Paddestoelprobeersels

Vrijdag 27 september 2013 – Groenendaalse Bos, Heemstede.

Zowel meteorologisch als astronomisch is het nu echt herfst. Na het onstuimige begin van deze maand zijn we in rustiger vaarwater gekomen en is het vandaag heerlijk weer. De zon schijnt, het is vrijwel wolkeloos en er staat weinig wind. Tijd voor een ochtendwandeling door het Groenendaalse Bos. Daar was ik al een poosje niet geweest, maar in de herfst is dit een must vanwege de talrijke paddestoelen die er groeien, m.n. op de houtwallen die daar jaren geleden zijn aangelegd.

Ik kan dit lopend af, amper een kilometer van mijn huis en neem ingang Meer en Berg, het hondenvrije gedeelte. Ik heb geen zin in in mijn nek hijgende honden en al helemaal niet in hondenpoep onder mijn wandelschoenen, dus in dit deel wilde ik een rondje maken. Dat is er niet helemaal van gekomen, want al gauw kom je bij de eerste houtwal en daar was genoeg te zien. Verder dan een paar honderd meter kom ik vandaag niet, want ik neem de tijd om uitgebreid te experimenteren met licht en compositie. Ik maak foto’s met en zonder flitser en probeer fraaie rustige achtergronden te vinden, liefst met fraaie, onscherpe “kerstballen” bokeh. Alle foto’s zijn met de 100mm macrolens, vanaf statief en vaak met draadontspanner geknipt, waarbij ik steeds 2/3 stop onderbelicht. (Bij flitsfoto’s heb ik-  nog – geen gebruik gemaakt van flitscompensatie…)

Ik wordt aangesproken door een 75-jarige dorpsgenoot die mij wijst op een stammetje met veel porseleinzwammen. Na eerst zijn nostalgische verhalen aangehoord te  hebben, richt ik mijn lens op betreffende stam. Dit groepje vind ik wel aardig:

Porseleinzwammen (exif als bij vorige kiek)
Porseleinzwammen (Av – 1/30s – f/8 – iso1250)

Ondanks f/8 toch wat weinig scherptediepte, hoewel het stammetje wel mooi ‘wegloopt’.

Er landt ineens een vlieg op één van de hoeden waarvan ik een foto met flits maak:

Porseleinhoed met vlieg (flits - Tv 1/10s - f/20 - iso 1250)
Porseleinhoed met vlieg (flits – Tv 1/10s – f/20 – iso 1250)

Tot mijn verbazing is de achtergrond bij de flitsfoto mooi rustig, zwart. Daar hou ik wel van. De vlieg is ook mooi scherp, maar ik had misschien hier ook de rode-ogenreductie aan moeten zetten ;-). We klungelen rustig verder…

Dan een zwammetje dat kennelijk niet bij de groep wil horen, die houdt niet zo van dat gezwam. Een paar vliegen vinden dat wel zo rustig en vereren hem met een bezoekje:

"Vliegenzwam" (Av - 1/60s -f/8 - iso1250)
“Vliegenzwam” (Av – 1/60s -f/8 – iso1250)

Toch knap – of mazzel – dat allebei de vliegen er scherp op staan!

Porseleinzwammen lenen zich bij uitstek voor kiekjes met doorvallend licht. Niet erg origineel, maar het blijft toch mooi. Het valt echter niet mee om een beetje leuk gegroepeerd setje ‘openstaande hoeden’ te vinden.

Porseleinzwam met doorvallend licht (Av - 1/125s - f/3.2 - iso1250)
Porseleinzwam met doorvallend licht (Av – 1/125s – f/3.2 – iso1250)

De volgende twee kiekjes vind ik daarentegen wel geslaagd, niet recht van onder, maar wel vanuit laag standpunt, zodat je wel een mooi bokeh-effect krijgt. Hetzelfde groepje, maar vanuit iets andere kijkhoek waardoor je de kleur in de achtergrond kan beïnvloeden:

Porseleinzwammen, laag standpunt (Av - 1/80s - f/6.3 - iso1250)
Porseleinzwammen, laag standpunt (Av – 1/80s – f/6.3 – iso1250)

Door meer open bladerdek te zoeken wordt de achtergrond meer blauw i.p.v. groen:

Porseleinzwammen, laag standpunt (Av - 1/60s - f/8 - iso1250)
Porseleinzwammen, laag standpunt (Av – 1/60s – f/8 – iso1250)

Dat waren voorlopig wel weer even genoeg porseleinzwammen. Ik struin langzaam de houtwal verder af in de hoop nog wat spannends tegen te komen. Ik moet echter eerst nog even naar de overkant van het pad om dit groepje …zwammen op boomstam vast te leggen:

...zwammen op boomstronk (Av - 1/80s - f3.5 - iso800)
…zwammen op boomstronk (Av – 1/80s – f3.5 – iso800)

Mwah…niet onaardig.

De volgend zwammetjes waren in het echt heel mooi, maar zijn kennelijk niet makkelijk te kieken, want het resultaat viel wat tegen. Scherpte ligt eigenlijk steeds verkeerd. Omdat het om een – voor mij in ieder geval – bijzonder zwammetje gaat, laat ik ze toch maar even zien:

Rossig Buiskussentje (Av - 1/10s - f/5.6 - iso800)
Rossig Buiskussentje (Av – 1/10s – f/5.6 – iso800)

Volgens de boekjes is het toch een algemeen voorkomende soort, maar ik had ze nog niet eerder – bewust – gezien. Toen ik 5 dagen later terugkeerde om te proberen er beter plaatjes van te schieten, was er al niets meer van over, helaas… dus we moeten het hier even mee doen.

Iets meer te spreken ben ik over dit kiekje van een drietal zogenaamde dodemansvingers (houtknotszwammen):

Dodemansvingers (Av - 1/20s - f/4.5 - iso800)
Dodemansvingers (Av – 1/20s – f/4.5 – iso800)

Maar het leukste moest nog komen! Een paar takken begroeid met Gestreepte Nestzwammetjes. In nog gesloten toestand zien ze er zo uit:

Gesteepte nestzwammetjes, nog gesloten. Van opzij (Av - 0.4s f/5.6 -iso800)
Gestreepte nestzwammetjes, nog gesloten. Van opzij (Av – 0.4s f/5.6 -iso800)

Eenmaal geopend is het een heel ander gezicht! Heel grappig, inderdaad net een nestje met eieren. De eieren zijn de sporenlichaampjes die – ik verzin het niet zelf- door regendruppels getriggered worden en dan meters ver weg schieten (kijk, dát zou je nou eens moeten kunnen vastleggen…).

Gestreepte nestzwammetjes, geopend. Van bovenaf (Av - 1.6s - f/14 -iso1250)
Gestreepte nestzwammetjes, geopend. Van bovenaf (Av – 1.6s – f/14 -iso1250)
Gestreepte nestzwammetjes, geopend. Van opzij (Av - 0.6s - f/14 -iso1250)
Gestreepte nestzwammetjes, geopend. Van opzij (Av – 0.6s – f/14 -iso1250)

Het is maar goed dat paddestoel over het algemeen bewegingsloos staan. Kennelijk niet voor heel erg lang, want toen ik 5 dagen later hier terugkeerde waren ze allemaal verdwenen. Kan me niet voorstellen dat ze al helemaal waren vergaan. Ik denk persoonlijk dat één of andere onverlaat ze wel leuk vond en mee naar huis heeft genomen…

Maar goed, dit zijn wel weer even genoeg paddestoelen. De ochtend vliegt voorbij als het gezellig is en omdat het nog steeds zulk mooi weer was wil ik ook nog even naar IJmuiden, naar de Zuidpier. Eindelijk eens wat vogelfoto’s proberen te maken onder zonnige omstandigheden. Bovendien is het vanmiddag laag water…

7 reacties op ‘Paddestoelprobeersels

 1. mooie serie van de paddestoelen, ik twijfel eerlijk gezegd tussen de flits foto’s en zonder flits. geloof dat mijn smaak toch naar de foto’s zonder flits gaat, gelukkig is dat heel persoonlijk en doet niets af aan je foto’s 😉

  Like

 2. Heerlijk om zo te experimenteren, ik kan er ook uren mee zoet zijn om vervolgens de meeste foto’s thuis af te keuren. Soms laat ik het eerst een paar dagen rusten daarna waardeer ik sommige foto’s dan toch beter. Hoe dan ook vind ik er wel een paar geslaagde foto’s tussen zitten hoor. Probeer lekker verder en laat ons vooral mee genieten.

  Like

 3. Erg leuk om je experimenten zo te volgen Dick. De foto’s van de porseleinzwammen die jij het mooist vind zijn ook mijn favorieten. De nestzwammetjes zijn gewoon er leuk. Bij de laatste foto ervan had je even het takje links in de achtergrond weg moeten halen.

  Gr. René

  Like

 4. Wat een grappig spul, die nestzwammetjes, nooit gezien, ga ik toch eens op letten. Porseleinzwammen zijn schitterend, maar ook ik vind het erg lastig om daar mooie foto’s van te maken, ze zitten altijd op van die onhandige en onbereikbare plaatsen.
  Interessant om je experimenten met flits te zien, maar zonder flits vind ik de beelden toch natuurlijker overkomen.
  Groeten Loes

  Like

 5. Wat leuk die porceleinzwammetjes van alle kanten belicht, en ik wist niet dat vliegen daar zo dol op zijn. Deze zwammen van onderen gefotografeerd vind ik het mooist. De andere zwammetjes zijn ook leuk, nestzwammen heb ik nog nooit gezien, ik vind ze zo bijzonder, van die bakjes met sporen.
  groetjes ghita

  Like

 6. Vooral je porceleinzwammetjes vind ik geweldig. Ik heb die ooit een keer eens gezien maar daarna nooit meer. Ook die gestreepte nestzwammetjes vind ik heel bijzonder en mooi om te zien. Echt een heel mooi herfstblog.
  Groetjes, Helma

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.