Druppelend de winter door, deel1

Winter 2013-2014: niet alleen koud, ook heel veel grijs, grauw en nat buiten. Ik zoek bezigheden binnenshuis met de EOS60D en vooral de vele regen inspireert tot druppels kieken: “Van de regen in de drup” zou ook een goede titel kunnen zijn.

6 januari 2014: ik begon met een rode, plastic beslagkom, gevuld met water onder de hoge kraan van de wastafel, niet gehinderd door enige kennis van zaken.

100mm Macrolens erop, iso op 100, manueel scherpstellen op de plek waar de druppels gaan vallen door een balpen op de betreffende plaats te houden en daarop te focussen (live view, ingezoomd). Belichting op manueel en dan maar flitsen (flitscompensatie -2.0 EV). Sluitertijd varieerde ik een beetje (van 1/50s – 1/4s) , diafragma tussen f/7.1 – f/2.8 (letterlijk nattevingerwerk). De kraan gaat open en dan maar aftellen. Timing is een hele kunst, veel oefenen, veel foto’s maken en dan maar hopen dat er wat moois tussen zat.

Resultaat: er zaten een paar foto’s bij die al best aardig waren. In de nabewerking de kleuren hier en daar een beetje bijgesteld:

1/4s - f/3.5
1/4s – f/3.5

(Klik op een foto voor groter formaat)

9 januari 2014: deze keer de gootsteen vlak achter het keukenraam als slagveld verklaard. Reden: meer licht van buiten. Gewoon water in een 8-10cm diepe, ronde, glazen ovenschaal.

Dan een heel serietje in de M-stand: 1/60s – f/6.3 – iso100 – flits zonder compensatie. Het doel was vast te stellen wat voor druppelvormen er optraden bij verschillende druppelsnelheden. Helaas was het nauwkeurig afregelen van de keukenkraan niet te doen, bovendien waren de druppels erg groot, waardoor vooral bij te hoge snelheden al gauw woelige baren ontstonden in de ovenschaal. Er kwam van alles voorbij: kegels, zwevende druppels, lepels, kroontjes, kogelstoters, allemaal erg onstuimig.

Ik had hier wat geëxperimenteerd met verschillende kleuren: een velletje gekleurd papier onder de schaal en een ander velletje erachter. Ongeveer 400 foto’s gemaakt, waarvan er nu nog 50 op de harde schijf staan.

15 januari 2014: ik ben inmiddels in het gelukkige bezit van een paar oude infuuszakken, met regelaar. Toch handig als je vrouw in een ziekenhuis werkt… Met behulp van wat oude plankendragers van de bouwmarkt (wie wat bewaart die heeft wat!), een workmate, een grote, rode ontwikkelbak (nog uit de tijd dat ik zelf een DoKa had) en duct-tape een opstelling gebouwd op zolder. Druppelsnelheid is nu goed regelbaar, maar er zijn nog meer variabelen:

 • vorm, grootte en diepte van de opvangbak
 • valhoogte en -snelheid
 • grootte van de druppel
 • soort vloeistoffen (water, melk, wijn, olie….)
 • timing

En dan uiteraard nog de camera-instellingen. Ik had ondertussen op internet de prachtigste druppelfoto’s langs zien komen, o.a. van schitterende kroontjes en vooral paraplu-vormen. De laatste ontstaan door botsing van een uit de vloeistof terugverende druppel en de daarop volgende vallende druppel. Het zou mooi zijn als ik die kon maken…

Eerst een serietje met lange sluitertijden. Av -f/6.3 – iso200 – -0.67eV – flits –> sluitertijd: 0.2-0.5s

Op zich wel aardige vormen en ook best scherp. De flitser bevriest de beweging, maar door de lange sluitertijden is soms een onscherpe ‘na-beweging’ als bij-effect te zien.

Op het wereldwijde web is genoeg te vinden over druppelfotografie, maar niet eenduidig: de één doet het met lange sluitertijden, de ander weer met korte, de één in het donker, de ander juist met extra lichtbronnen. Gewoon zelf uitzoeken! Dus ook een serietje met korte sluitertijden:

Kegel-Ballen - 1/60 - f/6.3 - iso400
Kegel-Ballen – 1/60 – f/6.3 – iso400

Bij 1/60s is toch nog vage na-beweging waarneembaar, dat is dus toch nog te lang.  Omdat je die na-beweging niet ziet op je cameraschermpje, maar pas later op de PC, gaat het volgend experiment weer met lange sluitertijden. Achteraf een verkeerde keus.

Ik wil een parapluutje! En volgens mij kan je dat het best proberen door de terugverende druppel een beetje ‘sloom’ te maken (zodat-ie niet alle kanten op zwiept), waardoor de trefkans voor de volgende druppel groter is. Een beetje ‘dik water’ in het opvangreservoir dus. Hoewel ik altijd geleerd heb niet met eten te knoeien, besluit ik een pakje melk op te offeren: een kwart liter in een klein ovenschaaltje. In de infuuszak voorlopig eerst maar gewoon water. De druppelsnelheid zou volgens de deskundigen, tussen de 8-10 druppels/sec. moeten zijn (…). Dat wordt weer gokken dus. Vooruit, druppelen maar en veel klikken, met hoogst mogelijke snelheid.

Eerst gewoon witte melk, een selectie uit bijna 100 kliks:

Bingo!
Bingo!

Het kán dus wel! Binnen de 10 kliks was het al bijna raak; vlak voor het eind van deze serie was het écht raak: mijn eerste pluutje is een feit. Het is jammer dat er door het snelle druppelen in een klein schaaltje erg snel veel turbulentie ontstaat. Dat niet alleen, de melk begint te schuimen. Niet zo fraai, maar daar gaat het even niet om. Volgende serie:

Een beetje blauwe acrylverf opgelost in de melk en het lichte blauw achteraf wat versterkt door wat schuiven aan de witbalans en andere regelaars. Een selectie uit deze ruim 200 kliks:

Schuine plu
Schuine plu

Als uitsmijter van dit blog: er zaten 2 parapluutjes in deze serie:

Bingo 2
Bingo 2

Nog niet heel erg mooi – vooral door de schuimende melk – maar het begin is er.

Dit zijn voorlopig wel even genoeg druppels. Voor de volgende experimenten ontdek ik weer nieuwe mogelijkheden, met name over het instellen van de ingebouwde flitser, hetgeen weer nieuwe perspectieven opent. Er komt dus nog een vervolg-blog: blijf kijken, het wordt nog leuker!

3 reacties op ‘Druppelend de winter door, deel1

 1. Hoe dan ook heb je je er kostelijk mee vermaakt, oefening baart kunst zullen we maar zeggen. En ik denk dat er best een paar foto’s tussen zitten die goed gelukt zijn. Groetjes

  Like

 2. Ik vind dit echt superknap hoor, en als ik je beschrijvingen lees, doe je nog niet zo een-twee-drie-druppelfotografie. De laatste, het parapluutje is heel goed gelukt.
  groetjes Ghita

  Like

 3. Heel erg leuk om dit hele verslag te lezen en te bekijken. Zitten toch zeker aardige resultaten tussen! Toch inspireert het me niet om het zelf te gaan proberen, ik houd het dus droog en kijk wel wat jij er nog voor moois van weet te maken 😉

  Groeten
  Loes

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.