Een Blokje Om

Maandag 10 februari 2014 – Blokje om @ De Glip, Heemstede

= Klik op een foto om in groter formaat te zien =

Niet dat het nou zulk mooi weer was, maar het was even droog en ik wilde er wel even uit. Ik maak een klein rondje vanuit huis: langs de Glipperzandvaart, de rietlanden langs de Fazantenlaan, een stukje Bennebroekbos en via Linneausbos en Overplaats weer terug. Amper 4km en nog geen twee uur weg geweest.

Normaal denk je er niet zo bij na, maar voor natuur hoef je helemaal niet zo ver weg. In de Glipperzandvaart zwemt altijd wel wat rond: meerkoeten, wilde eenden, waterhoentjes, ganzen….wel oppassen dat je niet in de ganzen- of hondenpoep trapt, maar dat schijnt ook natuur te zijn.

Portret Grauwe Gans
Portret Grauwe Gans

Toen ik vanmorgen boodschappen deed in Bennebroek, zaten er twee ooievaars op het nest bij het Bennebroekbos. Daar had ik ze nog nooi eerder gezien, wél in de rietvelden aan de Fazantenlaan. Daar staan inmiddels twee nesten, de eerste al sinds 1990. Pas sinds 2005 wordt er ook gebroed en met succes. Als ik er langs loop zie ik vier exemplaren op schootsafstand.

2014-02-10 14-54-39 - IMG_3905Ooievaar1dev_tn
Ooievaar 1

Tot slot nog even een plaatje van de twee schone exemplaren. wat een mooi beest is die nr. 4:

Nr.3 en nr. 4
Nr.3 en nr. 4

Ik neem me voor om dit jaar wat vaker te gaan kijken. Misschien kan ik met mijn 560mm nu wél mooie kiekjes maken van het broedgebeuren…

Een klein stukje verder – ik loop richting Bennebroekbos – schiet ik een Kauw op een paaltje. Het is natuurlijk geen buizerd of torenvalk, maar toch ook een mooi plaatje (ondanks dat-ie – helaas – wat scherpte mist):

Kauw op paaltje
Kauw op paaltje

In het Bennebroekbos bloeit de Hazelaar:

Hazelaar
Hazelaar

Daarvoor moet ik nog eens terug met de macrolens, want die piepkleine rode  bloempjes zijn erg fotogeniek. Moet ik niet te lang mee wachten en het moet bij voorkeur windstil zijn…

Hoog in een boom zingt een Vlaamse Gaai. Helaas met tegenlicht, maar met een beetje nabewerking is het toch nog een aardige plaat geworden. Het kan natuurlijk veel beter, maar zo mooi had ik deze vogel nog niet.

Vlaamse Gaai
Vlaamse Gaai

En dan ineens loop ik tussen de sneeuwklokjes. Heel veel staan er hier. Daar moet ik nog eens een apart project van maken, nu probeer ik alvast snel wat:

 

2014-02-10 15-17-21 - IMG_3958devFX_tn

Het is nog niet wat het zijn moet.

Overal hoor ik gefluit en gekwetter van vogels. Jammer genoeg herken ik de meeste nog niet aan hun gezang, maar kool- en pimpelmees wél:

Koolmees man
Koolmees man

Ik maak nog een rondje door het Linneausbos en de Overplaats en tuur hoog in de bomen. Er moeten hier ook uilen zitten, want ’s nachts hoor ik ze geregeld, maar zien is een ander verhaal. Dan nog maar even iets wat wel altijd lukt: de Grauwe Ganzen zijn nog steeds in de Zandvaart:

Grauwe gans
Grauwe gans

Deze moest even iets drinken; ondertussen houdt-ie me goed in de gaten. Toch lekker, zo’n blokje om. Heerlijke frisse neus gehaald én ook nog wat aardige kiekjes gemaakt.

2 reacties op ‘Een Blokje Om

  1. Leuk he, zo dicht bij huis toch van alles kunnen fotograferen. Die ooievaars vind ik heel mooi, vooral dorstige ooievaar 1, mooi hoe je het drinken hebt vastgelegd. De grauwe ganzen zijn best mooie vogels, die heb ik toevallig afgelopen weekend tijdens mijn blokje om ook gekiekt, net zoals de sneeuwklokjes.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.