Zakjes, slijm en plaatjes

Woensdag 30 oktober 2013 – Groenendaalse Bos, Heemstede

Het paddestoelenseizoen is in volle gang, nú moet ik het ervan nemen. Het is vandaag weer lekker weer om het bos in te gaan, dus op maar weer naar Groenendaal. Benieuwd wie en vooral wat ik vandaag weer tegen zal komen.

Vorige week raakte ik even aan de praat met een zwammendeskundige. Hij attendeerde me toen op de Gelobde Pruikzwam, waar ik in mijn vorige blog een paar foto’s van heb laten zien. Een zeer zeldzame zwam, maar niet erg fotogeniek. Ook liet hij me de wat algemener voorkomende Wimperzwammetjes zien, heel kleine zakjeszwammen die ik nooit eerder zag, dus voor mij waren ze wel bijzonder. De kiekjes die ik er toen van maakte waren echter allemaal onscherp (mijn draadontspanner weigerde…) en zijn in de prullenbak beland. Inmiddels beschik ik over een nieuwe draadontspanner, dus wilde ik een nieuwe poging wagen ze scherp op de plaat te krijgen. Nou maar hopen dat ze er nog staan.

Onderweg naar de bewuste plek kwam ik echter steeds maar weer andere fotogenieke objecten tegen. Hè, vervelend is dat toch 😉

Hazepootje (of Plooirokje)
Hazepootje (of Plooirokje)

Dat heb je dan weer niet bij een Judasoor, die wordt alleen maar lelijker. Hier is-ie nog fris:

Judasoor
Judasoor

Deze twee paddestoeltjes (Mycena’s waarschijnlijk) vormden met de bokeh-cirkels op de goede plek een mooi stel schemerlampjes:

Schemerlampjes
Schemerlampjes

Ik maak hier een hele rits opnames van, maar deze, met de focus op de achterkant van de eerste hoed, vind ik toch het mooist.

Nee, we zijn nog niet bij de Wimperzwammetjesplek, de spanning stijgt. Eerst nog dit setje, wat grotere plaatjeszwammen. Hoe groter de paddestoel, hoe moeilijker het lijkt om er een macro van te maken. Ik probeer een mooi standpunt te vinden en terwijl ik daarmee bezig ben, zie ik plots een gordijn van lichtbolletjes op de achtergrond. Daar moet je wat mee, dus ik maak weer een hele reeks kiekjes met verschillende, aflopende diafragma’s. Wat is mooi? of mooier? Ik kies voor f/8 in dit geval…

#3 f/8
f/8

De twee paddo’s van hierboven fungeren in het volgende kiekje als figuranten op de achtergrond:

f/6.3
f/6.3

Ook hier weer twijfels over het beste diafragma. Ik neig naar f/6.3

 

En dan bereik ik eindelijk de plek waar vorige week de wimperzwammetjes lagen. Op een klein boomstammetje aan het eind van een houtwal, een stuk of 7-8 kleine oranje rondjes, amper 5mm in doorsnede. Ja, verdomd, ze zijn er nog. Het stammetje zo gunstig mogelijk neergelegd; de zon piept af en toe tussen het bladerdek door en die wil je niet op het gladde oppervlak van de zwammetjes hebben, want dat glimt tegen je aan! Camera in positie op de pittenzak en een hele reeks opnames met verschillende diafragma’s komen weer op de geheugenkaart terecht, Nou, daar zijn ze dan, de Wimperzwammetjes:

f/16
f/16
f/5
f/5

Wat is de natuur toch mooi en vooral gevarieerd. Ik loop hier al een tijdje rond, maar kom toch steeds weer nieuwe dingen tegen. Tot zover is de missie van vandaag geslaagd. De Wimperzwammetjes staan er goed op. Waarom ze zo heten zal wel duidelijk zijn.

Ik maak nog een rondje door het bos en struin de houtwallen af naar leuke composities, niet per se naar bijzondere paddestoelen. Maar ja, wat doe je eraan als je die – achteraf – toch tegen het lijf loopt. Ongeveer op de plek waar ik vorig jaar nog de zeer zeldzame Holwaya Mucida kiekte, lag nu een boomstam met allemaal hele kleine gele zwammetjes. Nooit eerder gezien. Zag er een beetje raar uit voor een paddestoel, beetje pluizige bolletjes en zo klein, amper 3mm hoog! Thuis op de PC zag ik ze pas goed. Zoeken in boeken en internet leverde niets op. VroegeVogels opperde slijmzwam, waarschijnlijk Doorschijnend Langdraadwatje! Waarneming.nl kon dat niet bevestigen zonder microscopisch onderzoek (…). Foto’s die ik op internet vind, lijken er wel héél erg op, dus ik durf de gok wel te wagen. Hier zijn ze dan, de (zeer) zeldzame Doorschijnende Langdraadwatjes:

Doorschijnend Langdraadwatje
Doorschijnend Langdraadwatje

Dan nu weer wat normalere zaken. De Geweizwammetjes, altijd leuk, maar vaak lastig te kieken. Dit stelletje vind ik wel leuk, net of de een zijn arm om de schouders van de ander slaat:

Leg je arm op mijn schouder...
Leg je arm op mijn schouder…

 

 

 

Nog één rode trilzwam…

2013-10-30 12-19-06_IMG_2029_tn

…en dan gaan we weer door met een fraai groepje Geweizwammen, dat hier kennelijk al een poosje staat:

Geweizwammen
Geweizwammen

Dit zijn ook zakjeszwammen overigens, net als de Wimperzwammen. Mooi meegenomen weer de bokeh-bollen op de achtergrond. Wel wat veel misschien.

 

Ook fraai weer de omgekrulde zwart-wit rand van dit Hazenpootje:

Hazepootje
Hazepootje

Stond een beetje verstopt tussen de takken van de houtwal.

 

Als afsluiter geen paddestoel, maar een zaadje van de Esdoorn, dat opvallend omhoog steekt. In mooi licht ook nog, waardoor de nerfjes in het blad fraai uitkomen. Deed me denken aan een surfzeiltje.

Surfin'maple
Surfin’maple

Dit was weer een leerzaam middagje, dat me ook nog aardige resultaten opleverde.

3 reacties op ‘Zakjes, slijm en plaatjes

 1. Het is weer een hele serie geworden Dick, met fraaie en interessante soorten. Van je diafragma reeks vind ik f/5.6 het mooist. De foto’s die er voor mij uitspringen zijn de 2e foto (omdat het licht er zo mooi opvalt), het laatste wimperzwammetje, de geweizwammetjes met bruine achtergrond en de omgekrulde rand van het hazenpootje (hoewel niet erg origineel, blijft het een fraai beeld).

  Gr. René

  Like

 2. Prachtige paddenstoelen serie, ik hoop dit weekend nog wat zwammen vast te kunnen leggen, en ook zo mooi als jij hier hebt gedaan. Bij de serie met verschillende diafragma’s ga ik voor de F5.6, daar vind ik de achtergrond het mooiste, wel leuk dat je het zo als reeks laat zien, heel leerzaam.
  Wat zijn die wimperzwammetjes grappig. De laatste foto van het hazepootje vind ik erg goed, mooie scherpte diepte. De geweizwammetjes, arm op schouder, vind ik ook heel gelaagd.
  groetjes Ghita

  Like

 3. Ik heb weer zitten genieten, wat een mooie foto’s. De Hazepootjes springen er voor mij echt uit maar ik waardeer de hele serie want je hebt echt moeite gedaan om de foto’s zo te maken. De Wimperzwammetjes hebben bijna iets buitenaards, nog nooit zo iets gezien! Groetjes

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.