Ploeteren met paddo’s

Donderdag 24 oktober 2013 – Groenendaalse bos

Deze keer weer een blogje dat geheel gevuld is met veel plaatjes van zwammen en weinig gezwam er omheen. Ik kan er (nog) geen genoeg van krijgen, bovendien is er niet zoveel anders te beleven in de natuur in deze tijd van het jaar. Het is echt “seizoenwerk”, maar leerzaam is het wel. Ik hoef er ook niet ver voor te reizen, het Groenendaalse Bos ligt op loopafstand en daar is op dit gebied meestal genoeg te zien. Zo ook op deze mooie donderdagmiddag. Niet alleen op paddo-gebied, het is ook vrij druk met mensen en regelmatig word ik aangesproken. Door gezinnen met klein grut met de vraag of ik weet waar de rood-met-witte-stippen paddestoelen staan (” die zijn hier niet”), door een langdradige man met een compactcameraatje die daarmee de mooiste kiekjes maakt (zegt-ie zelf) en ze ook allemaal wil laten zien! Maar ook door een eveneens fotograferende zwammoloog die mij attent maakt op een paar bijzondere zwammen. Genoeg gezwam, tijd voor beelden.

Ik begin weer met een beetje heen en weer lopen langs de eerste de beste houtwal op zoek naar mooie composities en mooi licht, niet zozeer naar bijzondere paddestoelen. Er wordt vandaag niet geflitst, ik hou de iso-waarde laag (220-400) en onderbelicht steeds 1 of 2/3 stop. Verder gebruik ik statief of  pittenzak en meestal ook een draadontspanner.

Porseleinzwammetjes doen het altijd erg goed, vooral vanaf een laag standpunt en in gezelschap van mooie bokeh-bolletjes:

F2.8 - 1/500s - iso 400
F2.8 – 1/500s – iso 400

Ook Hazepootjes vind ik erg fotogeniek:

F2.8 - 1/20s - iso 400
F2.8 – 1/20s – iso 400

Ik kan moeilijk kiezen welke er op deze pagina mogen.

Een leuk gegroepeerd triootje Gebreide Mutspaddestoelen:

F2.8 - 1/30s - iso 200
F2.8 – 1/30s – iso 200

De volgende kiek kan ik helemaal niks zinnigs over zeggen, behalve dat er rechts jammer genoeg een storend element in beeld ligt:

F2.8 - 1/50s - iso 320
F2.8 – 1/50s – iso 320

Dan een kwartet dat ik van verschillende kanten op de kiek zet, hetgeen steeds weer heel andere plaatjes oplevert. Deze vind ik zelf het meest geslaagd:

F2.8 - 1/80s - iso 320
F2.8 – 1/80s – iso 320

Een – voor mij – bijzonder zwammetje is het Gele Hoorntje. Heeft iets weg van een koraalzwam en had ik nog niet eerder gezien:

 Geel Hoorntje
Geel Hoorntje

Weer een nieuwe soort en nog aardig vastgelegd ook. Groeide op een stapel gezaagde boomstammen. Op de kopse kant van een ander, heel dik exemplaar:

F6.3 - 1/10s - iso 320
F6.3 – 1/10s – iso 320

Geweizwammetjes mogen niet ontbreken, natuurlijk. Nog niet veel gezien dit jaar, maar het begint nu op gang te komen. Erg mooi, maar moeilijk om te kieken; ik heb mijn best gedaan:

F3.5 - 1/30s - iso 320
F3.5 – 1/30s – iso 320

Vervolgens heb ik een kwartiertje op mijn knieën gelegen voor een groepje paddestoelen dat half onder een omgevallen boom tussen afgevallen beukenblad stond. Op zich geen bijzonder paddestoelen, hoewel… misschien zijn ze wel hartstikke zeldzaam, maar ik heb geen idee. Het zijn in ieder geval geen champignons. Een groepje van vier op de achtergrond en nog wat alleenstaande op de voorgrond. Ik heb geploeterd met scherptediepte, met lichtval en ben druk in de weer met tuinieren om een zo’n mooi mogelijke voor- en achtergrond te krijgen. Het resultaat was een serie mysterieuze plaatjes die allemaal wel wat hebben, maar waarvan ik persoonlijke deze één van de best gelukte vind:

Magical Mystery
Magical Mystery

Het is alweer kwart over vijf en het licht wordt al minder. Gauw naar de zeer zeldzame Gelobde Pruikzwam. Getipt door de genoemde zwammoloog loop ik zo op de plek af. Her en der lekt-ie guttatiedruppels, waarvan vele een beetje troebel of gelig zijn, maar hier kon ik ook een fraai glashelder exemplaar vastleggen:

f/2.8 - 1/80s - iso 200
f/2.8 – 1/80s – iso 200

Ik heb vandaag weer veel geklungeld en geploeterd met paddo’s. De resultaten vind ik af en toe best aardig, al zeg ik het zelf, maar er is ook nog veel voor verbetering vatbaar. We knoeien vrolijk verder… wordt vervolgd.

NB: Klik op een foto als je hem groter wilt zien.

4 reacties op ‘Ploeteren met paddo’s

  1. We hoeven er niet te lang over te zwammen, hier zitten toch weer een paar mooie foto’s bij. Wat mij betreft zijn dat de Hazepootjes, de zwart-wit foto en die “rode trilzwam”. Met de Geweizwammetjes ben je ook op de goede weg, ik ben er ook mee aan ’t stoeien geweest maar de foto’s zijn thuis in de prullebak beland, Inderdaad lastig.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.