Een middagje aan zee

insdag 4 februari 2014 – Zuidpier, IJmuiderslag

Klik op een foto om hem in groter formaat te bekijken!

Het was alweer een maand geleden dat ik bij de Zuidpier was. Toen met storm: rode vlag, pier afgesloten. Nu was het rustig en zonnig, dus heel andere omstandigheden. Voordat de kans op wintergasten verkeken is, de badgasten weer komen en het weer betaald parkeren wordt dus nog maar een keertje naar IJmuiden.

Het is laag water (dat check ik wel altijd even van te voren met de Getijden App), dus er loopt van alles te foerageren op het strand. Meestal zie je ze alleen op de pier, maar deze keer loopt er een flink aantal Steenlopertjes langs de waterlijn de aangespoelde scheermesjes te plunderen.

Steenlopers
Steenlopers

Ik maak er veel foto’s van; er loopt ook een geringd exemplaar tussen, zo bleek later…

Geringde Steenloper
Geringde Steenloper

Meeuwen zijn er altijd wel, vaak druk krijsend of bakkeleiend, ook nu wordt er weer driftig gebabbeld. Hier wordt zoon of dochter even terechtgewezen:

Terechtwijzing?
Terechtwijzing?

En hier lijkt het net of de achterste zojuist een goeie bak heeft verteld:

Moppentapper?
Moppentapper?

Als je te dichtbij komt gaan ze er meestal rap vandoor. De kunst is dan om ze in de vlucht goed vast te leggen. Hier is dat wel aardig gelukt, hoewel ze aan de voorkant alweer bijna het beeld uit vliegen:

Op de vlucht/in de vlucht
Op de vlucht/in de vlucht

Drieteenstrandlopertjes zijn er nog volop, wat heet volop: honderden zijn er. En allemaal even druk, druk, druk:

Drie drieteenstrandlopertjes
Drie drieteenstrandlopertjes

 

Tot nu toe allemaal redelijk bekende soorten; in de hoek van het strand tegen de pier aan lopen echter ook een aantal Rosse Grutto’s te foerageren. Wel een stuk of vijftien. Dat vind ik toch nog wel een vrij bijzondere verschijning. Helaas komen ze niet zo heel erg dichtbij.

Rosse Grutto
Rosse Grutto

Ook hiervan kom ik weer met veel kiekjes thuis. Een Scholekster is dan weer wat ‘gewoner’, maar dat vind ik toch nog altijd schitterende, fotogenieke vogels:

Scholekster
Scholekster

Op de pier is het veel van hetzelfde, geen bijzondere waarnemingen, tenminste: niet op vogelgebied, maar aan Scholeksters hier geen gebrek. Vliegend zijn ze bijkans nog mooier:

Scholekster
Scholekster

Meeuwen staan hier zo dichtbij, dat vraagt gewoon om een pasfoto!

Portret van meeuw
Portret van een Kleine Burgemeester

Het bleek later een Kleine Burgemeester te betreffen, een vrij zeldzame wintergast (met dank aan Ghita, bevestigd door Waarneming.nl) en dat is dan toch weer een nieuwe soort voor mij. Toch een hele verbetering hoor die 100-400L toeter!

Weer teruglopend richting strand kijk ik af en toe achterom en zie tussen de woelige baren af en toe iets donkers boven water komen. Ik denk dat het wrakhout is of misschien wel een oude zeemijn. Ik zoom maximaal in en kan het op de display van mijn camera nog niet goed zien. Thuis lijkt het een rugvin van een vis te zien: een Bruinvis.

 

Op weg naar de voiture (zijn laatste ritje naar het strand…) heb ik de zon weer in de rug. Een zich aan duindoornbessen tegoed doende kraai zorgt dan voor de afsluiter van vandaag:

Kraai
Kraai

Mooi zwart is niet lelijk en zodoende kom ik met 1200 kiekjes op de SD-kaart thuis. Dat wordt weer een hoop uitzoekwerk…

4 reacties op ‘Een middagje aan zee

 1. Gave serie, ik wil er ook heel graag heen, maar elke keer is het slecht weer als ik heb afgesproken om naar de Zuidpier te gaan, dus even afwachten wanneer het ervan komt.
  Jij had een prachtige dag uitgekozen, mooie soorten heb je ook, de steenlopers en drieteentjes, maar ook de meeuwen, en volgens mij heb je een portret van de kleine burgemeester, een vrij zeldzame meeuwen soort. De rosse grutto is ook een mooie waarneming.
  groetjes Ghita

  Like

  1. Je zou zomaar eens gelijk kunnen hebben, Ghita, wat betreft de Kleine Burgemeester. Op ander foto’s die ik maakte lijkt-ie er inderdaad erg veel op. Ik ben echter wat voorzichtig met vermelden van soortnamen bij meeuwen. Mij te ingewikkeld! Dankjewel.
   Groet, Dick

   Like

 2. Weer een goed gevuld blog Dick. En een zeldzaamheid zien geeft altijd een goed gevoel. Nu heb ik zelf helemaal niets met meeuwen en daarom gaat mijn voorkeur uit naar de drieteenstrandlopertjes. Daarvoor zou ik nog wel eens naar het strand willen!

  Gr. René

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.