Nachtfotografie zonder statief: Amsterdam Licht Festival 2

Maandag 13 januari 2014, Amsterdam.

Klik op de foto’s voor een groter formaat!

Alweer een dikke maand geleden bracht ik een bezoek aan het Amsterdam Licht Festival 2013-2014. Ik had toen niet alles gezien, omdat ik mijn route wegens opkomende mist had ingekort. Vandaag dus in de herkansing en op zoek naar nog wat gemiste objecten.

In de trein op weg er naartoe schrik ineens wakker! De snelkoppelingsplaat voor mijn statief ligt nog thuis, zit op de tele-toeter. Wat een ramp, missie mislukt! Nachtfotografie zonder statief, dat gaat toch helemaal niet!? Maar ja, ik ben er al bijna, dus toch maar proberen er wat van te maken. Hopen op paaltjes of muurtjes op geschikte plekken en de iso maar een standje hoger, wat moet je anders.

Bucky Ball
Blue Bucky Ball

Ik loop in principe hetzelfde rondje als de vorige keer en probeer de kunstwerken nu eens van een andere kant te kieken. De Bucky Ball (Fly’s Eye Dome), vlak voor het Centraal Station, was de vorige keer beschadigd door een enorme storm die kort daarvoor over ons land trok. Er komen verschillende kleuren voorbij, maar blauw is mijn kleur. Camera op een muurtje en goed stil proberen te houden. De eerste foto is binnen. Op naar het volgende object.

Astera. Vorige keer in paars en vanaf de andere kant. Camera op een meterkast: er zaten toch aardig wat bewogen beelden tussen, maar ook enkele goede, zoals deze:

Astera in rood
Astera in rood

Op naar het Scheepvaartmuseum. Nemo en de Origami Tigers laat ik links liggen.  De kleine driemaster, project Kalmen, ziet er nu heel anders uit dan de vorige keer. In de nabewerking poets ik zoveel mogelijk kleuren weg, alleen blauw, geel, groen en paars mogen meedoen. Persoonlijk ben ik erg tevreden over dit plaatje.

Kalmen
Kalmen

Dan nu de stad in. Het tempo ligt een stuk hoger dan de vorige keer, ik weet de weg ook al een beetje. Gelukkig is het vandaag niet zo druk en – belangrijker – niet zo koud (scheelt een hoop gebibber!).

Een stukje op en neer langs de Amstel, nu zonder mist, levert toch niet zoveel bijzonders op.

Magere brug
Magere brug

Binnen-Amstel richting Muntplein kijkend is wel een mooi plaatje. De camera moet hier steun vinden op een gladde ronde brugleuning. Dat is het niet helemaal. Toch nog genoeg plaatjes om een HDR van te maken:

Binnen Amstel - Munttoren
Binnen-Amstel – Munttoren

Wat de kunst betreft geloof ik het verder wel. Ook de Dam en omstreken laat ik links liggen. Een mooie gracht is ook niet lelijk:

Kloveniersburgwal (?)
Kloveniersburgwal (?)

Ik geloof dat dit de Kloveniersburgwal is, maar zeker weten doe ik het niet. Wat geeft het.

Met ferme pas door de rode buurt, waar het kennelijk altijd druk is. Dit is kennelijk de arme buurt van Amsterdam: het is toch triest om te zien dat de dames die hier wonen niet eens geld hebben om een lekker warme trui te kopen… Dan ben ik weer terug op het Damrak, de thuisbasis voor vele rondvaartboten:

Damrak
Damrak

Het project “nachtfotografie zonder statief” is redelijk geslaagd. Ik heb er toch wel een aantal aardige kiekjes aan over gehouden. Door wat hogere iso-waarden te gebruiken en het diafragma wat meer open te zetten, krijg je toch nog wel wat scherpe plaatjes, maar de voordelen van langere sluitertijden zijn wel grotendeels weg. Dat statief hoef je dus ook niet steeds mee te slepen, hoewel: je bent dan wel wat flexibeler. Nu ben je afhankelijk van paaltjes, muren en andere steungevende objecten. Het Amsterdam Licht Festival heb ik nu wel gezien. Volgend jaar hopelijk beter…

Klik op de foto’s voor een groter formaat!

4 reacties op ‘Nachtfotografie zonder statief: Amsterdam Licht Festival 2

  1. Heb er een flink aantal op groot formaat bekeken, en ben onder de indruk hoor! je hebt je zonder statief uitermate goed weten te redden, heel knap werk.
    De ‘gewone’ Amsterdamfoto’s vind ik trouwens toch nog mooier dan de kunstwerken.

    Groeten Loes

    Like

  2. Toch knap gedaan zonder statief. (Tip, ik heb een koppelingsplaat bijgekocht. 1 zit op de camera en 1 op de 500mm lens.) Ondanks dat je je steun ergens anders moest halen heb ik toch wel leuke kiekjes voorbij zien komen en heb je er een mooie serie van weten te maken 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.