Paddestoelperikelen

De titel van dit blog heeft betrekking op twee dingen:

1. Fototechnisch: het valt niet mee om van paddestoelen een mooie kiek te maken. In twee eerdere blogjes heb ik al een en ander weergegeven omtrent mijn experimenten met flits, maar daar ben ik inmiddels wel een beetje klaar mee. Meestal wordt het er niet beter van, soms toch weer wel. Ik zal het zoveel mogelijk beperken, tenslotte lopen paddestoelen niet weg en kan je rustig met lange sluitertijden werken, mits op statief of rijstzak en met draadontspanner. Wat echter nog belangrijker is, is het zoeken naar een leuke/mooie compositie. Het bekijken van foto’s van anderen – in blogs en op Facebook – helpt daarbij wel, maar het blijft uiteraard ook een kwestie van smaak!

2. Biologisch: het valt niet mee om van paddestoelen de naam te achterhalen. Ik streef er altijd naar om onder een plaatje de naam van het betreffende voorwerp, plant of dier te plaatsen, niet in de laatste plaats voor mezelf. Determineren van paddestoelen is echter een vak apart (net als van andere flora en ook fauna, overigens…). Ik heb twee paddestoelengidsen én het wereldwijde web tot mijn beschikking, maar toch kom ik er meestal niet uit, tenzij het een rode is met witte stippen…

In dit blog de foto-resultaten van twee korte ‘sessies’, de eerste vond plaats op landgoed Vinkenduin, de tweede op de Overplaats, vlak naast de Linneaushof.

Donderdag 17 oktober 2013 – Vinkenduin

Foto’s uit deze sessie zijn nog niet gemaakt met behulp van statief en draadontspanner, dus wél met hoge iso-waarden. De scherpte houdt dan ook niet over. Bij een ingang van Vinkenduin staat een houten hekje met op het liggende deel een paddo-gezinnetje: pa, ma en twee kindertjes.

2013-10-17 15-02-25_IMG_0960_resize
Gezinnetje

Een lekker rustig beeld: geen rommel op de grond en in de achtergrond. De naam van dit gezin weet ik niet.

Het volgende tafereel bestaat uit een duo Mycena’s (vermoedelijk bloedsteelmycena’s) en nog eentje die er niet bij hoort.

Mycena's
Mycena’s

Ondanks f/3.5 is toch eigenlijk in de achtergrond nog teveel detail te zien, naar mijn zin. De vage voorgrond vind ik wel geslaagd.

Tijdens deze sessie kom ik eigenlijk geen fantastische composities meer tegen (of ik heb er geen oog voor, dat kan ook). Heel erg tevreden ben ik dus achteraf niet, misschien was ik wel een beetje fotomoe, want voorafgaande aan deze sessie zat een lange dag AWD, zie vorige blog. Een paar dagen later volgt de herkansing.

 

Maandag 21 oktober 2013 – De Overplaats

Het was een sombere, regenachtige dag met aan het eind van de middag wat opklaringen. De Overplaats ligt zowat bij me voor de deur, dus snel even naar buiten. Ik maak bij alle kiekjes nu wel gebruik van statief, maar de draadontspanner laat het afweten. Die heeft kennelijk de experimenten in de Ninlingspo niet overleefd!

Het begint niet erg hoopvol, ik zie niet veel bijzonders op paddestoelengebied. Pas op de terugweg komt echter ook het zonnetje er een beetje bij en dan ziet alles er toch anders uit. De eerste kiek hoort hier eigenlijk niet thuis, maar wil hem toch even laten zien:

Kardinaalsmuts
Kardinaalsmuts – 1/25s – f/10 – iso 100 – ingeflitst

Een mooi kleurenplaatje al zeg ik het zelf.

De eerste paddestoel. Met het zonnetje door de bladeren is de kans op bokeh-cirkels wat groter. Ik maak er dankbaar gebruik van.

2013-10-21 16-04-27_IMG_1083_resize

Het volgende kiekje vroeg om een vierkante uitsnede. Het enige probleem is waar de scherpt moet liggen, op steel of op hoed? Allebei lukt niet met f/2.8! Grappig is de lichte “schaduw”-rand langs paddo 1 en 3 van links. Hoe dat ontstaat weet ik niet, maar apart is het wel.

2013-10-21 16-22-07_IMG_1099_resize

Ik speel nog even verder met een ander groepje, vanuit iets andere hoeken, maar met gebruikmaking van dezelfde overhangende tak.

Camera-instellingen nagenoeg hetzelfde. (Wel even op de foto’s klikken om ze groot te zien). Persoonlijk ben ik wel in mijn sas met de linkse van de twee.

Bijna weer bij de uitgang tref ik nog een boomstam met verschillende groepjes van weetikveel wat voor paddo’s. Ik kies dit trio:

2013-10-21 16-37-52_IMG_1132_resize

Ook hier weer gelukt om een niet al te druk patroon van bokeh-cirkels te bewerkstelligen. Je moet daarbij ook wel wat geluk hebben, hoor.

Tot slot een opstelling bestaande uit een groep dikke paddestoelen met hoed op de achtergrond en een groepje geweizwammetjes op de voorgrond. De geweizwammen de eer gegund:

2013-10-21 16-42-29_IMG_1142_resize

Hiermee is ook de Overplaats-sessie ten einde. Ik ben met het resultaat redelijk tevreden en begin er steeds meer lol in te krijgen. Wordt ongetwijfeld vervolgd…

2 reacties op ‘Paddestoelperikelen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.