Een vochtige vlinder

Vrijdag 20 september 2013 – Woestduin/Vinkenduin/Leyduin (WVL).

Het is alweer meer dan een week geleden, dus hoog tijd om weer een rondje door WVL te maken om te kijken of er al nieuwe, fotogenieke paddestoelen zijn bijgekomen. Eerst richting Kleine Stinkzwam, die ik vorige week zag, in de hoop daar een wat fraaier exemplaar aan te treffen. Er stak wel een oranje kopje onder een boomschors  uit, maar deze was bij nadere inspectie helaas gebroken.

Op paddeSTOELEN-gebied was er niets interessants te vinden, dan maar over op pisseBEDDEN. Dat vind ik best mooie beestjes en o zo nuttig. Ze doen me altijd denken aan trilobieten, een in het Perm (300-250 miljoen jaar geleden) uitgestorven groep geleedpotigen. Lang geleden, toen ik mij hobbymatig nog bezig hield met geologie en paleontologie, heb ik ooit naar fossielen gezocht en ook gevonden, in België. Maar nu zoek ik pissebedden in Vinkenduin en dat is vast minder moeilijk: even wat dood hout zoeken, wat loszittende schors verwijderen en (bijna) altijd prijs! Het blijken geen eenvoudig te kieken beestjes te zijn. Er zijn er genoeg, maar ze hebben een bloedhekel aan licht en maken zich dan ook zo snel mogelijk weer uit de geleedpotige voeten. Met statief werken is geen optie; daarbij komt ook nog eens het feit dat er in een bos niet al teveel licht is, dus lens wijd open (f/2.8-4.5) en de iso lekker hoog (1600-2500) en dan nog haal je maar sluitertijden van pak hem beet 1/15-1/125s.

De meeste kiekjes konden thuis meteen de prullenbak in, een aantal was redelijk geslaagd, slechts enkele daarvan komen door de selectie. Op een lichtere plek in het bos is het iets makkelijker:

Over het randje... (1/250s - f/4 - iso1600)
Over het randje… (1/250s – f/4 – iso1600)

Persoonlijk vind ik deze dan ook het best gelukt.

Aan het eind van mijn rondje ga ik – eigenlijk tegen beter weten in – nog even bij de watermunt-vijver langs. Daar is inderdaad geen insect te bespeuren. Teruglopend valt mijn oog echter op een paardebloemachtige bloem waarop een fraai Klein Geaderd Witje zit. Er zijn dus toch nog vlinders! Het voordeel van dit sombere weer is dan wel weer dat ze niet zo actief zijn, deze in ieder geval niet. Ik krijg alle tijd om mijn statief op te stellen en middels live-view handmatig scherp te stellen. Helemaal stil zit-ie echter niet. Hij (of zij) heeft mij wel in de gaten en draait steeds zijn kopje naar mij toe. Om elkaar heen draaiend lukt het me toch om fraaie foto’s van deze vlindersoort te maken. Geen storende natuur dichtbij zorgt voor een egale achtergrond:

Klein Geaderd Witje, schuin van voren
Klein Geaderd Witje, schuin van voren

Inmiddels begint het zelfs licht te regenen, maar de fotosessie gaat gewoon door. Op deze plaat zijn de druppeltjes op het koppie goed te zien (wel even de foto aanklikken voor groter formaat!):

Klein Geaderd Witje in de regen
Klein Geaderd Witje in de regen

Dit witje maakt mijn dag goed. Voor pissebedden ga ik vast nog wel eens terug.

Een reactie op “Een vochtige vlinder

  1. Ik had deze blog nog niet gezien.
    Prachtige variatie, beetje herfst en het laatste restje zomer. Die laatste foto van de vlinder met druppels op zijn koppie vind ik de allermooiste van deze reeks.
    groetjes Ghita

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.