Struinen in de AWDuinen

Vrijdag 9 augustus 2013.

Na de ietwat teleurstellende expeditie naar Duin en Kruidberg was het vandaag weer de beurt aan de AWD. Deze keer eens niet alleen, maar samen met collega René (nog voor twee weken, maar toch). Hij is al wat langer met (natuur)fotografie bezig en ik beschouw hem een beetje als goeroe. Hij woont niet in de buurt en kent de AWD dan ook niet zo goed, maar is wél geïnteresseerd in boomkikkers. Hoewel die al wekenlang niet meer gesignaleerd worden, was het plan dát gedeelte van de AWD toch nog eens grondig te inspecteren.

Samen begonnen we nu het gebied te verkennen waar ooit, lang geleden de boomkikker leefde. We struinden verschillende poeltjes af en richtten onze aandacht vooral op de braamstruiken in de buurt daarvan. Tenslotte zien twee paar ogen meer dan één, helaas zonder resultaat! Maar gelukkig bestaat de natuur uit meer dan alleen boomkikkers en werden we verrast met een prima alternatief. Terwijl ik met mijn hoofd al een tijdje in een braamstruik zat, zag ik vanuit een ooghoek René al een tijdje op zijn knieën in het gras zitten. Hij had een paar schitterend mooie nachtvlinders ontdekt, die we beiden nooit eerder in levende lijve hadden gezien. We wisten het niet zeker, maar hielden het op Grote Beren.  Ze hadden kennelijk de hele nacht gevlogen en waren nu uitgeput en daardoor makkelijk te kieken:

Grote Beer
Grote Beer

Statief, draadontspanner en live-view, alles werd uit de kast getrokken om hier een paar mooie plaatjes van te maken. Onze dag was nu al goed!

Maar op een gegeven moment moet je toch weer verder. Er was gelukkig nog meer te zien hier. Ook genoeg juffertjes. Deze watersnuffel was nog niet helemaal droog en bleef even rustig zitten:

Watersnuffel
Watersnuffel

Iets gezelliger om naar te kijken was dit Icarusblauwtje:

IcarusBlauwtje_IMG_4246_resize
Icarusblauwtje

Mieren, dat is ook zo’n uitdaging. Zou ik ook nog wel eens een mooie kiek van willen maken. Dit is een redelijk begin:

Bezige mieren
Bezige mieren

Verder zag ik hier nog wat diertjes die ik – toen – nog niet kende. Heb daar wel foto’s van gemaakt, maar dat moet nog eens beter. We verlieten het boomkikkergebied en gingen nog even bij de zonnedauw langs. Dat zag er niet meer zo indrukwekkend uit als eerder dit jaar, Het mooiste kiekje was al gemaakt, de opbrengst van vandaag kon in de prullenbak, op eentje na. Dat was nog wel een aardig plaatje geworden, ondanks of juist dankzij de – per ongeluk – onderbelichting:

Onderbelichte Zonnedauw
Onderbelichte Zonnedauw

Het was tijd om naar huis te gaan, tenminste voor René. Hij nam de kortste weg naar ingang Panneland, ik besloot om dat via een omweg te doen, via het betonnen kanaaltje. Ik ben tenslotte meer een middagmens en wie weet wilde er nog een damhertje springen…

Damhertjes waren er wel, maar dat waren vandaag meer tamhertjes. Datzelfde gold ook voor een Steenrode Heidelibel die zat uit te rusten op een tak, maar dat vond ik nou weer helemaal niet erg. Voorzichtig naderend maakte ik veel kiekjes, eerst nog met de telelens, maar toen hij bleek te willen blijven zitten ook met de macro: Op onderstaande foto zijn de ogen duidelijk zichtbaar:

Steenrode Heidelibel
Steenrode Heidelibel

Libellen kieken blijft toch leuk. Maar er volgde nog een verrassing: een klein stukje verderop zag ik een grote oranje vlinder op een Sintjanskruiskruidstruik zitten. Het zal toch niet? Voorzichtig naderend, eerst weer met de tele, maakte ik de eerste foto’s. Ja hoor, dit moest wel de Keizersmantel zijn, een zeldzame vlinder die in de AWD al een paar keer was waargenomen. En nu zat die vlak voor  mijn lens!

Keizersmantel
Keizersmantel

Hij/zij wilde van geen wijken weten en ik kon – in middels in gezelschap van een stel collega-fotografen – naar hartelust kieken. Het werd zodoende toch nog een latertje. Vooral ook omdat op weg naar de uitgang nog veel meer vlinders mijn pad kruisten. Wel wat ‘gewonere’ soorten, maar daarom niet minder mooi. Hier volgen er een paar voorbeelden:

Kleine Vuurvlinder
Kleine Vuurvlinder
Icarusblauwtje vrouwtje
Icarusblauwtje mannetje
Icarusblauwtje mannetje

Het is al met al een lang blog geworden. Ik kan het ook niet helpen dat het een goed vlinderjaar is…!

8 reacties op ‘Struinen in de AWDuinen

 1. Hi Yemrev
  Je hebt er een fraai blog van gemaakt. Ik heb genoten van je foto’s en met name de Keizersmantel die ik zelf nog niet heb gezien.
  We komen elkaar vast en zeker een keer tegen in het veld. Ik was zondag ook in de AWD dus het had toen al gekund.
  Ze hebben toen boomkikkers gezien en gefotografeerd dus we hebben nog hoop ze te fotograferen.
  Groet, Henk Schuurman

  Like

 2. Goeroe, ja, ja….. volgens mij kun je heel goed zelf je weg wel vinden in fotografieland.

  Leuk om te zien dat je, hoewel we samen waren, weer heel andere foto’s hebt gemaakt. En ik zie dat je alle vlinders tot op het laatst heb bewaard. Moet ik volgende keer toch langer in mijn bed blijven liggen en later naar huis gaan 😉

  De keizermantel is gaaf, vooral die met de donkere achtergrond en ook de blauwtjes mogen er zijn. Dit gezamenlijke foto-uitjes is zeker een herhaling waard.

  gr. René

  Like

 3. De AWD is en blijft gewoon een prachtig gebied.. Het is ook het enige gebied waar je overal mag lopen en komen en dat is al een voors. Je hebt prachtige foto’s gemaakt en ook van de grote beer. Ik zag die ook bij René en wat is die toch mooi oranje van kleur onder zijn vleugels.
  Die uitgebloeide sterren komen ook heel mooi over maar ook je andere vlinders, wantsen, mieren en zonnedauw. Echt even heerlijk genieten.
  ik was er afgelopen zaterdag nog en toen waren er heel veel zuringspanners.
  Groetjes, Helma

  Like

 4. Prachtige blog, ik ben natuurlijk wel een beetje jaloers op jouw keizersmantel en ook nog de grote beer. Helaas kan ik pas over 2 weken weer naar de AWD….met mijn groeiende wensenlijstje. Oh, de vogelkijkwand ken je wel, bij de vossen beneden aan het water, de houten schutting, daar kun je met geluk de ijsvogel spotten.
  groetjes Ghita

  Like

 5. Weer een heel mooi blog en ook erg prettig leesbaar. De keizersmantel is een prachtige vangst, maar de grote beer vind ik eigenlijk nóg mooier om te zien.
  Jammer dat het met de boomkikkertjes niet wilde lukken, hopelijk zijn ze niet echt verstoord en verjaagd, dat zou heel triest zijn. Ze houden van zon en warmte, dus misschien was je een beetje te vroeg opgestaan 😉
  Groetjes Loes

  Like

  1. Dank voor de complimenten, Loes. De kans op boomkikkers was vandaag inderdaad niet groot, want dat ze van zon houden was me bekend, maar ja, René is een ochtendmens, hè!
   Zoals je in eerdere blogs kan lezen ben ik al een paar keer eerder op zoek geweest en toen was het zeker wel zonnig en warm (te warm misschien), maar ze schijnen inmiddels weer gesignaleerd te worden…
   Groet, Dick.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.