Amsterdam Licht Festival 2013-2014

Woensdag 11 december 2013 – Amsterdam

Na mijn eerste twee nachtfotografie-avonturen begeef ik me vandaag naar de grote stad, naar het Amsterdam Licht Festival (ALF). Eigenlijk een dag te vroeg, want pas vanaf morgen is de wandelroute open, vandaag moet ik het doen met ‘slechts’ de vaarroute. Niet dat ik ga varen, want dat is natuurlijk een slecht idee als je serieus wilt fotograferen en al helemaal als je lange sluitertijden gaat gebruiken. Ik had een eigen wandelroute gemaakt die ongeveer de vaarroute zou volgen en ook nog langs wat andere, hopelijk mooie fotopunten zou voeren. Met de route én waypoints in de gps ingevoerd stond ik om half vijf op het Centraal Station, zodat ik optimaal kon profiteren van het blauwe uurtje. Er was een heldere avond en nacht voorspeld… Ik kan al meteen mijn camera in stelling brengen voor het eerste lichtobject:

Temporal Tower
Temporal Tower

Ik maak van elk object meerdere, verschillend belichte RAW-opnamen om thuis weer lekker met HDR te kunnen klungelen. Vaak blijkt het iets toe te voegen, soms ook helemaal niet.

Ik worstel me door de mensenmassa voor het station heen op weg naar het volgende festivalobject en neem en passant de fraaie St.Nicolaaskerk mee. Ik ben hier nou toch:

St.Nicolaaskerk (HDR)
St.Nicolaaskerk (HDR)

Het valt me op dat het in de omgeving van het CS hier en daar een enorme puinzooi is. Her en der is werk in uitvoering en dat is niet altijd buiten beeld te houden, zoals bijv. de containers op bovenstaande kiek. De ander kant opkijkend staat de voorkant van het station er mooi bij, met ervoor Smit’s Koffiehuis die de kerstboom mooi aan het zicht onttrekt:

Centraal Station (HDR)
Centraal Station (HDR)

Op de Oosterdokbrug tref ik het volgende ALF kunstwerk, één van de mooiste (naar mijn smaak). Ook hier helaas weer Openbare Werken hekwerk:

Astera (HDR)
Astera (HDR)

Op de achtergrond is het Scheepvaarthuis zichtbaar. Ik raak nu langzamerhand in rustiger vaarwater en voer het tempo wat op. Ik schiet namelijk niet erg op en de totale route bedraagt toch wel 11 kilometer. Het is al over half zes en het blauwe uurtje duurt inderdaad niet langer dan een uur en is inmiddels wel ten einde. Ik loop richting het Scheepvaartmuseum met links van mij het Oosterdok met het technologiemuseum NEMO…

Oosterdok - NEMO (HDR)
Oosterdok – NEMO (HDR)

…en aan de andere kant van de weg – de Prins Hendrikkade –  een minstens zo fotogeniek tafereel, de Oude Schans met de Montelbaanstoren, ook wel Malle Jaap genaamd:

Montelbaanstoren - Malle jaap
Montelbaanstoren – Malle Jaap

Voor deze kiek had ik mijn statief eerst opgesteld op het houten deel van een brug, maar dat was met het voorbij denderende verkeer een mislukte missie! Tien meter verderop ging het beter. Dan nu het Scheepvaartmuseum, aan het Oosterdok gelegen. Hier een aantal kiekwaardigheden bij elkaar. Uiteraard het museum zelf met de ernaast liggende koopvaardij-driemaster (links) en het ALF-project genaamd Kalmen rechts op de voorgrond, eveneens een driemaster met verlichte zeilen:

Scheepvaartmuseum (HDR)
Scheepvaartmuseum (HDR)

… langs de Nieuwe Herengracht loop ik richting de Amstel. Ik mis kennelijk ergens een stuk of 3 – 4 kunstwerken, want pas bij de Hortus Botanicus stel ik  mijn camera weer op voor de volgende kiek van de Drieklimatenkas:

Shadow Play - Hortus Botanicus (HDR)
Shadow Play – Hortus Botanicus (HDR)

De kas is met blauwe LEDjes heel zwak verlicht, maar met 30 sec. bij f/8 en ISO 200 wordt het toch nog een mooi plaatje. Aan de Amstel is het een behoorlijk wazig gebeuren en dat is niet bepaald bevorderlijk voor nachtfotografie. De plaatjes vallen allemaal een beetje erg diffuus uit. Niet mooi, wel jammer.  Een close-up van de Big Tree komt er met een beetje nabewerken nog goed vanaf…

Big Tree - Amstel
Big Tree – Amstel

… maar verder is het kommer en kwel. Ik besluit toch om in ieder geval van de Mager Brug nog een plaatje te schieten, maar heel erg fraai wordt het niet:

Magere Brug (HDR)
Magere Brug (HDR)

Ik hoop dat de mist alleen boven de Amstel hangt en spoed mij meer richting het centrum. Ik volg een poosje de Herengracht tot aan de zgn. Gouden Bocht, maak er wel foto’s maar echt bijzonder vind ik het niet. Ik maak nog een paar foto’s van hotel L’Europe, een mooi gebouw, zoals deze kijkend in de richting van de Amstel:

Hotel L'Europe (HDR)
Hotel L’Europe (HDR)

Dan natuurlijk het Rokin, dat van het Muntplein richting De Dam loopt:

Rokin
Rokin

Via een kleins stukje Kloveniersburgwal kom ik langs de Misty Lanterns, die niet te fotograferen zijn……en draai hier rechtsaf de Oudezijds Voorburgwal op. Het eerste stuk is het ‘nette’ gedeelte. Ik maak even een uitstapje naar De Dam, waar het erg druk is. Veel mensen, maar ook overdadige feestverlichting. Ik kan er niets mee, dus gauw maar weer terug naar de OZ Voorburgwal. Nu loop ik op het wat ‘rodere’ gedeelte, maar ik hou mijn oogkleppen op en zie er weinig van. Ik laat me mooi niet afleiden en ga rustig verdere met het kieken van de Oude Kerk:

Oude Kerk (HDR)
Oude Kerk (HDR)

Nog één aardige foto van de gracht, met rechts een in het water drijvend, verlicht hemelbed: ‘Pas Encore Mon Histoire’ heet het. Ik zie er de lol niet van in. In het midden torent hoog de koepel van de St. Nicolaaskerk boven de huizen uit.

Oudezijds Voorburgwal - St.Nicolaaskerk (HDR)
Oudezijds Voorburgwal – St.Nicolaaskerk (HDR)

Ik ben bijna bij het eindpunt van mijn nachtelijke tocht en dat is maar goed ook, want mijn vingers zijn zo koud dat ik de knopjes op de camera bijna niet meer voel. Ik berg statief en camera op en loop snel door naar het station, waar het nog even druk is.

Hoewel ik in eerste instantie vond dat het Licht Festival wat tegenviel, moet ik toegeven dat het uiteindelijk los lijkt te lopen. Het is toch een goed gevuld blog geworden. Misschien ga ik in januari nog een keertje terug…

3 reacties op ‘Amsterdam Licht Festival 2013-2014

 1. Mooie serie hoor Dick! en eigenlijk vind ik de ‘gewone’ Amsterdamse beelden veel mooier dan de kunstwerken, je laat een heel fraai Amsterdam zien, knap werk, dat vooral in de vergroting goed uitkomt.
  groetjes Loes

  Like

 2. Hoi Dick,
  Met al die kleurige objecten van ALF heb ik niet zoveel. Daarom vind ik het heel leuk dat jij in deze blog ook de gewone verlichte gebouwen laat zien: St. Niclaaskerk, Centraal station, de bruggen, muntplein en de Herengracht, dat vind ik de mooiste avond fotografie plaatjes en laat zien dat Amsterdam toch best mooi is. (ik moet dit nog steeds in Leiden eens gaan doen, daar zijn ook genoeg fotogenieke gebouwen)
  groetjes Ghita

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.