Nachtfotografie: Sugar City

Dinsdag 12 en vrijdag 15 november 2013 – Halfweg

Na de afgelopen maanden met plezier een flink aantal fotoblogs gevuld te hebben met paddestoelen en ander natuurgeweld, ben ik nu – eind november – bang dat het daarmee wel eventjes afgelopen zou kunnen zijn. De natuur is in zijn onvermijdelijke winterslaap terecht gekomen. Alle dagen zijn – op een enkele uitzondering na – grijs en grauw, er groeit en bloeit niets meer, er fladdert en zoemt niets meer, de herfstkleuren zijn verdwenen en bovendien is het aantal uren daglicht ook bijna op zijn minimum. Maar daarom niet getreurd: elk nadeel heb ze voordeel (JC), dus de hoogste tijd om weer eens wat met nachtfotografie te gaan stoeien. Ook een leuke tak van sport!

Project 1 : Sugar City. De voormalige silo’s van de CSM-suikerfabriek in Halfweg. Het fabrieksterrein is nog volop in ontwikkeling, maar het tempo ligt in deze economisch slechte tijden niet erg hoog. De silo’s zijn echter al een aantal jaren geleden omgebouwd tot kantoor- en showroomruimte en worden iedere avond voorzien van een schitterende lichtshow, die in de wijde omtrek zichtbaar is. Dat deze verlichte silo’s een hoofdrol vervullen tijdens deze fotosessies zal niemand verbazen.

De eerste avond ben ik er om een uur of zeven en is het dus al pikkedonker als ik de auto parkeer aan de Ringvaart van de Haarlemmermeer. Terwijl ik bezig ben een goede positie voor mijn statief te zoeken, valt me op dat de verlichting op de torens wel erg snel van kleur verandert. Het zal met sluitertijden van 10-30 sec. nog niet meevallen om de verschillende kleuren goed tot zijn recht te laten komen. Ik ben een beetje bang dat het allemaal dezelfde mengkleur gaat opleveren, maar veel is daar niet aan te doen. Diafragma wil je niet wijder open zetten en de ISO mag ook niet teveel omhoog. Gelukkig valt het mee. Er zit een soort patroon in en soms blijven de kleuren wat langer vast staan. De ISO blijft op 100 en het diafragma op f/8.

Eerst een kiekje van de “achterkant”, de kant van de Ringvaart. Hier volgen de kleuren elkaar nog wel snel op en ontstaat er steeds een mengprodukt. Ook niet lelijk. Ik maak steeds een serietje opnames met verschillende belichting (in RAW), zodat ik thuis op de PC een beetje met HDR software kan stoeien. In eerste instantie gebruikte ik steeds Phatomatix, maar later bleek dat de met de camera meegeleverde software van Canon misschien nog wel mooier plaatjes opleverde.

2013-11-12 21-04-53 - IMG_3668FusionHDR_tn

Aan de “voorkant”, de kant van de doorgaande weg Haarlem-Amsterdam, staan slagbomen open, maar net als ik daar voor sta, rijdt er een auto naar binnen van waaruit mij vriendelijk doch dringend wordt verzocht toch vooral aan de buitenkant te blijven, want de bomen gaan zo sluiten. Ik heb het niet zien gebeuren, maar ik gedraag me keurig en blijf op veilige afstand.

Ik maak een hele serie plaatjes van de silo’s in de zes verschillende basiskleuren. Het wisseltempo is een stuk lager nu en ik heb alle gelegenheid daartoe. Thuis experimenteer ik niet alleen met HDR, maar ook met het corrigeren van perspectivische vertekening. Dat niet alleen, want omdat ik kiek met een 15-85mm lens is er zeker in het groothoek-bereik sprake van enige kromming die je ook niet wilt zien. Dat laatste lukt wel aardig, maar het wegwerken van alle perspectief gaat me meestal te ver. Het wordt er vaak niet mooier op; met name de ronde silo aan de buitenkant gaat er dan soms heel raar uitzien. Bovendien vind ik perspectief eigenlijk meestal best wel mooi. De silo’s in groen:

2013-11-12 21-21-17 - IMG_3692rechter_tn

Een detail in blauw:

2013-11-12 21-30-57 - IMG_3718acd_tn

Voor vandaag is het wel mooi geweest.

De volgende dag was het goed fietsweer en tijdens een “rondje ringvaart” zag ik dat er nog een mooie plek was om de oude suikerfabriek op de kiek te zetten. Dat betekende dus nog een keer terug en wel meteen de volgende avond maar, dan kon dit project meteen worden afgerond.

De tweede avond was ik al om vijf uur ter plaatse. Het was mooi weer (tijdens de heenreis liep ik een schitterende zonsondergang mis!) en ik kon dan ook goed gebruik maken van het “blauwe uurtje”. Dat leverde weer heel andere kiekjes op, eigenlijk veel mooier. Bijkomend voordeel: je sluitertijden hoeven niet zo idioot lang te zijn: 1-5 sec bij f/10 en ISO 100.

2013-11-15 18-18-38_IMG_4111HDRstd_tn

2013-11-15 18-45-35_IMG_4205HDRnat_tn

Had ik al gezegd dat de foto’s er in het groot mooier uitzien? Gewoon erop klikken!

2 reacties op ‘Nachtfotografie: Sugar City

  1. Dit is iets heel anders dan paddenstoelen…..
    Maar ook wel heel mooi om te zien, leuk die kleuren bij de silo’s. Mooie spiegelingen ook bij de gebouwen. Leuk die serie vanaf dezelfde plek, ze zijn toch allemaal anders. Ik ga denk voor de vijfde foto.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.