar toch niet te donker. Er staan er ook dit jaar weer genoeg. Veel van die grote pollen, waar je echt niks mee kan. Het zoeken is naar de wat meer losstaande exemplaren en dan maar kijken of er een beetje knappe achtergrond bij te vinden is.

Zoiets dus: de achtergrond is lekker rustig, maar niet bijzonder.

2014-02-11 09-57-37 - IMG_4152dev_1024px

Deze begint er al wat meer op te lijken…

2014-02-11 09-59-58 - IMG_4164dev_1024px

…maar dit is meer wat ik zoek:

2014-02-11 09-59-26 - IMG_4160devTPZdetail_1024px

Ik zoek nog even verder en maak de dit plaatje, met weer een heel ander sfeertje:

 

2014-02-11 10-08-38 - IMG_4202dev2_1024px

Ik ben wel weer heel erg blij met mijn kantelbare display en ‘live view’: ik hoef niet plat op de buik op de vochtige grond. Tot slot nog even deze “me and my shadow”:

2014-02-11 10-10-20 - IMG_4207dev_1024px

Na een half uurtje houd ik het hier voor gezien; eerst maar eens kijken hoe het er in het groot uitziet.  Ik had gehoopt op fraaie tegenlicht-cirkels, maar die zijn veel moeilijker te vinden als er geen bladeren aan de bomen zitten….

Ik maak ’s middags een rondje door Woestduin en Leyduin en speur de bomen af op zoek naar gevogelte. Ik hoor geregeld één of meerdere buizerds, vermoedelijk een boomklever en een viertal spechten die tegen elkaar oproffelen. Maar zien is er niet bij; dat blijft beperkt tot een vinkje, een paar meesjes en een merel. Als ik mijn rondje bijna af heb is de zon inmiddels verdwenen en op buienradar zie ik een hoop ellende rap naderbij komen. Toch race ik niet meteen naar huis, want langs het laatste pad ontdek ik weer een groep sneeuwklokken. Geen gewone ‘Galanthus nivalis’, maar de variëteit ‘flore pleno’, oftewel het dubbele sneeuwklokje. Toch nog even wat proberen; ik hanteer weer min 0f meer hetzelfde principe en kom eerst tot de volgende ‘solo’-kiek:

2014-02-11 12-18-26 - IMG_4337dev_1024px

De witte ‘vlekken’ op de achtergrond zijn andere, onherkenbare sneeuwklokjes. Bokeh-cirkels van zonlicht dat tussen de bomen valt zit er nu zeker niet meer in. Vervolgens een duo-dubbele klok,  met een ander ‘bokeh’ klokje wat dichterbij, en dus nog als zodanig herkenbaar, vind ik eigenlijk mooier:

2014-02-11 12-21-12 - IMG_4356dev_1024px

En dan is deze laatste een combinatie van die twee:

2014-02-11 12-22-45 - IMG_4368dev_1024px

Zoals gezegd aan het begin van dit verhaal is het niet makkelijk om leuke plaatjes te schieten. Er staan ook zo idioot veel klokjes bij elkaar en probeer dan maar eens een fraaie compositie te vinden. Maar nu moet ik toch echt maken dat ik thuis kom, anders wordt het een nat pak!

 

3 reacties op ‘Geen sneeuw… Wel klokjes

 1. Hoi Dick,
  Woestduin/Leijduin… daar kan ik wel eens gaan kijken, ben er lang niet geweest,dus dank voor het idee.
  Je bent goed bezig hoor! foto 3 vind ik que compositie, herhaling en kleur erg mooi, ik denk alleen dat ik er zelf wat contrast uit zou halen voor een zachtere uitstraling.
  De volgende twee hebben dat zachte wel, en door de kleurkeuze zijn dat echte fijne lenteplaatjes.

  Groetjes en fijn lenteweekend
  Loes

  Like

  1. Hallo Loes,

   Allereerst dank voor je reactie.
   Als je echt veel sneeuwklokjes wil zien dan kan ik je ook het Bennebroekbos aanbevelen (ligt naast het parkeerterrein van Linneaiushof) . Daar heb ik ook de Sterhyacinthen gisteren ontdekt. Ook veel vogels trouwens (te horen vooral); ik zag er o.a een goudhaantje (te laat).

   Groetjes, Dick

   Like

 2. Hoi Dick,
  Jij bent net als ik lekker bezig geweest met de sneeuwklokjes. Mooi resultaat. De foto’s waarop andere klokjes wazig in de achtergrond staan vind ik net iets sprekender dan een foto met 1 enkel klokje, dat had ik bij mijn eigen foto’s ook al ontdekt. Bij de dubbele klokjes vind ik de tinten erg mooi, zachter dan bij de eerste foto’s, zo zie je, de zon is niet altijd even goed voor fotografie. Vandaag was het trouwens perfect, sluierbewolking, dan heb je echt mooi licht voor dit soort foto’s.
  groetjes Ghita

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.