Druppelend de winter door, deel 2

Druppelfotografie is verslavend!

16 januari 2014. Zoals uit mijn eerdere experimenten bleek is een korte sluitertijd beter. Dat is ook eigenlijk wel te verwachten. Korter dan 1/250s kan je echtere niet gaan, want dan krijg je synchronisatieproblemen met de flitser. Zonder flitser is binnenshuis eigenlijk geen optie, want dan zou je een enorme bak licht ergens vandaan moeten halen. Ik probeerde wel wat met een bouwlamp, maar dat was niet sterk genoeg en gaf bovendien rare lichtval. Dus toch flitsen.

Ik wilde eerst eens wat plaatjes proberen te maken met in de druppels weergegeven afbeeldingen. Helder water als druppelvloeistof . Geprint figuur ondersteboven achter de druppelopstelling gehangen, 1/250s – f/10-f/8 – iso200. Rustig druppelen, ongeveer 1 dr/s en elke 4e drup klikken ging het best. Uit een dikke 200 kliks kwamen ruim 20 bruikbare kiekjes. Resultaten waren eigenlijk best aardig:

Hello Kitty!
Hello Kitty!

21 januari 2014. Verschillende vloeistoffen: melk (met een beetje rodekoolsap), water of zonnebloemolie in de opvangbak (klein stenen ovenschaaltje, 3cm diep); cassis in de infuuszak (eerst wel even de koolzuur eruit gekookt, want ander loopt het infuus niet!).  Instellingen camera: 1/250s – f/9-f/14 – iso 200-400

Resultaat: van de bijna 1200 opnames waren er uiteindelijk 80 de moeite waard om te bewaren. Duidelijk werd dat olie geen goed opvangmedium is, daar zat eigenlijk niks bruikbaars tussen. Ik heb ze maar even onderverdeeld in 3 categorieën: kroontjes, pluutjes, bollen en overige. Per categorie een selectie, te beginnen met “bollen”:

Zweefbol - cassis in melk
Zweefbol – cassis in melk

Kroontjes:

Cassis in water
Cassis in water

Pluutjes:

Pluutje
Pluutje

De pluutjes ontstonden pas tegen het eind. Ik had inmiddels een scheut spiritus toegevoegd aan de cassis – om iets wijnachtigs te maken – maar daar gaat de melk van schiften. Blij dat ik het niet met echte wijn heb gedaan 🙂 Tot slot uit de reeks ‘overige’:

Vliegende schotel
Vliegende schotel

Net als ik denk wel zo’n beetje uit-geëxperimenteerd te zijn doe ik een belangrijke ONTDEKKING! Ik had op internet gelezen dat de “echte” druppelfotografen niet alleen allerlei elektronica gebruiken om het druppelen te regelen, ze gebruiken ook externe flitsers (meer dan één meestal) die ze ook nog eens zodanig afstellen dat de flitsintensiteit (“output”) slechts een fractie is van het maximum. Hierdoor kunnen ze belichtingstijden halen die vele malen korter zijn dan normaal met je camera mogelijk is.

Door het menu op de EOS60D bladerend kom ik tot de verheugende ontdekking dat dit met mijn interne flitser óók mogelijk is!!! Of de nu haalbare belichtingstijden vergelijkbaar zijn met die van een “echte” externe flitser weet ik niet (staat niets over in de handleiding), maar dit vraagt weer om nieuwe experimenten! Bovendien blijkt dat ik ook kan kiezen of de flits plaatsvind na het eerste gordijn of voor het laatste. Ik kies voor het laatste, dat lijkt me beter, want dan is in ieder geval het laatste beeld voordat de sluiter sluit scherp. Volgt u het nog?

23 januari 2014: Daar gaan we weer.

 • Vloeistoffen: water in water.
 • Instellingen camera: sluitertijd zo kort mogelijk, tussen 1/250- en 1/160s – diafragma tussen f/10 en f/16 – iso 160-320
 • Flitser: output tussen 1/8 en 1/32. Minder ging niet. Om goed belichte foto’s te krijgen was 1/32 het minimum, maar dit zou toch al neerkomen op een belichtingstijd van (pak ‘m beet)  1/20000s!

De resultaten waren veel beter! Een flinke stap vooruit, met name wat betreft scherpte en scherptediepte. Hier volgt weer een selectie per categorie.

Bollen en kegels:

Bol
Bol
Kegel
Kegel
Zeehond
Zeehond

Kroontjes (slechts twee, dat blijft moeilijk):

Kroontje
Kroontje

Pluutjes:

1
Pluutje

Voorlopig zou ik hier al heel tevreden mee moeten zijn; toch klooi ik nog een paar dagen vrolijk verder. Experimenten met verschillende ovenschalen, hoog en laag, breed en smal en zelfs een glasplaatje. Dat laatste blijkt dé methode als je kroontjes wilt maken:

kroontje op glasplaat
kroontje op glasplaat

Verder leveren de proefjes geen schokkende nieuwe inzichten meer op. Nog eens 4000 kliks – in de hoop de ultieme paraplu te pakken te krijgen – leverden best wel weer wat fraaie plaatjes op, maar slecht een klein aantal “bijzonder sculpturen”:

2014-01-25 15-03-24 - IMG_5102dev_tn
Bijzondere vorm
Wat is dit nou?
Wat is dit nou?
Schitterend!
Schitterend!

Het is ook net een loterij: druppels die met hoge snelheid vallen en een timing die je niet in de hand hebt…. en ik hou niet zo van gokken, dus: voorlopig is dit einde oefening.

Tot slot nog een foto van mijn opstelling:

De Opstelling
De Opstelling

Ik heb me kostelijk vermaakt met dit gedruppel en er een hoop van opgestoken; misschien krijgt het een vervolg als ik weer nieuwe inspiratie vind… tenslotte is het over een maand of 10-11 weer winter!

De ontdekking van de in te stellen flitskracht zou trouwens ook zijn vruchten wel eens af kunnen werpen bij andere takken van macrofotografie, met name die van snel bewegende diertjes, zoals vliegende insecten. Ik kan bijna niet wachten op de lente.

P.s.: Klik op de foto’s  om ze in groter formaat te zien. Meer druppels zijn te bekijken via het Menu>Mijn Mooist…>…10 druppelfoto’s

8 reacties op ‘Druppelend de winter door, deel 2

 1. Wat leuk om deze resultaten te zien, en oefening baart kunst, dat is wel duidelijk. De laatste serie kroontjes vind ik echt heel gaaf, het zijn echt kroontjes. En dan de zeeleeuw met bal op zijn neus, die vind ik ook erg goed. Leuk om de opstelling te zien, ik was me inderdaad een voorstelling aan het maken hoe dat er ongeveer uit zou zien. En ik verwacht komende tijd nog meer druppelfoto’s van je, aangezien het echt geen buiten weer wordt.
  groetjes Ghita

  Like

 2. Eerlijk gezegd vind ik je aanbod van foto’s te groot Dick, ik zie door de bomen het bos niet meer, jammer, want er zitten prachtige resultaten tussen.
  Je leert op deze manier wel veel, ik ben nog niet voldoende thuis in flitsen, maar eerste en tweede gordijn weet ik wel. En ik weet ook dat ik bij korte sluitertijden de flitser kan instellen op HSS Hoge synchronisatie snelheid of zoiets. Kan geloof ik niet bij alle camera’s.
  Jij amuseert je in elk geval prima met dit prutweer.

  Groeten
  Loes

  Like

  1. Ja, ik vond het zelf ook wel wat veel worden, maar ik ben een steenbok, dus ik kan niet kiezen…. Eigenlijk had ik alles in één blog willen proppen, blij dat ik dat niet gedaan heb.
   Mijn volgende blogje wordt een korte, dus dat maakt hopelijk veel goed…
   Groet, Dick

   Like

 3. Je bent lekker bezig Dick.
  Fraaie opstelling heb je gemaakt en de resultaten mogen er zijn, heel goed gedaan.
  Ik heb zelf wel eens buiten druppelfoto` s gemaakt, gewoon met een plastic zakje aan de waslijn met een spelden gaatje er in.
  Buiten heb je altijd last van wind en de druppels kwamen niet regelmatig dus heel veel missers.
  Leuk dat je steeds nieuwe instellingen hebt ontdekt, leerzaam project dus.
  Ik ga niks kiezen maar druppels met een voorstelling er in vind ik wel erg gaaf.
  Ga nog maar lekker door met experimenteren, voorlopig nog geen lente.

  Groet, Greet

  Like

 4. Ja, je moet wat hè als je zoveel tijd over hebt 😉

  Leuke experimenten en goed beschreven. Ik heb geen idee wat je met het gordijn bedoelt, maar ik zal eens kijken of ik de handleiding van mijn camera nog ergens kan vinden.

  Voor wat betreft de foto’s zou het mooi zijn als je nog eens een blogje schrijft met een top 5 of zoiets. Nu verdwijnen de toppers een beetje in de massa.

  Gr. René

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.